ETCS in België.

Alles over stations, sporen, bovenleidingen, veiligheidssystemen enz.
Ducktape
Berichten: 135
Lid geworden op: 11 aug 2015, 21:34
Locatie: Mortsel

Re: ETCS in België.

Bericht door Ducktape » 22 sep 2017, 21:03

De installatie van ETCS op NMBS materieel gaat intussen goed vooruit. Op 1 na hebben alle 18'en en 19'en al ETCS, bij de MW41 wordt het momenteel geplaatst en bij een break zijn ze intussen ook al bezig met de testen.


Ruben
Berichten: 299
Lid geworden op: 01 feb 2006, 00:36
Locatie: Brugge

Re: ETCS in België.

Bericht door Ruben » 25 sep 2017, 08:19

Betekent dit dan dat we op Eupen-Oostende treinen aan 200 km/u kunnen zien op lijn 36N?

Gebruikersavatar
Steven
Berichten: 20489
Lid geworden op: 31 jan 2006, 12:06
Locatie: Opwijk

Re: ETCS in België.

Bericht door Steven » 25 sep 2017, 10:16

Dat klopt al is de uurregeling daar nog niet op voorzien.

Gebruikersavatar
Steve
Berichten: 4124
Lid geworden op: 17 nov 2007, 10:51
Locatie: Brussel

Re: ETCS in België.

Bericht door Steve » 25 sep 2017, 10:21

En zijn de I11-stuurstanden ook al voorzien?

PS. Mis je dat niet, Steven, zo 200 kunnen rijden met een trein en zo? :mrgreen:

Ducktape
Berichten: 135
Lid geworden op: 11 aug 2015, 21:34
Locatie: Mortsel

Re: ETCS in België.

Bericht door Ducktape » 25 sep 2017, 14:17

Steve schreef:
25 sep 2017, 10:21
En zijn de I11-stuurstanden ook al voorzien?

PS. Mis je dat niet, Steven, zo 200 kunnen rijden met een trein en zo? :mrgreen:
Of ze al ETCS hebben weet ik niet (ik zit in FN, en aangezien we dat daar niet kennen), maar lang kan dat niet meer duren als L2 ook op ETCS komt binnen x tijd.

Gebruikersavatar
Steven
Berichten: 20489
Lid geworden op: 31 jan 2006, 12:06
Locatie: Opwijk

Re: ETCS in België.

Bericht door Steven » 25 sep 2017, 14:19

Lijn 2 krijgt eind dit jaar etcs maar tbl2 blijft nog een tijd actief als fall back systeem. De i11 rijtuigen moet men nog aanpassen, hoever dit staat weet ik niet.

Gebruikersavatar
Shrek
Berichten: 9262
Lid geworden op: 01 feb 2006, 22:09

Re: ETCS in België.

Bericht door Shrek » 25 sep 2017, 18:20

Steven schreef:
25 sep 2017, 14:19
Lijn 2 krijgt eind dit jaar etcs maar tbl2 blijft nog een tijd actief als fall back systeem. De i11 rijtuigen moet men nog aanpassen, hoever dit staat weet ik niet.
Ze beginnen met ombouwen pas wanneer op HSL2 de ETCS actief wordt. De TBL2 zal immers verdwijnen uit de I11.

Horatio
Berichten: 125
Lid geworden op: 22 apr 2011, 22:14

Re: ETCS in België.

Bericht door Horatio » 25 sep 2017, 19:28

Shrek schreef:
25 sep 2017, 18:20
Steven schreef:
25 sep 2017, 14:19
Lijn 2 krijgt eind dit jaar etcs maar tbl2 blijft nog een tijd actief als fall back systeem. De i11 rijtuigen moet men nog aanpassen, hoever dit staat weet ik niet.
Ze beginnen met ombouwen pas wanneer op HSL2 de ETCS actief wordt. De TBL2 zal immers verdwijnen uit de I11.
Yep, er is blijkbaar al een i11 stuurrijtuig met prototype ETCS, waarbij de TBL2 al verwijderd is.

Gebruikersavatar
Shrek
Berichten: 9262
Lid geworden op: 01 feb 2006, 22:09

Re: ETCS in België.

Bericht door Shrek » 25 sep 2017, 21:11

Horatio schreef:
25 sep 2017, 19:28
Shrek schreef:
25 sep 2017, 18:20
Steven schreef:
25 sep 2017, 14:19
Lijn 2 krijgt eind dit jaar etcs maar tbl2 blijft nog een tijd actief als fall back systeem. De i11 rijtuigen moet men nog aanpassen, hoever dit staat weet ik niet.
Ze beginnen met ombouwen pas wanneer op HSL2 de ETCS actief wordt. De TBL2 zal immers verdwijnen uit de I11.
Yep, er is blijkbaar al een i11 stuurrijtuig met prototype ETCS, waarbij de TBL2 al verwijderd is.
Klopt, dat rijtuig zal je momenteel vaak in Luxemburg vinden :)

Gebruikersavatar
Asterix
Berichten: 3711
Lid geworden op: 05 apr 2006, 00:30

Re: ETCS in België.

Bericht door Asterix » 26 sep 2017, 16:19

Is er in Nederland een andere versie van ETCS actief? Ik dacht dat we allemaal met versie 2.3.0.d werken maar in de meest recente SJ werd gewag gemaakt van het feit dat bepaalde E* niet naar daar kunnen wegens andere ETCS-versie. Of bedoelt men dat de E* gewoon geen ETCS heeft?

Gebruikersavatar
AlexNL
Berichten: 1849
Lid geworden op: 15 jun 2008, 02:34
Locatie: Breda, Nederland

Re: ETCS in België.

Bericht door AlexNL » 26 sep 2017, 18:37

De HSL-Zuid (het Nederlandse deel van de HSL Antwerpen - Schiphol) draait naar mijn weten op ETCS-versie 2.3.0c met een aantal patches.

Gebruikersavatar
Shrek
Berichten: 9262
Lid geworden op: 01 feb 2006, 22:09

Re: ETCS in België.

Bericht door Shrek » 26 sep 2017, 19:48

AlexNL schreef:De HSL-Zuid (het Nederlandse deel van de HSL Antwerpen - Schiphol) draait naar mijn weten op ETCS-versie 2.3.0c met een aantal patches.
Inderdaad, en HSL4 is een 2.2

Gebruikersavatar
Asterix
Berichten: 3711
Lid geworden op: 05 apr 2006, 00:30

Re: ETCS in België.

Bericht door Asterix » 26 sep 2017, 21:00

Is dat nu zo moeilijk om een echt grensoverschrijdend systeem zonder hindernissen te ontwikkelen?

Gebruikersavatar
Shrek
Berichten: 9262
Lid geworden op: 01 feb 2006, 22:09

Re: ETCS in België.

Bericht door Shrek » 26 sep 2017, 21:09

Asterix schreef:Is dat nu zo moeilijk om een echt grensoverschrijdend systeem zonder hindernissen te ontwikkelen?
Tegenwoordig niet meer (kijk maar naar onze grens met Luxemburg of Frankrijk), maar in 2005 stonden de standaarden (TSI) nog niet op punt, waardoor iedereen een beetje zijn goesting deed en je dus dit soort problemen krijgt.

Gebruikersavatar
Asterix
Berichten: 3711
Lid geworden op: 05 apr 2006, 00:30

Re: ETCS in België.

Bericht door Asterix » 26 sep 2017, 21:52

Shrek schreef:
26 sep 2017, 21:09
Asterix schreef:Is dat nu zo moeilijk om een echt grensoverschrijdend systeem zonder hindernissen te ontwikkelen?
Tegenwoordig niet meer (kijk maar naar onze grens met Luxemburg of Frankrijk), maar in 2005 stonden de standaarden (TSI) nog niet op punt, waardoor iedereen een beetje zijn goesting deed en je dus dit soort problemen krijgt.
ETCS is toch net ontwikkeld om het principe van 'ieder zijn eigen systeem' tegen te gaan? Wat is dan nog het nut ten opzichte van een performant nationaal veiligheidssysteem?

Tweede vraag: kan men anno 2017 dan niet 'upgraden' naar eenzelfde versie?

Plaats reactie