20 september 2010 (Martelange)

Ook voor fototechnieken, spotting, tips enz.
Gebruikersavatar
overweg13
Berichten: 5283
Lid geworden op: 01 feb 2006, 10:22

20 september 2010 (Martelange)

Bericht door overweg13 »

Eén van de oudste wandelkaarten die ik nog liggen heb, dateert van 1985: Martelange en omliggende dorpen. We hebben vandaag gekozen voor wandelingen 9 en 10 (uit die tijd!), samen goed voor iets meer dan 12 km. Ondertussen is het wandelingenplan in Martelange helemaal hertekend, maar we wagen het er toch maar op. Alleen hier en daar zullen we nog restanten van een rudimentaire bewegwijzering aantreffen, maar het kaartje - een opdruk op de topografische kaart - is tamelijk makkelijk te lezen, en met een recente kaart en de gps in de aanslag verloopt alles moeiteloos. Eén weg heeft zijn beste tijd gehad: hij loopt nog wel duidelijk afgetekend door het bos, maar lijkt opgegeven, door wandelaars en bosbeheer. Spijtig, want hij loopt langs een mooie bosbeek, de Kleppelbaach - volgens de kaart - die zich na een steile afdaling in de Sûre zal storten. Voor de rest volgen we 2 erg mooie trajecten: een met een smal pad dat ons tegen een heuvel (die Haart) opvoert, en een ander door het Forêt d'Anlier, dat zich opmaakt voor de grote slachtpartij die hier over enkele weken weer begint: mannen met gestrekt geweer, en hier en daar een kenau die ook mee op pad wil. Eigenaardig dat we hetzelfde adjectief gebruiken als het over penissen gaat. In het geval van de kenau zullen we het maar op penisnijd houden. Nog even: de TWQ bedraagt 70 %.



De resten van de vroegere tramlijn Arlon - Martelange (-Bastogne) zijn in het bos nog overduidelijk aanwezig: de typische bochten, hier wel erg uitgesproken, omdat het trammetje een stevig niveauverschil moest overbruggen. Wat wandelaars al zigzaggend doen, doen trammetjes al kronkelend. Zelfs vlak bij de stelplaats van Martelange zijn nog onmiskenbare resten van de oude tramlijn terug te vinden.

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 3707 8:47 8:56 +2 (560)

Brussel-Zuid - Arlon 2109 9:33 12:17 +3 (516)

Arlon - Martelange [1011] 13:13 13:38 +3 (ab6081-25)



Martelange - Arlon [3] 17:23 17:56 stipt (ab4481)

Arlon - Arlon [80/1] 18:10 18:13 stipt (ab4476)

Arlon - Brussel-Noord 4640 18:26 20:51 stipt (520)

Brussel-Noord - Halle 3742 20:53 21:13 +3 (2702 - 61046)

De commentaar:

Je merkt het: in de tijd die je nodig hebt om het zuiden des lands te bereiken, kun je rustig heen en terug naar Parijs. Maar kom, als België ooit gesplitst zou worden, wonen wij plots in het zuiden van een land, dat nooit meer het mijne zal worden.

We zijn veel te vroeg in Halle omdat we ook nog wat andere bezigheden hebben, en dus nemen we de IR naar de Luchthaven van 8:47. Deze trein bestaat uit 3 ms 96, en zelfs dan is de bezetting bijna 100 %, ook in eerste klasse. Veel valt er over deze rit niet te vertellen: het loopt zoals gebruikelijk even stroef bij het naderen van Brussel-Zuid, en dat resulteert in 2 minuten vertraging.



IC 2109 komt keurig op tijd aan het perron. In de zomermaanden mijden we deze trein zo veel mogelijk, want het is een van de favorieten van allerhande jeugdgroepen. Ik heb niets tegen jeugdgroepen, zoals ik ook niets tegen onkruid heb - dat laatste noem ik trouwens het liefst gewoon kruid - maar te veel is te veel! Vandaag moeten we daar dus niet te veel van vrezen, al is een groep er toch nog in geslaagd om voor deze trein een reservering los te weken. (Dat is knap! Ik heb enkele weken geleden een aanvraag ingediend, en wacht nog altijd op antwoord.)

De vertraging in de NZV groeit gestaag: Brussel-Zuid +1, Brussel-Centraal +4, Brussel-Noord +9. Daar stapt nl. die groep in en de leden laten zich vergezellen door flink veel koffers. Het hoeven niet altijd rugzakken te zijn. En dan begint dus de langzame afbouw van de vertraging: Schuman +9, Brussel-Luxemburg +7, Ottignies +3, Gembloux +3, Namur +2, Ciney stipt, Marloie +4, Jemelle +7, Libramont +5, Marbehan +3, Arlon +3. Van Haversin tot Marloie gaat het over tegenspoor, en hier en daar liggen nog langere en kortere vertragingszones. De TBG's komen wel in eerste zitten, maar van nestelen is er deze keer geen sprake: ze doen erg regelmatig de ronde van de hele trein en zo hoort het.

Het gebeurt maar zelden dat we een van deze IC's zonder waakzaam oog op de klok nemen (de aansluitingen, weet je wel), maar vandaag kan het nauwelijks fout gaan: met 56 minuten overstaptijd zitten we safe. We hebben zelfs tijd om rustig onze boterhammetjes op te eten en een koffie te drinken in het stationsbuffet. Daar wordt uitgebreid gegeten én gerookt. Dat laatste weliswaar alleen aan de toog, maar het lijkt me toch niet wat de wet voorschrijft. Spijtig dat er geen gemakkelijk aan te schrijven aanspreekpunt is (een commissie Adriaenssens), want ik heb de indruk dat de gevolgen van nog maar eens een halfslachtige wetgeving en een gebrekkige controle altijd maar duidelijker worden.



Het vertrekuur van de bus van lijn 1011 is vastgesteld op 13:13. Aribus heeft het nog altijd over 13:08. Tenslotte is de dienstregeling nog maar één jaar en enkele weken geleden gewijzigd. De bus komt bovendien nog 8 minuten later dan voorzien aangereden. Ondanks de rustige rit blijven er daar in Martelange maar 3 meer van over. Deze dienstregeling is duidelijk sneeuw- en winterhard. In de bus is nog zijn vroegere nummer te lezen: 9613-24. Hij komt dus min of meer uit dezelfde streek als wij. Nu draagt hij het nummer 6081-25. Het is een uiterst comfortabel ding, met zonwerende ruiten, hoofdsteunen, (verplichte!) veiligheidsgordels en een chauffeur die blijkbaar niet merkt dat we een toch niet zo kleine rugzak binnensmokkelen. Een dame krijgt wel te horen dat ze voorzichtig moet zijn met haar trolley, want dat de bus nog 15 jaar mee moet.

's Avonds is het allemaal wat ingewikkelder: de bus van lijn 3 rijdt maar tot de stelplaats in Aarlen; voor ons is het de eerste kennismaking met een site die inderdaad alle kenmerken behouden heeft van een oude NMVB-stelplaats. Lijn 3 is van het toeristische type: het is dan ook volop genieten van adembenemende vergezichten en pittoreske dorpjes als Nobressart. De bus rijdt behoorlijk op tijd, en de aansluiting aan de stelplaats is binnen. Gelukkig heeft de TEC voor één keer ook zelf ingezien dat de situatie hier vrij ingewikkeld is, en daarom heeft ze de halte met 3 verschillende inplantingen ook duidelijke bordjes met verschillende namen gegeven. (Bij de heenreis hadden we nog kunnen vaststellen dat 3 bordjes, waarvan 2 na elkaar gewoon als haltenaam Nationale 4 hadden, zonder verdere aanduiding.) Wij moeten een kwartiertje wachten in de Rue des Genêts. Misschien hadden we dit laatste stukje ook wel in een 20-tal minutente voet kunnen doen, maar het lukt ook met deze aansluiting.

In Arlon kunnen we nog eens een snelle trein naar Brussel nemen: de 4640 met alleen stops in Libramont, Namur en de Brusselse stations. Ook al gaat het niet echt veel sneller, het is een stuk aangenamer zonder dat voortdurend stoppen. In Arlon braakt de trein echt veel reizigers uit Luxemburg uit, maar verderop is de bezetting matig. Het wordt dan ook een rustige rit, met Henning Mankell op schoot, ideaal leesvoer, want niet te zwaar, zodat ik ook de loop van de trein nog gemakkelijk in het oog kan houden. Tussen Arlon en Libramont heeft de trein net genoeg rittijd. Tussen Libramont en Hatrival gaat het over tegenspoor. Dat zal ons niet beletten 5 minuten te vroeg in Namur aan te komen. Ook daar blijft de massa weg, ondanks de vertraging van de IC's uit Liers en Dinant. (Onderweg kruisen we IC's 2115, 2116 en 2117, en het moet gezegd, de ene heeft al wat meer vertraging dan de andere, maar allemaal hebben ze er…) Doordat de IC uit Liers/Dinant nu niet in onze voeten rijdt, gaat het wel erg snel naar Brussel: in Brussel-Luxemburg komen we zomaar even 9 minuten te vroeg aan; met 3 minuten stilstand erbovenop komen we dus aan 12 minuten. Dat is zelfs te veel voor het sigaartje van de TBG.

Ook het laatste deel van het traject verloopt goed, zodat we nog de IR naar Quévy kunnen halen (2 minuten overstaptijd). Die staat klaar, maar in Brussel-Zuid gebeurt er weer iets waarvan ik de zin niet meteen snap. Wij staan op spoor 14, de IC naar Oostende op spoor 15. Wij moeten om 21.04 vertrekken, de IC om 21:05. Toch zal de IC als eerste vertrekken. Het wordt helemaal onbegrijpelijk als we ook nog eens over lijn 96N gestuurd worden, want dan kruisen beide treinen elkaar niet eens. We vertrekken dus met 3 minuten vertraging, het is de IR naar Quévy blijkbaar niet gegund op tijd te rijden.

In Halle komen we op spoor 3 aan i.p.v. 5. En nu wordt alles duidelijk: Thijs is mee, en liever dan het hele laadtoestel naar spoor 5 te sleuren, zet men de trein op spoor 3. Dat mag ook wel, voor Thijs en zijn rolstoel, want hij is een trouwe klant. En misschien is dat ook wel de reden voor de verlengde stop in Brussel-Zuid. En misschien had alles dus toch wel zin!

Zin had ook deze verre uitstap naar een prachtige streek, op één van die zeldzame nazomerdagen waarop elke echte wandelaar recht zou moeten hebben. Wij hebben het onze vandaag verzilverd.

Foto's van de wandeling, o.a. van de oude trambedding vind je hier:
http://s62.photobucket.com/albums/h98/o ... artelange/
Met vriendelijke groet

overweg13
Plaats reactie