Nog onder voorbehoud van goedkeuring door Landuyt:
Dit jaar komt er weer een trein-tram-busweekend, en wel op 15 en 16 september. Het ticket (geldig voor de zaterdag of de zondag) zal hetzelfde kosten als vorig jaar (9 euro in voorverkoop, 11 in het weekend). Opleg voor Luxemburg 2,50.
Tijdens ditzelfde weekend zorgt de NMBS Holding voor een opendeur op een 20-tal spoorwegsites. De sites worden binnenkort bekend gemaakt.
Volgens de geruchten zou er dit jaar op Gent-Sint-Pieters een Nacht van het Openbaar Vervoer plaatsvinden.
TTB-weekend
Uit het krantje van de Aardig-op-weg-week (de nieuwe naam van de Week van Vervoering):
Er komt ook een website (http://www.levedetrein.be) maar die is nu nog niet actief.Leve de trein!
Een blik achter de schermen
Zin in een rit met de Thalys of met een stoomtrein? Zegt een bezoek aan een seinhuis of een hoogtechnologische werkplaats je iets? Of voel je meer voor een ontdekkingstocht in de grondig vernieuwde stations van Luik of Antwerpen-Centraal? De NMBS-Groep trekt tijdens het eerste weekend van de ‘Aardig-op-weg-week’ alle registers open. 15 en 16 september verwelkomen niet minder dan 21 sites of spoorwegactiviteiten alle geïnteresseerden onder de noemer ‘Leve de trein’.
Leve de trein ... en Kuifje!
Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de geboorte van Hergé staat het feestweekend in het teken van Kuifje. De spoorwegen inspireerden immers Hergé bij zijn werk. Ter gelegenheid van ‘Leve de trein!’ wordt een speciale postzegel en postkaart uitgegeven.
Van Antwerpen tot Roeselare
In Antwerpen, Bascoup, Bergen, Brussel, Charleroi, Gent, Luik, Leuven en Roeselare kun je je ogen de kost geven.
In Antwerpen kun je de werf van de tweede stationstoegang bezoeken, of je kunt er deelnemen aan een architecturale wandeling in en rond het beschermde stationsgebouw. De durvers mogen zelfs tot in de nok van de perronoverkapping.
In Bascoup ontdek je de enige werkplaats waar het mogelijk is om volledig gemonteerde spoorwegwerktuigen te fabriceren. In Brussel-Zuid ligt het accent op de rijke geschiedenis van de Belgische spoorwegen. Je kunt er onder meer de prestigieuze Koninklijke treinen bewonderen.
Maar ook een exclusief bezoek aan de Traffic Control (de ‘controletoren’) behoort er tot de mogelijkheden. Ondertussen opent de tractiewerkplaats van Charleroi zijn deuren of kun je het seinhuis in Leuven bezoeken. In Luik-Guillemins kun je in avant-première het nieuwe stationsgebouw in aanbouw bezoeken. In Bergen verwelkomt Infrabel je in zijn Logistiek Centrum Infrastructuur en krijg je demonstraties van rollend materieel alsook een fototentoonstelling. Ook in Roeselare word je met open armen verwelkomd in de werkplaats waar diverse betonelementen voor de spoorweginfrastructuur worden vervaardigd. Het is slechts een greep uit het programma.
Fuiven in het station
In de stations van Brussel-Centraal, Gent-Sint-Pieters en Bergen gaat op zaterdag 15 september vanaf 22 uur de tweede Nacht van het Openbaar Vervoer van start. Fuifnummers kunnen er tot de vroege ochtenduurtjes meeswingen op de beats van bekende dj’s en uit de bol gaan tijdens hun dj-sets. Ook in Antwerpen-Centraal is er een muzikaal intermezzo van 17 tot 22 uur.
Een gedetailleerd overzicht van alle activiteiten, locaties en pendeltreinen of -bussen vind je in de programmabrochure verkrijgbaar in alle stations vanaf eind augustus.