Historisch Stadsarchief van Keulen stort in

Smalspoor, tram en light-rail in het buitenland
Plaats reactie
Bartjedj

Historisch Stadsarchief van Keulen stort in

Bericht door Bartjedj » 03 mar 2009, 22:45

di 03/03/09 22:43 (UPDATE) - In de Duitse stad Keulen is vanmiddag het Historisch Stadsarchief ingestort. Drie mensen zijn nog vermist.

Kort voor de instorting werden de werknemers in het Stadsarchief aangemaand het gebouw te verlaten omdat er onheilspellende geluiden te horen waren, aldus een woordvoerder van de politie.

Een groep mensen is daarop het gebouw uitgerend.

Het is nog niet duidelijk of de in het Stadsarchief bewaarde documenten, over de tweeduizend jaar oude geschiedenis van Keulen, verloren zijn gegaan.

Ook de omliggende gebouwen werden ontruimd wegens instortingsgevaar. Een nabijgelegen woonhuis begaf het eveneens en klapte in elkaar. Ook een gebouw van vier verdiepingen, waarin een bakkerij gevestigd is, stortte grotendeels in.

Eerst was er sprake van negen vermisten, maar de politie bracht dat aantal later terug tot drie. Waarschijnlijk zijn de vermisten mensen die niet tijdig uit die gebouwen geraakt zijn. Ooggetuigen zagen kort voor de instorting twee mensen achter een raam van het woonhuis dat ingestort is.

Verscheidene wagens werden onder het puin van het archiefgebouw bedolven.

Politie en brandweer rukten massaal uit naar de plaats van de ramp. Er zijn ook tientallen ziekenwagens uitgereden. Het gebied rond het voormalige Stadsarchief, in de Serverinstrasse in het zuiden van de stad, werd afgesloten.

Onder de Serverinstrasse werd de voorbije jaren gewerkt om de Keulense metrolijn uit te breiden, mogelijk hebben die werken iets met deze ramp te maken.

Het stadsarchief van Keulen is een van de belangrijkste in Duitsland. Het bevatte meer dan duizend jaar oude documenten, geschriften van Karl Marx en Friedrich Engels, en getuigenissen van hedendaagse personaliteiten zoals de schrijver Heinrich Böll.

Bron + Video: De Redactie.be

BDJ


Gebruikersavatar
treinbruno
Berichten: 2404
Lid geworden op: 01 sep 2007, 20:38
Locatie: Lokeren

Re: Historisch Stadsarchief van Keulen stort in

Bericht door treinbruno » 03 mar 2009, 23:27

moeten de ingenieurs en architecten wel een hele grote fout gemaakt hebben bij het bouwen van die metrotunnels :shock:
Afbeelding

K V B
Berichten: 3132
Lid geworden op: 30 jun 2006, 13:20
Locatie: Wengwald, Zwitserland

Re: Historisch Stadsarchief van Keulen stort in

Bericht door K V B » 04 mar 2009, 07:36

treinbruno schreef:moeten de ingenieurs en architecten wel een hele grote fout gemaakt hebben bij het bouwen van die metrotunnels :shock:
Je kan nooit alles voorzien. Ik kan mij herinneren hoe in 1992 in Gent vlakbij waar ik op kot zat een huis is ingestort door de werken aan de afvalwater collectoren.

Plaats reactie