Thalys door het rood in station Mechelen
vr 20/05/2011 - 17:26 In Mechelen is vanmorgen een Thalys-trein door het rood gereden. De trein reed van Amsterdam naar Parijs. Rond 11 uur negeerde de bestuurder een rood sein in het station van Mechelen. Hij merkte dat op en kon zijn trein 40 meter verder tot stilstand brengen. Niemand raakte gewond. Alle passagiers moesten wel overstappen op een andere trein richting Brussel. Volgens Infrabel was de situatie niet gevaarlijk.
Waarom moest iedereen overstappen? Wordt na een dergelijk incident de trein aan een bijzondere remproef of iets dergelijks onderworpen voor hij weer in dienst mag?
"Door het rood rijden" is wellicht niet de juiste spoorwegtaal. De exacte NMBS uitdrukking ken ik niet, vandaar gebruik ik de engelse afkorting SPAD.
Wij noemen dit een signalisatie incident en dat dekt in principe alle gevallen van incidenten met de signalisatie. Het gaat om het onrechtmatig overschrijden van een gesloten stopsein. Dat iedereen moest overstappen zal eerder te maken hebben met het feit dat men niet snel genoeg een thalys bestuurder ter beschikking zal gehad hebben om de trein verder te zetten.
De bestuurder is dan te voet gesteld en mag pas rijden na opnieuw alle proeven van medisch en psychomedisch aard en ook nog zijn opnieuw zijn brevet te halen (nieuwe ondervraging van de regels). Dit kan toch ettelijke weken duren voor die bestuurder terug aan het rijden is.
Ze zouden beter de oorzaak onderzoeken.
Daar waar veel overschrijdingen zijn, zouden ze beter voorseinen plaatsen, zoals in Duitsland. Geld ook voor stopplaatsen.
Steven schreef:De bestuurder is dan te voet gesteld en mag pas rijden na opnieuw alle proeven van medisch en psychomedisch aard en ook nog zijn opnieuw zijn brevet te halen (nieuwe ondervraging van de regels). Dit kan toch ettelijke weken duren voor die bestuurder terug aan het rijden is.
Een schorsing van enkele weken, dat is financieel gezien wel een behoorlijk zware straf...
Ook wanneer het niet de fout is van de bestuurder in kwestie, wordt hij ter plaatse vervangen. Om te vermijden dat, door de consternatie van het moment, hij even verder toch een grove fout begaat. Hij wordt dan wel niet onderworpen aan het hele medische onderzoek en de ondervraging, en het duurt ook veel minder lang dat hij terug aan het rijden is.
groentje schreef:Ook wanneer het niet de fout is van de bestuurder in kwestie, wordt hij ter plaatse vervangen. Om te vermijden dat, door de consternatie van het moment, hij even verder toch een grove fout begaat. Hij wordt dan wel niet onderworpen aan het hele medische onderzoek en de ondervraging, en het duurt ook veel minder lang dat hij terug aan het rijden is.
Dit is wel te begrijpen, ik zou me ook niet goed voelen om te rijden na zo een incident.
Maar welk is in feite de financiële boete voor de bestuurder?
Geen idee, boetes zijn niet zo heel erg hoog (al tikt het op den duur wel aan), maar het verlies aan premies doordat een aantal diensten van je wegvallen, is niet van de poes. Een collega had door omstandigheden 4 weken slechts dagdiensten ipv de gebruikelijke ploegendiensten met weekendwerk, en verloor makkelijk tot 400 euro.
bij bestuurders van nationale diensten is dit idd een 400 euro , bij internationale bestuurders , thalys, bestuurders goederen die in het buitenland gaan uitslapen loopt dit snel op tot 1200 € per maand
fitnessboy schreef:bij bestuurders van nationale diensten is dit idd een 400 euro , bij internationale bestuurders , thalys, bestuurders goederen die in het buitenland gaan uitslapen loopt dit snel op tot 1200 € per maand
Dat lijken mij "gemiste" premies, door het niet rijden. Geen boetes ...