Veiligheid op het spoor - in Estland

Plaats reactie
Wover
Berichten: 5
Lid geworden op: 22 mar 2018, 07:56
Locatie: Viljandi, Estland

Veiligheid op het spoor - in Estland

Bericht door Wover » 22 mar 2018, 08:25

Hallo,


Een maand geleden gebeurde er hier in Estland een vrij zwaar ongeluk waar een vrachtwagen op een trein was gereden bij een onbewaakte overweg, waardoor de trein ontspoorde. Er was enkel materiële schade, maar de discussie over veiligheid bij overwegen laaide weer op, nadat er enkele jaren geleden een gelijkaardig ongeluk plaatsvond waar in de trein wel één dode te betreuren viel.

Gezien de lage frequenties zijn de meeste overwegen in Estland onbewaakt, met enkel een stopbord. Er werd nu beslist om alle overwegen van slagbomen te voorzien.

Een onderzoeksprogramma op de Estse TV kreeg toegang tot de boordcamera's van de treinen, waarop het ongeval van vorige maand, maar ook veel "near misses" vastgelegd zijn. Het is evenwel in het Ests, maar de beelden zeggen genoeg natuurlijk: https://www.err.ee/691185/pealtnagija-a ... napikatest

- 0:35 - 01:20 Het ongeval van vorige maand en het hersporen van de trein
- 2:05 - 02:40 Close calls
- 9:10 - 09:35 Close calls (het eerste busje is dan nog een schoolbus met kinderen...)
- 10:25 - 13:00 Spoorlopers

De overweg waar het ongeval vorige maand gebeurd is: https://www.google.ee/maps/@59.2852207, ... 6656?hl=en

De reden van al die near misses en ongevallen is wellicht de lage frequenties. Behalve op het voorstadsnet van Tallinn rijden er op de rest van de lijnen hoop en al 4-8 treinen per dag, dus het valt niet vaak voor dat je voor een overweg op een trein moet wachten. Mensen worden er aan gewoon, maar als er dan toch plots een trein komt, verwachten ze het helemaal niet... Het aantal ongevallen met treinen in Estland is gezien het aantal treinkilometers vrij hoog. Er wordt dus veel geïnvesteerd in preventiecampagnes, zoals https://ole.ee/en/ . Voor voetgangers worden ook tunnels gebouwd in plaats van gewone onbewaakte oversteekplaatsen, maar het lijkt dus niet echt veel effect te hebben. In het filmpje komt een treinbestuurder aan het woord die op zijn carrière van 30 jaar 13 mensen onder zijn trein heeft gehad. Zijn zoon is ook treinbestuurder en heeft één dodelijk persoonsongeval gehad op de 3 jaar dat hij treinbestuurder is. Hij overweegt nu om ander werk te zoeken.

Ik vraag me af hoe het in andere landen gesteld is waar lage frequenties en veel onbewaakte overwegen zijn. De situatie moet volgens mij gelijkaardig zijn in Finland, Zweden en andere dunbevolkte landen zoals Estland. Toevallig iemand hier aanwezig uit die landen?


Gebruikersavatar
groentje
Berichten: 6233
Lid geworden op: 02 feb 2006, 18:22
Locatie: Op 3 km van FBMZ

Re: Veiligheid op het spoor - in Estland

Bericht door groentje » 22 mar 2018, 20:24

Ook in Midden-Europa zijn er heel wat spoorlopers, maar de snelheid van het verkeer ligt er dan ook redelijk laag. Precieze cijfers heb ik niet.

Plaats reactie