dovaere schreef: ↑06 nov 2023, 18:08
Shrek schreef: ↑06 nov 2023, 16:40
Als je persé grenzen wil oversteken
Die woorden achter elkaar zetten is al veelzeggend voor hoe de spoorwereld tegen een grens aankijkt
Een grens is gewoon een administratief lijntje op de kaart waar een treinvervoerder aan beide kanten dezelfde Europese regels moet volgen, om het treinverkeer niet nog extra te hinderen.
Dat er voor infrastructuurbeheerders harde grenzen zijn is normaal.
Treinvervoerders echter moeten de treinen tonen die rijden, en proberen tickets te verkopen, en niet gewoon arbitraire lijntjes blijven trekken waar die vroeger lagen.
SNCF Voyageurs en DB Fernverkehr zijn gewoon vrije ondernemers, die hebben geen speciale status meer binnen hun oude landsgrenzen.
De grens is in het voorbeeld Basel-Brussel van tel, maar het is meer algemeen: onbetrouwbare, niet-frequente regionale treinen moet je niet in een lange reisketting inbouwen. En je moet al zeker niet verwachten dat iemand daar doorgaande tickets -met alle rechten die dat meebrengt- voor zulke dingen gaat verkopen.
dovaere schreef: ↑06 nov 2023, 18:08
met obscure lokale treinen
"Obscuur" is een heel erg gekleurde, niet-rationele term. Als de zoekmachines ICE13 niet zou tonen, zou die ook obscuur zijn.
Op de verbinding Luxemburg-Metz die NMBS verbergt, rijden wel degelijk 4 treinen per uur.
Het gaat hier over treinen langs wat historisch de directe internationale verbinding was, en die sowieso voor een stukje van België nog altijd de snelste verbinding is naar Basel en naar Italië.
In augustus is het zelfs voor een groot deel van België een snellere verbinding dan de Duitse ICE's, naar Zwitserland en Italië.
Qua energieverbruik is het ook de efficiëntste verbinding. De treinsector beweert graag energiezuinig te zijn, laat ze haar woorden dan ook in de praktijk uitvoeren...
Wat ooit was heeft geen enkel belang, historie hoort thuis in musea. Vandaag is Luxembourg-Basel een verbinding van 3 opeenvolgende TER's die te korte overstappen hebben voor de stiptheid die daar gangbaar is. (Lux 12:09- Metz 12:58/13:10-Strasbourg 15:10/15:21-Basel 16:40). De kans dat het daar misloopt en reizigers daar veel later dan gepland aankomen is gewoon heel erg groot. Dan wil je daar als NMBS uiteraard zo ver mogelijk af blijven. Verhaal gaan halen bij SNCF voor een uitgevallen TGV is één ding, maar gemiste aansluitingen tussen regionale treinen in het oosten van Frankrijk moeten gaan vergoeden kan je toch echt niet van de NMBS gaan verwachten.
dovaere schreef: ↑06 nov 2023, 18:08
... vind ik het maar heel normaal dat je dan ook aparte tickets moet kopen.
Het gaat zelfs niet over het kopen van al dan niet aparte tickets.
Als je zoekt, zoals een gewone reiziger zou doen, op een traject Aarlen-Basel krijg je zelfs de mogelijkheid niet voorgesteld om aparte tickets te kopen. Er worden helemaal geen treinverbindingen getoond (terwijl ze volgens DB duidelijk wel bestaan). Probeer zelf maar:
https://www.b-europe.com/NL/Kopen/Treintickets
Idem voor een traject Aarlen-Metz. Dan toont NMBS grote gaten van 7 uur in de bediening, alsof er tussen de TGV's van 11h24 en 18h47 niets anders meer rijdt.
Die gewone reiziger denkt dan "treinverkeer is een ramp" en die geeft de treinmogelijkheid op.
Een iets beter geïnformeerde reiziger denkt dan "debiele reisplanner van de NMBS".
En de echt ervaren reiziger met grondige kennis weet: "er zijn wel alternatieven, maar die zijn niet geschikt voor de modale reiziger, gelukkig heb ik mijn eigen manieren om daar achter te komen."
Voor jou en mij en waarschijnlijk iedereen op dit forum zijn reizen met 4 of 5 overstappen iets normaal en wij weten dan ook dat daar altijd risico's aan vast hangen. Je kan echter niet verwachten dat Jan Modaal dat allemaal correct kan inschatten en alternatieven kan uitdenken. Je kan evenzeer niet verwachten dat buitenlandse treinmaatschappijen dat allemaal gaan uitzoeken.
De beste oplossing is dan inderdaad dat er terug een betrouwbare IC tussen Luxemburg en Basel komt. Maar zolang als dat er niet is, is de massa laten rondrijden langs hoofdassen met een heel beperkt aantal overstappen voor hen de enige realistische oplossing. Niet iedereen heeft de diepgaande kennis van de forumleden hier.
dovaere schreef: ↑06 nov 2023, 18:08
Aanvulling:
Shrek schreef: ↑06 nov 2023, 16:40
Of misschien is het wel net andersom: niemand wil zo'n 3de knoopsgat trein in een lange reis aanbieden omdat het bij uitval/vertraging teveel miserie oplevert.
Ik heb persoonlijk geen enkel probleem als de aanbieder van (lange) doorgaande tickets de (extra) prijs aanrekent die bij die service hoort. Nu stelt de NMBS echter niets voor, en worden reisketens waarvan een deel een klassieke (grens)verbinding is, straal genegeerd, zelfs als dat voor een deel van de reizigers rationeel de beste keuze is, met zelfs minder kans op vertraging dan met de ICE.
Helemaal niet toekomstbestendig lijkt mij.
[Aanvulling] Merk trouwens op dat die klassieke reisweg Basel-Brussel bij de CFL €86,2 aan de reiziger kost, een stuk meer dan wat die reis kost als Supersparpreis {€49) met ICE-hogesnelheidstreinen, dus de vervoerders moeten helemaal niet klagen over extra reizigers die een doorgaand ticket kopen: ze hebben op deze klassieke lijnen ook minder kosten aan dure hst-treinen en dure hsl-rijpaden.
...omdat het bij uitval/vertraging teveel miserie oplevert.
Ik denk dat er juist minder kans is op miserie bij de klassieke treinen van Basel naar Aarlen-Brussel. Er rijden bijvoorbeeld drie TER-treinen per uur tussen Metz en Luxemburg. Minder riskant dan een krakkemikkige ICE om de twee uur, of erger nog één zeldzame TGV per dag met verplichte plaatsreservering.
Voor risicovollere langere trajecten die 's avonds eindigen mogen vervoerders wat mij betreft gerust een extra "risicopremie" aanrekenen, als hen dat stimuleert om lange trajecten aan te bieden.
De ICE is momenteel een slecht voorbeeld, laten we vooral hopen dat daar heel snel nieuwe stellen rijden. Maar de Franse TGV's zijn wel een heel pak betrouwbaarder dan de TER's.
Daarnaast is niet enkel het risico, wat doorgaans op de hoofdlijnen een stuk kleiner is dan op de 3e knoopsgat-verbindingen, maar ook wat je er aan kan doen. In pakweg Parijs of Keulen is de kans om nog een trein naar Brussel te vinden heel reëel. Moest het echt niet lukken zijn er genoeg voorzieningen met bussen en hotels en wat er nog allemaal nodig is. Als je daarentegen door een zieke aflos, idioot op de overweg of omgevallen boom opeens strandt in Sarrebourg of Berthelming is er een pak minder wat nog geregeld kan worden voor die reizigers. Dan lijkt het mij heel logisch dat niemand reizen voorstelt waar je riskeert om daar te stranden en dan wettelijk verplicht te zijn om jou te helpen.