MBS, Haaksbergen (NL): 'Nieuw Verleden', 10 en 11 mei 2014

Aankondigingen van evenementen, afspraken en meetings.
Sevrien

MBS, Haaksbergen (NL): 'Nieuw Verleden', 10 en 11 mei 2014

Bericht door Sevrien » 09 apr 2014, 19:19

MBS opent haar deuren tijdens ‘Nieuw Verleden’

Haaksbergen – De Museum Buurtspoorweg (MBS) uit Haaksbergen houdt op zaterdag 10 en zondag 11 mei 2014 het evenement ‘Nieuw Verleden’. Tijdens deze twee dagen worden onder andere twee gerestaureerde topstukken aan het publiek getoond. Een bijzondere motorwagen en een tramdiesellocomotief. De bezoeker wordt geconfronteerd met een nieuw stukje verleden.

Op 10 mei 1969 hield de jonge Museum Buurtspoorweg (MBS) haar eerste open dag. Met twee, net aangeschafte motorwagens, werden ritten gemaakt vanaf het voormalige station Enschede-Zuid naar grensstation Broekheurne.
Precies 45 jaar later, op zaterdag 10 en zondag 11 mei 2014 is er bij de MBS opnieuw een open dag. Daarbij worden alle facetten van het Twentse spoorwegmuseum belicht. Aanleiding voor dit evenement, dat is omgedoopt tot ‘Nieuw Verleden’, is de ingebruikname van diverse materieelstukken die de afgelopen twee jaar na een grondige restauratie op de baan zijn verschenen. De beide hoofdrolspelers zijn dieselloc 451 (ex Nederlandse Spoorwegen) uit 1956 en de Wismar motorwagen T1 van de Kleinbahn Delmenhorst-Harpstedt uit 1936. Het laatstgenoemde voertuig bevindt zich in de afrondende fase van een twaalf jaar durende restauratie. Ondanks dat de restauratie voor het oog nagegoeg is afgerond, zal de Wismar nog niet in rijvaardige toestand te bewonderen zijn.

Behalve het rollend materieel krijgt de bezoeker ook het vernieuwde emplacement Haaksbergen te zien, waar de afgelopen twee jaar hard is gewerkt om de aantrekkelijkheid en authenticiteit te vergroten. Dit alles is tot stand gekomen door passie, wilskracht én improvisatie- en doorzettingsvermogen van de medewerkers van de Museum Buurtspoorweg. Zij hebben dankzij deze kwaliteiten de afgelopen jaren meerdere projecten succesvol weten af te ronden. Ondanks de moeilijke financiële situatie waarin het museum verkeert, is de stichting er met minimale middelen in geslaagd om geweldige prestaties neer te zetten. Tijdens het evenement ‘Nieuw Verleden’ is de bezoeker hiervan getuige.

Op 10 als 11 mei rijdt de MBS met zowel historische stoom- als diesellocomotieven, waarbij op beide dagen met reizigerstreinen vijf retourritten Haaksbergen – Boekelo worden gereden. De eerste trein vertrekt uit Haaksbergen om 11.00 uur. Daarnaast zal loc 451 worden ingezet voor enkele historische NS-goederentreinen. In Haaksbergen zal onder andere de werkplaats geopend zijn voor publiek en is het mogelijk mee te rijden op een stoomlocomotief. Verder zijn diverse historische stads- en streekbussen te bewonderen. Tenslotte is het voor de jonge bezoekers mogelijk diverse spoorgerelateerde spellen te doen in een onlangs gerestaureerde goederenwagen van de NS.

In Boekelo is de museumloods geopend. Hier geeft onder meer de bovengenoemde historisch waardevolle motorwagen T1 acte de présence. Verder zijn hier oude goederenwagens te bewonderen die samen het verhaal van het goederenvervoer per spoor vertellen.

Op http://www.museumbuurtspoorweg.nl en http://www.facebook.com/museumbuurtspoorweg zal binnenkort meer informatie alsmede de dienstregeling worden gepubliceerd.

De twee hoofdrolspelers tijdens 'Nieuw Verleden':

Wismar motorwagen T1:
Afbeelding Foto: Collectie Museum Buurtspoorweg (c)

NS 451:
Afbeelding

Foto: Collectie Museum Buurtspoorweg (c)


Plaats reactie