Pagina 1 van 2

Vervoersregios

Geplaatst: 19 mei 2018, 19:56
door Asterix
overweg13 schreef: 18 mei 2018, 18:35Dat is nu net het domme van deze Vlaamse regering: geld investeren waar het eigenlijk hun taak niet is en ondertussen de eigen taak zwaar verwaarlozen, met alle gevolgen vandien, voor gebruikers en werknemers. Als je de achteruitgang bekijkt die Weyts heeft veroorzaakt in enkele jaren tijd, lijk je wel in een afgrond te staren. Maar ja, je haalt de pers niet met kleinschalig OV dat mensen uit hun isolatie haalt.
En zo wordt het bedje gespreid voor de stedelijke vervoersbedrijven dia alles qua mobiliteit op regionaal niveau zouden moeten clusteren en verder uitwerken, de droom van de Antwerpse NV-A-schepen Kennis. Als De Lijn in de toekomst dan toch louter een soort pachter voor die vervoersbedrijven moet worden en dit in concurrentie met privé-spelers, is het niet meer nodig om nu nog veel visie te tonen.
Schepen Koen Kennis (N-VA) wil de regie van het Antwerpse vervoer in handen geven van een op te richten vervoersbedrijf. De Lijn wordt hooguit een onderaannemer.

N-VA rijdt liever zelf met de bus

BRUSSEL ‘Niets belet om verder te kijken dan vandaag, maar eerst ­leren stappen en dan pas lopen.’ Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) reageert met een kwinkslag op het idee van zijn Antwerpse partijgenoten om het regionale vervoer in eigen handen te nemen. De Antwerpse schepen van Mobiliteit Koen Kennis kondigt in Gazet van Antwerpen aan dat hij alle mogelijke vervoersmiddelen – van metro over veerponten tot fietspaden – in en rond Antwerpen wil onderbrengen in één groot vervoersbedrijf.

Het is niet de eerste keer dat politieke plannen worden aangekondigd om het monopolie van De Lijn te doorbreken. Open VLD deed het voordien al enkele keren in Antwerpen en Brugge. Gent heeft ook al gepleit voor een eigen openbaar vervoersnetwerk. In het geval van Kennis is het idee wel bijzonder, omdat de N-VA nu al de meeste touwtjes in handen heeft bij De Lijn.

SP.A-parlementslid Yasmine Kherbache wijst er fijntjes op dat de partij met Marc Descheemaecker de voorzitter van de Raad van Bestuur van De Lijn levert, met Ben Weyts de bevoegde minister en met Kennis de lokale schepen van Mobiliteit. Er staat de partij weinig in de weg om het openbaar vervoer naar eigen inzichten te organiseren.

Oyster Card

Het idee is niet rijp, blijkt uit de beschrijving van Weyts. En het wijkt ook af van de lijn die de Vlaamse regering tot nu toe aanhoudt. Zij wil het vervoersaanbod organiseren in vijftien vervoers­regio’s, waarbij de steden en gemeenten meer mogelijkheden krijgen om mee te sturen. Zelf een bedrijf oprichten om de exploitatie in handen nemen, is al een stap verder. Het past wel in een stadsregionaal beleid dat tot een goed afgestemd netwerk van openbaar vervoer moet leiden.

‘We denken al verder’, zegt ­Kennis. ‘Hoe kun je de verschillende vervoersmiddelen op elkaar afstemmen, hoe kun je overal vlotte doorgang garanderen, hoe kun je projecten op korte termijn vlot realiseren? Een vervoersbedrijf kan daar de antwoorden op geven.’ Hij kijkt met jaloezie naar de Oyster Card in Londen. Met die chipkaart kunnen reizigers vlot van het ene vervoermiddel op het andere overstappen in de Britse hoofdstad.

Nochtans dwarsboomde de N-VA in het verleden zelf plannen in de richting van een stadsregionetwerk. Zo kantte ze zich tegen het doortrekken van een tramlijn naar Brasschaat en hield ze een tramlijn naar Ekeren tegen. Met een vervoersbedrijf krijgt de politiek de macht om het netwerk naar eigen voorkeur uit te werken.

Verplichte liberalisering

De echte inzet van de discussie is de omstreden monopoliepositie die De Lijn bekleedt in het regionale vervoer. Aan dat monopolie komt eind 2020 hoe dan ook een einde. Vanaf dan legt Europa een liberalisering op. De Vlaamse regering zal dan moeten beslissen hoe ze de toekomst van het openbaar vervoer ziet.

De vervoersmaatschappij zelf legt de lat hoog en heeft de ambitie dat het dan klaar is om concurrentieel te zijn en haar huidige rol voort te zetten. ‘Wij denken dat we ook alles in huis hebben om de beste te zijn en te blijven’, klinkt het.

Maar de N-VA, waar al langer onvrede leeft over De Lijn, ruikt haar kans om de sturing en strategie over te nemen en de vervoersmaatschappij te reduceren tot hooguit een operationele partner. ‘Iedereen klaagt over De Lijn en terecht. Antwerpen zal het bedrijf uitdagen om bij de pinken te zijn. Hoe kun je daar eigenlijk tegen zijn?’, klinkt het.

Alvast één coalitiepartner is niet zomaar bereid in die redenering mee te gaan. ‘Dit lijkt op een ontmanteling van De Lijn’, zegt Vlaams Parlementslid Karin Brouwers gealarmeerd. ‘Daar zal CD&V niet mee akkoord gaan.’
Antwerpse bussen nog niet voor morgen

De Antwerpse schepen van Mobiliteit, Koen Kennis (N-VA), verwijst in zijn voorstel onder meer naar Transport for London, dat in de Britse hoofdstad de verantwoordelijkheid draagt voor de organisatie van de wegen, spoorwegen, bussen, taxi’s, metro, fietspaden en zelfs waterwegen.

In Antwerpen zou Kennis de krachten willen bundelen voor treinen en trams, waterbussen, deelfietsen en zelfs park-and-rides. ‘Verschillende kokers zijn vandaag naast elkaar bezig’, zegt Kennis. ‘Terwijl die op elkaar moeten inspelen.’

Tegen volgend jaar moet de aanzet van het Antwerpse vervoerbedrijf er zijn, tegen 2025 zou het volledig op snelheid moeten komen. Het zal alvast een coördinerende en organiserende taak krijgen. Over het mogelijke budget moet nog gesproken worden. Kennis verwacht dat de stad Antwerpen, de NMBS, De Lijn, de Vlaamse overheid, het Agentschap Wegen en Verkeer, de BAM en de betrokken gemeentes daaraan zullen bijdragen.

Stefan Stynen, de voorzitter van reizigersorganisatie TreinTramBus, heeft gemengde gevoelens bij het idee. ‘Er valt zeker iets te zeggen voor meer inspraak van de steden en een meer lokale benadering’, zegt hij. ‘Maar er moet ook iets gedaan worden aan de fundamentele problemen. De Lijn kreunt onder de zware besparingen. Dat zal niet verdwijnen door een stedelijk vervoersbedrijf op te richten. Bovendien heeft Antwerpen al een deel van het mobiliteitsbeleid – en dus van de oplossing – in handen. Er moeten ook keuzes gemaakt worden, bijvoorbeeld over fiscaliteit of het parkeerbeleid. Zet eerst in op de randvoorwaarden, voor je morrelt aan structuren.’ (sco)
Bron

Re: Sluiting van spoorlijnen

Geplaatst: 19 mei 2018, 20:34
door overweg13
Zelf ben ik geen voorstander van die vervoerregio's, omdat het een globale aanpak van OV nog meer in de weg staat. Het is nu al zo goed als onmogelijk om een bruikbaar netwerk boven de maatschappijen (NMBS, De Lijn, TEC en MIVB) uit te bouwen. Wat moet dat worden als ook elk satdje (genre Gent en Antwerpen) met zijn eigen vervoersbedrijf begint?
En die vergelijkingen met Londen zijn ronduit potsierlijk. Ik dacht dat London ongeveer zo uitgestrekt was als een provincie bij ons, Antwerpen en Gent zijn dus niet meer dan een suburb. En zo gedragen ze zich spijtig genoeg ook.

Re: Sluiting van spoorlijnen

Geplaatst: 20 mei 2018, 16:31
door DR-fan
overweg13 schreef: 19 mei 2018, 20:34Wat moet dat worden als ook elk satdje (genre Gent en Antwerpen) met zijn eigen vervoersbedrijf begint?
Tot 1991 hadden die steden een eigen vervoersmaatschappij (MIVA en MIVG), net zoals charleroi, Luik en Verviers. Ik had toch de indruk dat vooral de MIVG heel wat dynamischer was dan De Lijn.

Re: Sluiting van spoorlijnen

Geplaatst: 20 mei 2018, 16:40
door overweg13
DR-fan schreef: 20 mei 2018, 16:31
overweg13 schreef: 19 mei 2018, 20:34Wat moet dat worden als ook elk satdje (genre Gent en Antwerpen) met zijn eigen vervoersbedrijf begint?
Tot 1991 hadden die steden een eigen vervoersmaatschappij (MIVA en MIVG), net zoals charleroi, Luik en Verviers. Ik had toch de indruk dat vooral de MIVG heel wat dynamischer was dan De Lijn.
Ik vond het alleszins niet prettig dat je voor elk stadje een eigen vervoerbewijs moest kopen. En dan heb ik het nog niet over de moeite die je moest doen om aan dienstregelingen te komen. Zeker voor wie zijn verplaatsing wat wilde voorbereiden (thuis), was dat geen peulschil. Natuurlijk kon je soms ter plaatse terecht, maar dan was het eigenlijk al te laat. Ik zag de komst van De Lijn dan ook als een zegen voor wie wat buiten de eigen regio wilde reizen.
Bovendien: zoals De Lijn nu het busvervoer organiseert met streeklijnen die binnen de stad als stadslijnen functioneren, heb je toch veel meer mogelijkheden dan met die korte stadslijntjes van vroeger.

Re: Sluiting van spoorlijnen

Geplaatst: 20 mei 2018, 20:54
door groentje
Veel hangt af van hoe je iets organiseert en welke eisen je stelt. Zelfs met eenzelfde maatschappij kan je gaan compartimenteren, vraag maar aan de Renfe. Je kan echter ook eisen dat informatie gedeeld wordt en doorgaande tickets eisen (zoals in het VK, of Zwitserland, of -gedeeltelijk- in Nederland), zelfs met meerdere vervoerders en zelfs meerdere aansturende overheden. Natuurlijk is het iets gemakkelijker wanneer je niet met tig partners moet overleggen...

Re: Sluiting van spoorlijnen

Geplaatst: 22 mei 2018, 20:54
door Portbou
Tot 1991 hadden die steden een eigen vervoersmaatschappij (MIVA en MIVG), net zoals charleroi, Luik en Verviers. Ik had toch de indruk dat vooral de MIVG heel wat dynamischer was dan De Lijn.
Ik vond het alleszins niet prettig dat je voor elk stadje een eigen vervoerbewijs moest kopen. En dan heb ik het nog niet over de moeite die je moest doen om aan dienstregelingen te komen. Zeker voor wie zijn verplaatsing wat wilde voorbereiden (thuis), was dat geen peulschil. Natuurlijk kon je soms ter plaatse terecht, maar dan was het eigenlijk al te laat.
OK, maar met de huidige mogelijkheden is het prima mogelijk om de dienstregelingen van thuis uit te raadplegen op het internet. En met een toepassing zoals de Oyster-card is het probleem van tarificatie ook op te lossen.
Bovendien: zoals De Lijn nu het busvervoer organiseert met streeklijnen die binnen de stad als stadslijnen functioneren, heb je toch veel meer mogelijkheden dan met die korte stadslijntjes van vroeger.
Dat vind ik nu juist een nadeel. Streekbussen zouden zo snel mogelijk het treinstation moeten bereiken en moeten geen tijd verliezen met omwegen en stops in het stadsgebied. Er zouden dan heel wat minder mensen gebruik maken van hun auto om naar het station te rijden.

Re: Sluiting van spoorlijnen

Geplaatst: 22 mei 2018, 21:11
door jan_olieslagers
Niet akkoord met uw laatste punt, @Portbou: ik denk dat ik een redelijk traditioneel/typisch pendelaar ben, en het laatste dat ik ooit zal doen is een overstap bus/trein. Ofwel wil ik het vlotte comfort van de eigen wagen, ofwel een enkele doorgaande trein. Ik heb ooit getwijfeld om de bus te nemen van hier in Haacht tot Bordet en dan de trein tot Schuman, maar dat verliest de opties om na het werk nog even een boodschap te doen - en wie doet graag boodschappen in het weekeinde, als de winkels ofwel dicht zijn ofwel overdruk?

[ Nu ik een andere job heb is er geen discussie meer: de diverse Mechelse industriezondes zijn bijzonder slecht bediend met openbaar vervoer (en dat is niet de schuld van het openbaar vervoer maar wel van de toentijdse planners!) ik rijd lekker met de auto van Haacht naar Blarenberg. Duurt 25 minuten, als ik op het uur let. Hoe traag met het openbaar vervoer? ]

Re: Sluiting van spoorlijnen

Geplaatst: 22 mei 2018, 22:21
door groentje
Het hangt er inderdaad sterk vanaf, maar veel busreizigers willen m.i. inderdaad eerder naar een bestemming in de stad en niet per se naar het station. Een bus die dan 'onnodige' bochten maakt zal die dan mogelijk dichter bij hun uiteindelijke bestemming brengen. En als je dan concentreert op een duidelijke as, werkt dat ook als stadsverkeer. Ik vind het St-Niklase model nog steeds zeer interessant, zonder te grote omwegen bedien je met streekbussen een sterke busas die de voornaamste bestemmingen aandoet (station, markt, ziekenhuis en shopping).

Re: Sluiting van spoorlijnen

Geplaatst: 23 mei 2018, 09:23
door Asterix
Het ene model hoeft het andere niet uit te sluiten: je kan een snellere buslijn combineren met een 'bochtige' variant. Tussen Leuven en Mechelen heb je zo het paar 284/285.

Re: Sluiting van spoorlijnen

Geplaatst: 23 mei 2018, 09:37
door Shrek
Asterix schreef: 23 mei 2018, 09:23 Het ene model hoeft het andere niet uit te sluiten: je kan een snellere buslijn combineren met een 'bochtige' variant. Tussen Leuven en Mechelen heb je zo het paar 284/285.
Maar daar gaat de 284 warschijnlijk verdwijnen omdat die wel onder de vervoersregios valt en de 285 blijft omdat die bij het kernnet van De Lijn hoort.
In mijn ogen zijn de vervoersregios vooral een manier om lasten door te schuiven van Vlaams naar lokaal niveau. Het lokale niveau kan die kosten niet aan zodat de dienstregeling ingekrompen moet worden.

Re: Vervoersregios

Geplaatst: 23 mei 2018, 10:15
door Steve
Een model met een snelle en een bochtige lijn naast elkaar kan ook alleen maar werken als er voor beide voldoende vraag is, want je moet twee bussen en twee chauffeurs inzetten. Tenzij je beide afwisselt, maar dan krijg je op beide lijnen vaak een dermate lage frequentie dat ze allebei onaantrekkelijk zijn.

Tussen Leuven en Mechelen zal er wellicht wel voldoende vraag zijn (rond de nog grotere steden is het model sowieso gemeengoed, rond Brussel heb je bijvoorbeeld de 351/358 naar Leuven, 213/214 naar Aalst, 127/128 naar Ninove, 170/171 naar Halle, ...) maar in landelijkere gebieden is dat meestal niet het geval en wordt meestal dan maar de voorkeur gegeven aan de bochtige lijn, om de kleinere plaatsen te kunnen blijven bedienen met een reguliere buslijn. In zeer dunbevolkte gebieden zie je vaak dat er toch voor de rechtstreekse lijn over de steenweg gekozen wordt en dat alle zijdelingse bediening dan op belbussen afgeschoven wordt (al dan niet aangevuld met een schoolbus of andere bochtige lijn die slechts een paar keer per dag rijdt). Een voorbeeld is lijn 50 tussen Veurne en Ieper.

Re: Vervoersregios

Geplaatst: 23 mei 2018, 16:06
door groentje
En bijvoorbeeld ook tussen Sint-Niklaas en Dendermonde, met de 91 van Hamme over de oude baan, de 82 via Moerzeke en bestaat de 9S nog via de expressweg? Die laatste is mogelijk al wegbezuinigd... Het gerucht is dat de 91 over zou blijven en Moerzeke terugvalt op vraagafhankelijk vervoer. Mag ik dat een verkeerde keuze vinden? De 92 doet er ocharme 8-9 minuten langer over en bedient veel meer potentiële gebruikers. De 92 is dan ook zeker niet minder druk beklant, integendeel. Snelheid van de rit is maar één aspect, als je een pak verder moet stappen naar de halte ben je dat tijdsvoordeel snel kwijt.

Re: Sluiting van spoorlijnen

Geplaatst: 23 mei 2018, 18:07
door K V B
jan_olieslagers schreef: 22 mei 2018, 21:11 Niet akkoord met uw laatste punt, @Portbou: ik denk dat ik een redelijk traditioneel/typisch pendelaar ben, en het laatste dat ik ooit zal doen is een overstap bus/trein. Ofwel wil ik het vlotte comfort van de eigen wagen, ofwel een enkele doorgaande trein.
Maar dat ligt dan aan slechte coördinatie en het gebrek aan tariefintegratie.

Kijk bijvoorbeeld naar Zurich. Toch een success wat OV betreft (twee keer zoveel OV gebruik als autogebruik). Daar rijdt geen enkele streekbus de stad in. Bus naar het dichtstbijzijnde station en dan verder met de trein is de norm.

Het probleem met streekbussen die de stad in rijden (en daar als stadsbus moeten dienen) is dat dit slecht is voor de stiptheid, veel extra kosten met zich me brengt, en dat je voor streekbussen eigenlijk ander materiaal wil gebruiken dan voor stadsbussen.
Ik heb ooit getwijfeld om de bus te nemen van hier in Haacht tot Bordet en dan de trein tot Schuman, maar dat verliest de opties om na het werk nog even een boodschap te doen - en wie doet graag boodschappen in het weekeinde, als de winkels ofwel dicht zijn ofwel overdruk?
Gek genoeg is net dat in Zwitserland geen probleem, juist omdat er doorgaans net aan de stations en knooppunten winkels zijn. Die verplichte overstap van trein op bus is waar je dan je avondeten inslaat...

Re: Sluiting van spoorlijnen

Geplaatst: 23 mei 2018, 20:40
door jan_olieslagers
Het probleem met streekbussen die de stad in rijden (en daar als stadsbus moeten dienen) is dat dit slecht is voor de stiptheid, veel extra kosten met zich me brengt, en dat je voor streekbussen eigenlijk ander materiaal wil gebruiken dan voor stadsbussen.
Maar als je die redenering doortrekt dan wil je toch helemaal geen stadsbus, maar enkel tram/metro?
Gek genoeg is net dat in Zwitserland geen probleem, juist omdat er doorgaans net aan de stations en knooppunten winkels zijn. Die verplichte overstap van trein op bus is waar je dan je avondeten inslaat...
Dat is helemaal niet zo gek, het dient gezegd dat er ook vlak bij Bordet een Aldi is en nog wel zo een paar winkels ... Ik moet toegeven dat ik gewoontegetrouw ben ingesteld op mijn patroon van wekelijks inkopen. En ik wil nog wel met mijn inkopen voor een week naar Bordet sjouwen, van de Aldi die toch echt vlak bij is, maar niet van station Haacht naar mijn huis, een slordige anderhalve kilometer verder. Twee-drie keer per week gaan inkopen zou kunnen werken. Maar nogmaals, intussen is mijn situatie veranderd, naar Blarenberg is het openbaar vervoer hopeloos dus ik ga sowieso met de auto.

Re: Sluiting van spoorlijnen

Geplaatst: 23 mei 2018, 21:18
door Wouterh12
jan_olieslagers schreef: 23 mei 2018, 20:40
Het probleem met streekbussen die de stad in rijden (en daar als stadsbus moeten dienen) is dat dit slecht is voor de stiptheid, veel extra kosten met zich me brengt, en dat je voor streekbussen eigenlijk ander materiaal wil gebruiken dan voor stadsbussen.
Maar als je die redenering doortrekt dan wil je toch helemaal geen stadsbus, maar enkel tram/metro?
Gek genoeg is net dat in Zwitserland geen probleem, juist omdat er doorgaans net aan de stations en knooppunten winkels zijn. Die verplichte overstap van trein op bus is waar je dan je avondeten inslaat...
Dat is helemaal niet zo gek, het dient gezegd dat er ook vlak bij Bordet een Aldi is en nog wel zo een paar winkels ... Ik moet toegeven dat ik gewoontegetrouw ben ingesteld op mijn patroon van wekelijks inkopen. En ik wil nog wel met mijn inkopen voor een week naar Bordet sjouwen, van de Aldi die toch echt vlak bij is, maar niet van station Haacht naar mijn huis, een slordige anderhalve kilometer verder. Twee-drie keer per week gaan inkopen zou kunnen werken. Maar nogmaals, intussen is mijn situatie veranderd, naar Blarenberg is het openbaar vervoer hopeloos dus ik ga sowieso met de auto.
Naar Blarenberg heb je de lijn 6/9, die wel afgestemd is op de shiftwerking en niet rijdt in het weekend.

In Mechelen zijn er overigens sterke geruchten dat het stadsnet zo goed als opgedoekt zou worden met de komst van de vervoerregio's.