het is niet de vlam die problemen geeft als je met water blust, maar de warmte.
Als je blust met water, komen de waterdruppels (kraantjeswater = 5°C) in contact met de olie (temperatuur al snel > 100°C) de waterdruppels zullen dan plots verhit worden. en water dat warm wordt zet uit. die waterdruppel gaat terwijl je blust in de olie, zal dan plots van 5°C naar 100°C gaan, daardoor zet de druppel binnen de seconde uit tot 10 keer zijn volume. en dat is het gevaar.
In principe kunnen we zeggen, je giet 1 liter water over de olie, en er komt 10 liter water terug in gezicht als stoom. en dat is de reden dat je nooit met water mag blussen.
(Dat is ook het geluid wat je hoort als je diepvriesfrieten in de frietketel laat zakken. de ijskristallen die plots uitzetten.)
Mol = versterkte burcht...
Re: Mol = versterkte burcht...
Van mij mag dit topic gesloten worden. Als het hier enkel dient om frieten te leren bakken en de gevolgen van diepvriesfriet in olie of water op olie, enz. Dat weet iedereen en dat hoort hier niet thuis...
Heb jij respect, dan krijg je respect terug...