ETCS dialekten ? Schwietzerdutsch ?

Voorlopige place-holder voor topics tot deze in de juiste categorie geplaatst zijn. Hier geen nieuwe topics openen!
Plaats reactie
dentheo
Berichten: 7691
Lid geworden op: 14 jan 2007, 22:53
Locatie: Kalmthout

ETCS dialekten ? Schwietzerdutsch ?

Bericht door dentheo » 02 dec 2013, 19:26

Uit zwiesers duitse lijst:
ETCS Level 2 der SBB und ETCS Level 2 der DB Netz AG geht nicht nebeneinander in einem Fahrzeug, da die Datenstände zu unterschiedlich sind, aber vielleicht rüstet die Schweiz ja nach, da der Gotthardtunnel wenn er mit ETCS Level 2 ausgestattet wird, sinnvollerweise mit dem neueren ETCS Level 2 ausgestattet wird, dann können die Tfz aber nur entweder im Lötschberg und auf der SFS Matstten-Rothrist fahren, oder im Gotthard, oder der Gotthard bekommt auch das ältere ETCS L 2, dann braucht es aber an der Grenze nach wie vor Lokwechsel.
Schrek leg even uit, ik dacht dat er geen dialecten waren in ETCS ???
Maak ons eens wat slimmer...
Theo
Groeten vanop de Heide


Gebruikersavatar
Steven
Berichten: 20424
Lid geworden op: 31 jan 2006, 12:06
Locatie: Opwijk

Re: ETCS dialekten ? Schwietzerdutsch ?

Bericht door Steven » 02 dec 2013, 19:34

Dat is een verschil in software versies. Het komt er dus op neer dat wel iedereen dezelfde software versie moet gebruiken of je krijgt problemen.

Bij wijze van spreke zit de ene op 3.5 en de andere op versie 3.6 (ik gebruik hier even fictieve getallen). Europa moet daar dringend is werk van maken om ook dat vast te leggen welke de te gebruiken softwareversie is binnen elk level.

Gebruikersavatar
Shrek
Berichten: 9145
Lid geworden op: 01 feb 2006, 22:09

Re: ETCS dialekten ? Schwietzerdutsch ?

Bericht door Shrek » 02 dec 2013, 20:30

Tjah, de zwitsers met hun baseline 3 ook :roll:
Heel Europa is net aan het convergeren naar 2.3.0d en zij gaan meteen weer een stapje verder met hun 3.2.
Maar wat ik niet goed begrijp is waarom de treinen er niet zouden kunnen rijden. Een trein met een nieuwe versie is normaal gezien helemaal backwards compatibel. Maar blijkbaar geldt dat voor deze treinen toch niet :x

Gebruikersavatar
Steven
Berichten: 20424
Lid geworden op: 31 jan 2006, 12:06
Locatie: Opwijk

Re: ETCS dialekten ? Schwietzerdutsch ?

Bericht door Steven » 02 dec 2013, 20:52

herkent de versie 3.2 de vorige niet meer of is die optie er misschien door hun afgehaald?

Hieruit merk je goed dat het dus noodzakelijk is om vooraf af te spreken welke versie zal gebruikt worden in de software zodanig dat iedereen een beetje gelijk overstapt indien er upgrades zijn.

dentheo
Berichten: 7691
Lid geworden op: 14 jan 2007, 22:53
Locatie: Kalmthout

Re: ETCS dialekten ? Schwietzerdutsch ?

Bericht door dentheo » 02 dec 2013, 23:45

En heeft de "baan" ook nog softwareversies ?
Theo
Groeten vanop de Heide

Gebruikersavatar
Shrek
Berichten: 9145
Lid geworden op: 01 feb 2006, 22:09

Re: ETCS dialekten ? Schwietzerdutsch ?

Bericht door Shrek » 03 dec 2013, 14:54

dentheo schreef:En heeft de "baan" ook nog softwareversies ?
Ja, uiteraard. Zo gebruikt infrabel bijvoorbeeld op alle spoorlijnen de 2.3.0d, behalve L3 en L4 die momenteel nog op 2.2 zitten.
Maar er is een upgrade voorzien naar de standaardversie.
Een Thalys met 2.2 aan boord kan dus zonder problemen op L3 rijden maar heeft het moeilijk met 2.3.0d (eentje binnenrijden in Muizen kan niet meer sinds gisteren). Andersom kan een ICE met 2.3.0d wel perfect over L3 rijden met 2.2.

Eimai
Berichten: 678
Lid geworden op: 10 mar 2009, 15:05

Re: ETCS dialekten ? Schwietzerdutsch ?

Bericht door Eimai » 03 dec 2013, 16:08

Shrek schreef:Ja, uiteraard. Zo gebruikt infrabel bijvoorbeeld op alle spoorlijnen de 2.3.0d, behalve L3 en L4 die momenteel nog op 2.2 zitten.
Maar er is een upgrade voorzien naar de standaardversie.
Een Thalys met 2.2 aan boord kan dus zonder problemen op L3 rijden maar heeft het moeilijk met 2.3.0d (eentje binnenrijden in Muizen kan niet meer sinds gisteren). Andersom kan een ICE met 2.3.0d wel perfect over L3 rijden met 2.2.
Zag ik ook in ons orderboek dat die niet meer langs Muizen kan. Wat ik alleen niet begrijp is waarom die dan wel over lijn 25 en 27 kan, ook al ligt het in dezelfde ETCS-zone. Wordt een trein ook niet getript als de versie van het baken hoger is dan de versie die de ETCS-computer van de trein?

Gebruikersavatar
Shrek
Berichten: 9145
Lid geworden op: 01 feb 2006, 22:09

Re: ETCS dialekten ? Schwietzerdutsch ?

Bericht door Shrek » 03 dec 2013, 18:17

Eimai schreef:Zag ik ook in ons orderboek dat die niet meer langs Muizen kan. Wat ik alleen niet begrijp is waarom die dan wel over lijn 25 en 27 kan, ook al ligt het in dezelfde ETCS-zone. Wordt een trein ook niet getript als de versie van het baken hoger is dan de versie die de ETCS-computer van de trein?
De bakens werken niet met zo'n specifieke versie. Dat is gewoon 1,2 of 3 (in België is er dus alleen 2).
We hebben dus grondig bekeken wat de verschillen zijn tussen 2.2 en 2.3 en de "nieuwe" parameters komen enkel in Muizen voor.
Maar later zullen we deze nieuwe parameters ook in Antwerpen en Luik nodig hebben, waardoor een upgrade van de Thalys toch absoluut noodzakelijk is.

K V B
Berichten: 3099
Lid geworden op: 30 jun 2006, 13:20
Locatie: Bremgarten bei Bern, Zwitserland

Re: ETCS dialekten ? Schwietzerdutsch ?

Bericht door K V B » 01 jan 2014, 16:30

Shrek schreef:Tjah, de zwitsers met hun baseline 3 ook :roll:
Heel Europa is net aan het convergeren naar 2.3.0d en zij gaan meteen weer een stapje verder met hun 3.2.
In Baseline 3 zitten een hoop features waar juist de SBB zelf om gevraagd had. Dus is het logisch dat ze die dan ook uitrollen...

tomdg
Berichten: 230
Lid geworden op: 16 jul 2008, 13:40

Re: ETCS dialekten ? Schwietzerdutsch ?

Bericht door tomdg » 01 jan 2014, 17:47

Wat een boeltje met al die versies :roll:
Kunnen ze dat niet in 1 keer goed maken :mrgreen:

Gebruikersavatar
Shrek
Berichten: 9145
Lid geworden op: 01 feb 2006, 22:09

Re: ETCS dialekten ? Schwietzerdutsch ?

Bericht door Shrek » 02 jan 2014, 03:55

tomdg schreef:Wat een boeltje met al die versies :roll:
Kunnen ze dat niet in 1 keer goed maken :mrgreen:
Neen, voor zo'n groot systeem is dat onmogelijk. Ze hebben bij de eerste versies al met heel veel verschillende situaties al rekening gehouden, maar bij de uitrol bleken er toch nog enkele combinaties voor te komen die niet voorzien waren. Dan moet je wel een upgrade doen anders is ETCS op die plek niet mogelijk.
Daarenboven zijn ook de vereisten aangepast, vooral in de baseline 3 kan je uitgaan van een heel ander princiepe, de zogeheten limited supervision.

Plaats reactie