150 jaar Brusselse tram - 1 t/m 4 mei 2019

Aankondigingen van evenementen, afspraken en meetings.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Asterix
Berichten: 3807
Lid geworden op: 05 apr 2006, 00:30

150 jaar Brusselse tram - 1 t/m 4 mei 2019

Bericht door Asterix » 16 jan 2019, 00:24

Naar aanleiding van 150 jaar tram zou er op 1 mei alvast een grote optocht van trams doorheen de Brusselse straten worden georganiseerd.


Gebruikersavatar
Asterix
Berichten: 3807
Lid geworden op: 05 apr 2006, 00:30

Re: 150 jaar Brusselse tram - 1 t/m 4 mei 2019

Bericht door Asterix » 13 apr 2019, 20:14

Trammuseum Brussel
Vier mee de 150e verjaardag van de tram in Brussel!

1 mei 1869. Een historische datum, met de opening van de allereerste tramlijn in Brussel. Deze paardentramlijn verbindt het Ter Kamerenbos met de Naamse Poort via de Louizalaan. Wat later is er een eerste verlenging naar de Schaarbeekse Poort via het Paleizenplein en de Koningsstraat, uiteindelijk komt er een definitievere eindhalte aan de huidige Sint-Servaaskerk aan de Haachtsesteenweg (Schaarbeek). Na de elektrificatie in 1897 krijgt ze, bij de allereerste lijnnummering in 1906, logischerwijze het lijnnummer 1. Lijn 1 wordt nog verlengd tot het Verboeckhovenplein (de “Berenkuil”), maar in 1929 volgt de afschaffing. Het tracé wordt op dat moment volledig geïntegreerd in dat van tramlijn 3, die haar eindhalte heeft aan het station van Schaarbeek.

Op 1 mei 2019, precies 150 jaar na de inhuldiging van deze lijn, vieren het Museum, de MIVB en het Brussels Gewest deze verjaardag met een pak evenementen op dit historische traject. Klik hier om het volledige programma in PDF-formaat te downloaden.

Een tramoptocht: 120 vrijwilligers en 40 voertuigen!

Het hoogtepunt van de viering rond 150 jaar trams in Brussel is de grote tramoptocht in de Koningsstraat, vanaf 14 uur. Niet minder dan 40 voertuigen nemen deel. Vrijwel alle tramtypes uit de rijke Brusselse tramgeschiedenis komen aan bod. Van de paardentrams uit de beginjaren tot lagevloertrams die vandaag door de straten van Brussel rijden. Om de optocht van zoveel verschillende voertuigen in goede banen te leiden, zet het Trammuseum, in samenwerking met de MIVB en Visit Brussels, het gewestelijke toeristische agentschap, 120 vrijwilligers in.

Een tentoonstelling met een stoomtram op het Koningsplein!

Op het Koningsplein belicht een tentoonstelling het verleden en de toekomst van de tram in Brussel. Een paardentram uit de 19e eeuw staat er zij aan zij met een levensgrote maquette van de volgende generatie MIVB-trams, vanaf volgend jaar op het net. Op 1 mei kan iedereen deze maquette voor het eerst bezoeken. Enkele Buurtspoorwegentrams, die tot 1978 Brussel met de randstad verbonden, vervolledigen de tentoonstelling. Daarbij is ook een unieke, werkende stoomtram die speciaal voor deze gelegenheid wordt overgebracht uit het Waalse Thuin. De tentoonstelling is gratis en doorlopend open, van 11 tot 19 uur.

Ritjes met museumtrams na de optocht!

Meerijden met de oude trams kan op 1 mei tussen 16.15 uur en 19 uur, op twee trajecten die min of meer het tracé van de allereerste tramlijn uit 1869 volgen. Opstappen gebeurt op de Koningsstraat in de buurt van het Warandepark. Ook op 5 mei kunt u meerijden op een gelijkaardig traject, tussen 11 en 18 uur. Reizigers krijgen hun gratis ticket vóór het opstappen op de tram. Onthoud dat de capaciteit van enkele oudere voertuigen beperkt is. De trams bevinden zich allemaal in hun originele toestand, waardoor ze niet toegankelijk zijn voor minder mobiele reizigers en bezoekers met kinderwagens.

Het Trammuseum in the picture!

Het Brusselse Trammuseum is niet alleen aanwezig met zijn 120 vrijwilligers, maar ook met een stand op het binnenplein van het BIP op het Koningsplein. Bezoekers kunnen er de activiteiten van het Museum ontdekken, en een bezoekje brengen aan of een koopje doen in de Retro-Shop, onze winkel met gadgets en boeken over het openbaar vervoer. Al wie interesse heeft in het Museum vindt er ook alle informatie over het lidmaatschap. Lid worden kan ook steeds hier.

Hoe mee komen vieren?

Gezien de verwachte drukte is het sterk aangeraden om met het openbaar vervoer naar de viering te komen. Idealiter neemt u de metro of de trein, omdat enkele bovengrondse lijnen mogelijk hinder ondervinden:

Metro 1 en 5: stations Kunst-Wet, Park en Centraal Station
Metro 2 en 6: stations Kruidtuin, Kunst-Wet, Troon en Louiza
Voor bezoekers die met de trein komen, is het Centraal Station – vlak bij de feestzone – uiteraard de meest praktische bestemming.

Bezoek ook het Museum!

Het Trammuseum is uitzonderlijk gesloten op 1 en 5 mei, maar we ontvangen u graag op andere momenten in 2019: elke woensdag, zaterdag, zon- en feestdag tussen 3 april en 29 september (let op: geen ritjes met museumtrams op woensdag!). U vindt meer details en dienstregelingen op de pagina met praktische informatie . Mis dit niet! U ontdekt tijdens een bezoekje onder meer de grote afwezige tijdens de evenementen van 1 mei: paardentram 7, een tram van de allereerste generatie uit 1869, en één van de oudste bewaarde trams ter wereld! De fragiele toestand van deze bijzondere tram maakt dat een verplaatsing naar het Koningsplein er niet meer in zit. De staat van deze tram vereist speciale zorg: een renovatieprogramma is recent in gang gezet in samenwerking met het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, dat al een gedetailleerde inventaris heeft opgemaakt van het voertuig.

De Week van de Tram – 150 jaar tram in België

Ter gelegenheid van 150 jaar tram in Brussel organiseren ook andere Belgische tramerfgoedverenigingen in de week van 29 april heel wat speciale activiteiten. Hier vindt u alle informatie. We bedanken al deze partners voor hun medewerking:

- Association pour la sauvegarde du vicinal
- Le Musée des Transports en commun de Wallonie
- Het Vlaams tram- en autobusmuseum
- Herita (Tramsite Schepdaal)
- TTO Noordzee
- Tramway touristique de l’Aisne
Persbericht schreef:Irisfeest 2019: een rijkgevuld feestprogramma voor de 30ste verjaardag van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en voor 150 jaar tram

Woensdag 20 maart 2019 — Van 1 tot 5 mei pakt Brussel uit met tal van activiteiten op verschillende locaties. Want we vieren het 30-jarig bestaan van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de 150ste verjaardag van de Brusselse tram. Vier deze twee verjaardagen mee tijdens een van de vele gratis activiteiten: van het Europees kampioenschap voor beste trambestuurder en de geweldige Electro Night tot een spectaculair vuurwerk en een rit op een historische tram.

Het Irisfeest viert elk jaar de verjaardag van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De iris of gele lis werd op 16 mei 1991 door het Brussels Parlement officieel gekozen als symbool voor het Brussels Gewest.

Op 1 mei geeft Brussel het startschot voor een lang weekend vol festiviteiten. Het is net 30 jaar geleden dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest boven de doopvont werd gehouden en 150 jaar dat de eerste tram in het straatbeeld opdook.

“2019 is echt wel een bijzonder jaar voor Brussel. We vieren het 30-jarig bestaan van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het was in januari 1989 dat het boven de doopvont werd gehouden. Eindelijk kon er met de noden van de Brusselaars rekening worden gehouden bij politieke keuzes en beslissingen. Dit moeten we vieren. Niet alleen met de Brusselaars maar ook met de rest van het land. Dit jaar loopt het Irisfeest over 5 dagen. Het wordt een lang feestweekend voor de meer dan 1 200 000 inwoners en 184 verschillende nationaliteiten in het gewest. Maar we hebben nog meer te vieren. Want dit jaar staat het Irisfeest ook in het teken van 150 jaar tram in Brussel. We blikken terug op de geschiedenis van de tram en we maken kennis met de tram van morgen. Daarnaast zijn er heel wat concerten, rondleidingen en een pak andere activiteiten. Met als apotheose een schitterend vuurwerk dat wordt afgestoken op het Paleizenplein. Ik kijk er enorm naar uit om die twee verjaardagen met u te vieren,’ aldus minister-president Rudi Vervoort.

Dit jaar staat het Irisfeest dus ook in het teken van de tram. Op initiatief van Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet en met steun van Brussels Minister-President Rudi Vervoort, staan er heel wat activiteiten rond het thema op het programma.

Er zijn drie grote evenementen die de tram in de schijnwerpers zetten: een stoet van historische trams op 1 mei, een tram-expo met de onthulling van de nieuwe tram op het Koningsplein en het Europees kampioenschap voor de beste trambestuurder. Het kampioenschap is een organisatie van de MIVB en vindt voor de eerste keer in Brussel plaats.

“Naast chocolade, het Atomium, Art Nouveau en Magritte staat de tram symbool voor het Brussels Gewest. De tram is Brussel en symboliseert de Brusselse identiteit. De geschiedenis en de structuur van de stad worden al 150 jaar gemarkeerd door ons tramnetwerk, dat tot vandaag een van de meest ontwikkelde netwerken ter wereld is. Als Brusselaars mogen we trots zijn op dit erfgoed en moeten we blijven investeren in deze propere en duurzame vervoerswijze. Na de uitbreiding van tramlijn 8 en de aanleg van tramlijn 9 in Jette, plannen we nu de toekomst met de komst van de nieuwe generatie trams, de aanleg van twee nieuwe lijnen naar Tour & Taxis en Haren, de uitbreiding van lijn 62 naar de luchthaven, de aanleg van een multimodaal knooppunt op de Heizel, … Ook in de toekomst zal de tram nog steeds zijn plaats hebben in Brussel," zegt Pascal Smet.

Het programma

Woensdag 1 mei

Tramoptocht

Hoogtepunt van de feestelijkheden rond 150 jaar tram is zonder twijfel de grote optocht van een veertigtal historische trams. Vrijwel alle trammodellen uit het rijke verleden van de Brusselse tram passeren de revue: van de paardentrams uit de beginjaren tot de trams van het type 3000 en 4000 die nu door de straten van Brussel rijden. Om de optocht in goede banen te leiden, schakelt het Trammuseum een honderdtal vrijwilligers in. Na de stoet kunnen tramfanaten een ritje maken aan boord van een oude tram.

De 'tram van de nieuwe generatie'

150 jaar tram is dé gelegenheid voor een terugblik op de rijke geschiedenis, maar ook om te ontdekken wat de toekomst in petto heeft. De MIVB bestelde bij fabrikant Bombardier 60 nieuwe trams, die momenteel worden gebouwd. De eerste exemplaren van de Tram New Generation doen begin volgend jaar hun intrede in de straten van Brussel. Het grote publiek krijgt al een voorsmaakje met de levensgrote maquette van het voertuig, die van 1 tot 5 mei te bezichtigen is op het binnenplein van het BIP (Koningsplein), zij aan zij met de historische trams.

'Brussel is een van de weinige steden die de tram nooit heeft afgezworen en die altijd is blijven investeren in traminfrastructuur', reageert Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB. 'En daar laten we het niet bij. Er staan talloze projecten voor de uitbreiding van het tramnet op stapel. We zijn er trots op dat we onze reizigers met de levensgrote maquette van de trams van de toekomst al een vooruitblik kunnen geven. Het is voor ons ook een grote eer dat we het Europees kampioenschap voor beste trambestuurder mogen ontvangen en organiseren. Dat is een bijzondere wedstrijd, die het grote publiek laat kennismaken met de rijvaardigheden van onze trambestuurders.'

Donderdag 2 mei

Bruxelles-Brussel: een tocht door de stad - Avant-première van de documentaire van Luc Jabon in BOZAR

Het verhaal van Brussel komt tot leven in een tocht door enkele straten, lanen, pleinen, steegjes, stadsruimten … Met die straten als protagonisten maken we kennis met de mensen die er lopen, werken, passeren en flaneren, of die ze inpalmen voor feesten of manifestaties.

Begeleide rondritten met de tram

Professionele gidsen leiden u door Brussel aan boord van een oude tram. De tram vertrekt op het Poelaertplein. Op donderdag 2 en vrijdag 3 mei zijn er rondritten met gids in het Nederlands, Frans en Engels. Een rit duurt zo’n twee en een half uur en houdt halt aan de expo op het Koningsplein. Een unieke kans om dit stedelijk erfgoed te ontdekken samen met een expert. De rondritten zijn gratis.

Vrijdag 3 mei

Manneken Pis draagt MIVB-uniform

Het beroemde Brusselse ketje, Manneken Pis, krijgt het nieuwe uniform dat de MIVB-bestuurders dragen. Dat uniform werd ontworpen door het Huis Strelli en is het derde uniform van de MIVB dat in de kleerkast van het beroemde Manneken zal hangen. Op 2 mei trekt hij het MIVB-uniform aan.

Electro Night

Elk jaar brengt Electro Night fans van de betere beats bij elkaar. Heel wat Belgische en internationale DJ’s draaien op het Paleizenplein, in het hart van de hoofdstad.

Zaterdag 4 mei

Irisfeest in de gemeenten

Een evenement waarop Brusselaars en mensen van buiten de stad de minder bekende plaatsen van Brussel kunnen ontdekken. Geheime adresjes en plekken die meestal gesloten zijn voor het publiek zetten die zaterdag de deuren open voor een uitzonderlijk bezoek.

Tijdens de editie 2019 van het Irisfeest in de gemeenten staan Brussel-Stad, Ganshoren, Sint-Agatha-Berchem en Koekelberg in de kijker. In elk van de vier deelnemende gemeenten worden wandelingen of rondleidingen georganiseerd.

Dag van Europa

Op zaterdag 4 mei zetten de Europese instellingen hun deuren open voor het publiek. Het is de ideale gezinsuitstap. De hele dag kunnen bezoekers terecht in de iconische gebouwen om er het reilen en zeilen van de instellingen te ontdekken.

De focus van de 27ste editie ligt op het belang van het democratisch proces binnen de Euopese Unie. Op de vooravond van de verkiezingen voor het Europees parlement op 26 mei maakt de Opendeurdag duidelijk wat er met onze stem gebeurt. Bezoekers kunnen zich laten horen tijdens de workshops, ontmoetingen, games en andere activiteiten.

Meer info: https://europa.eu/european-union/about- ... russels_nl

Europees kampioenschap voor beste trambestuurder

Op zaterdag 4 mei vindt ook het 8ste Europees kampioenschap voor beste trambestuurder plaats. Gemengde teams van trambestuurders uit 25 Europese steden nemen het tegen elkaar op in een aantal proeven. De wedstrijd begint op zaterdag 4 mei om 10u op een parcours langs de Koningsstraat, ter hoogte van het Warandepark en is toegankelijk voor het publiek.

Concerten op het Paleizenplein

Als kers op de taart staat er ook een aantal uitzonderlijke concerten van Belgische en internationale artiesten op het programma. Rond 23 uur knalt een spectaculair vuurwerk boven het Paleizenplein.

Zondag 5 mei

Parkfeest

https://www.flagey.be/nl/group/6027-bru ... ote-scherm

Trajecten in historische trams

Zondag 5 mei is het ook mogelijk om gratis ritjes te maken aan boord van een historische tram langs het oorspronkelijke traject van 1869 (in de buurt van het Warandepark). En dat is niet het enige. Voortaan bedient het Trammuseum dit gedeelte van het net ook op feestdagen, zoals nu al het geval is op de Tervurenlaan in Woluwe tijdens de weekends van april tot september.

Willem Draps, voorzitter van het Trammuseum: “Als uitbater van het historische patrimonium van het Brusselse openbaar vervoer, was het de taak van het Museum om de gewestelijke overheden te wijzen op de 150e verjaardag van de opening van de allereerste tramlijn, op de Louizalaan op 1 mei 1869. Met de steun van de MIVB en het Gewest laten meer dan honderd vrijwilligers van onze vzw dat uitgebreide patrimonium herleven op 1 en 5 mei. Bovendien nemen ze voortaan op feestdagen in de zomer ook de exploitatie van een nieuwe lijn “BS” op zich. Met museumtrams uit het begin van de 20e eeuw verbindt die lijn het Ter Kamerenbos (halte Legrand) met de Koninklijke Sint-Mariakerk.”

Het hele weekend lang

Audrey Hepburn: de vrouw achter de legende

Vanderborghtgebouw

INTIMATE AUDREY is een unieke expo over het leven van Audrey Hepburn. Haar zoon Sean Hepburn Ferrer zette de tentoonstelling op omdat het 90 jaar geleden is dat zijn moeder in Brussel werd geboren. Er worden nooit vertoonde foto’s, documenten en objecten uit het privéleven van de actrice getoond. De expo focust dan ook op de vrouw Audrey Hepburn en niet op het icoon.

Er zijn honderden foto’s, souvenirs, jurken en andere objecten te zien over meer dan 800 vierkante meter. Daar zitten ook heel wat mode-ontwerpen en humanitaire teksten bij. De expo wordt gelardeerd met video’s die elk hoofdstuk uit haar leven illustreren.

De opbrengst van de tentoonstelling gaat naar EURORDIS-Rare Diseases Europe en naar het Brugmann- en Bordetziekenhuis in Brussel.

Het museum voor natuurwetenschappen heeft nog een bijzondere verrassing in petto.

Het museum voor natuurwetenschappen is een van de meest bezochte musea van Brussel. Elke jaar krijgen ze daar meer dan 300.000 bezoekers over de vloer. De dinogalerij is de grootste van Europa. Maar ook de zalen over de evolutie en over de mens kwamen er met de steun van het Brussels Gewest.

Het museum is ook de vitrine van het gerenommeerde Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Die voert niet zelden baanbrekend onderzoek, vaak in samenwerking met het Gewest. In de gangen en de labo’s van het instituut zijn ze ergens op aan het broeden. Er hangt duidelijk iets in de lucht. Het wordt een verrassing van formaat. Meer kunnen we er jammer genoeg niet over kwijt. Want geen verjaardag zonder surprise. Vanaf 1 april zetten we u op weg met enkele aanwijzingen. Tijdens het Irisfeest heten we u welkom aan onze stand. En op 7 mei is er de opening voor het grote publiek.

Meer informatie op http://www.fetedeliris.brussels/ (website wordt regelmatig bijgewerkt), http://www.mivb.brussels/, http://www.trammuseum.brussels/ en http://www.tramem.eu/
Afbeelding
Eén van de eerste elektrische trams van een voorloper van de MIVB, uit 1903. Foto: Jean-Marie Van Melderen
Afbeelding
Een typische Brusselse belle époque-tram uit 1906. Foto: Luc Koenot.
Afbeelding
Eén van de trams besteld voor de Wereldtentoonstelling van 1910 in Brussel. Foto: Luc Koenot.

Afbeelding
Een typische Brusselse tram uit de jaren rond de Eerste Wereldoorlog. Foto: Luc Koenot.

Afbeelding
Een typische Brusselse tram uit de jaren rond de Eerste Wereldoorlog. Foto: Jean-Marie Van Melderen

Afbeelding
Werkende stoomtram van de Buurtspoorwegen uit 1888. Foto: Luc Koenot.

Plaats reactie