Pagina 1 van 1

Lijn 82 Zottegem Ronse

Geplaatst: 01 okt 2020, 13:01
door klausmaric1
Een groot vraagstuk. Wie kent het antwoord ? Tussen Zottegem en Ellezelles, meer bepaald tussen de oude stations Flobecq-Bois en Queneau/Boudenghien, ligt er nog een station. Hoe heette het ? Het ligt in de Neuve Rue (Flobecq). Het gebouw is copy conform met het oude station van Opbrakel (zie foto) Sector Mont de Rhodes (Modderodde), La Houppe/D' Hoppe, Chalets, Pottelberg zelfs Lumen (alles Flobecq/Vloesberg).

Re: Lijn 82 Zottegem Ronse

Geplaatst: 01 okt 2020, 13:23
door jan_olieslagers
Van de onvolprezen webpagina's van "onze" onvolprezen Paul :)
Aalst[-Noord] (L. 50, 57, 61) - Aalst-Kerrebroek - Vijfhuizen - Erpe-Mere - Bambrugge - Burst (L. 89) (- Terhagen - Herzele - Hillegem - [Leeuwergem] - Zottegem (L. 89, 122) -) [Y L. 82/89 - Slijpstraat - Rozebeke - Michelbeke - Nederbrakel - Opbrakel - Flobecq-Bois - Queneau-Boudenghien - Rigaudrye (L. 87) - Ellezelles (L. 87) -] [Maryve] (L. 86) - Ronse (L. 86, 87)
Hebt ge daar iets aan?

Overigens grappig om over de Modderodde te lezen, die naam herinner ik me toch uit "Maria Spermalie"?

Re: Lijn 82 Zottegem Ronse

Geplaatst: 03 okt 2020, 12:11
door klausmaric1
Neen daar heb ik niets aan, want je herhaalt mij, want onze 'Paul' weet het ook niet..

Hij heeft schema's terug tot 1895 denk ik, en het zou nooit een station of stopplaats geweest zijn !

Het betreft een doodlopende straat , dat pas onlangs werd geasfalteerd, dus zal er wel geen overweg geweest zijn voor een karrepad ?

Werd het wel ooit in gebruik genomen ??? Deze straat zou ooit uitkomen op de Houppe(straat) maar dus niet want veel te smal.

Lijn 82 Zottegem Ronse

Geplaatst: 03 okt 2020, 14:46
door dekooiker
En u bent zeker dat het geen (verbouwd) wegwachtershuis is? Aan de omvang van het station te zien zou dat wel eens kunnen.

Re: Lijn 82 Zottegem Ronse

Geplaatst: 08 okt 2020, 10:19
door JLM
Dit is toch het station van Opbrakel ?
Zie google http://www.garesbelges.be/opbrakel.htm

Re: Lijn 82 Zottegem Ronse

Geplaatst: 08 okt 2020, 14:09
door Paul
De foto in het eerste bericht is, zoals klausmaric1 zelf schreef, inderdaad het gebouw van Opbrakel. Geen stationsgebouw, maar een overwegwachtershuis. Daar lag de (onbemande) stopplaats Opbrakel. In een bepaalde periode verkocht de overwegwachter ook kaartjes, zie http://spoorweggeschiedenis.quartam.on- ... at&id=1487
Vandaar wellicht het opschrift OPBRAKEL op dit overwegwachtershuis.

Re: Lijn 82 Zottegem Ronse

Geplaatst: 09 okt 2020, 10:07
door JLM
Ah ok, Neuve Rue. Zeer intrigerend. Misschien is dit een verklaring: Neuve Rue ligt dichtbij het recreatieoord D'Hoppe in Vloesberg. Tijdens het interbellum groeide dit uit tot een populair recreatieoord. En net zoals het geval was met de halte Mont-de-l'Enclus L.83, opgericht met oog op het recreatief gebeuren nabij het Kluisbos, ook gelegen in het heuvelland nabij Ronse, kon het de bedoeling geweest zijn om aan de Neuve Rue een halte te voorzien voor de bezoekers ? Maar die lijkt er inderdaad nooit gekomen te zijn, geen spoor van weer te vinden in de oude reisgidsen.

Re: Lijn 82 Zottegem Ronse

Geplaatst: 16 dec 2020, 12:53
door klausmaric1
De bezoekers uit de wijde omgeving die kwamen feest vieren bij De Hoppe jaren '50 '60 (volgens franstalig artikel internet) kwamen via Flobecq-Bois (Bosch). In de Neuve Rue was ooit een doorgaande straat voorzien die zich zou verbinden tot de Hoppe, maar er kwam niets van. Het betreft dus een gardiennage de barrière P.N. 17 ! Dit weten we nu van de eigenaar. (P.N. = passage à niveau) Hij zal zien of hij de naam kan terugvinden.
Mogelijks toch Flobeccq-Neuverue, kan ook Bois de la Houppe zijn......