MIVB nieuws

Smalspoor, tram en light-rail in België
benoit
Berichten: 147
Lid geworden op: 09 okt 2010, 15:25

Re: MIVB nieuws

Bericht door benoit »

MIVB wil metro om de 2,5 minuten

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB wil in april 2012 een metro om de 2,5 minuten op lijn 1 en 5. Nu is dat nog 3 tot 6 minuten.
Niet langer dan 2,5 minuten wachten

Niet langer dan 2,5 minuten wachten

De nieuwe frequenties komen er enkel op weekdagen en in de spits. Ze gelden ook alleen op het gemeenschappelijke deel van lijn 1 en 5.

Sneller dan 2,5 minuten kan de MIVB echter niet gaan zonder automatisering van de metro’s. Daarmee wil de vervoersmaatschappij in 2016 beginnen. Dan zou er om de 2 minuten of minder een metro langskomen.
Bron: http://www.brusselnieuws.be/artikel/miv ... 25-minuten

Reportage op tvbrussel: http://www.tvbrussel.be/video/4/frequen ... n-5-stijgt
Asterix
Berichten: 3845
Lid geworden op: 05 apr 2006, 00:30

Re: MIVB nieuws

Bericht door Asterix »

benoit schreef:MIVB-bedienden reizen mee met bus om chauffeurs te ondersteunen
Allez, nog wat meer volk dat ze daar bij de MIVB kunnen binnenduwen en waarvoor Vlaanderen mag betalen in Brussel. In de metrostations staan ze al jaren in groepjes van 4-5 te lummelen.
KB
Berichten: 636
Lid geworden op: 01 feb 2006, 14:43

Re: MIVB nieuws

Bericht door KB »

Jeroen schreef:
benoit schreef:MIVB-bedienden reizen mee met bus om chauffeurs te ondersteunen
Allez, nog wat meer volk dat ze daar bij de MIVB kunnen binnenduwen en waarvoor Vlaanderen mag betalen in Brussel. In de metrostations staan ze al jaren in groepjes van 4-5 te lummelen.
Wel eerlijk blijven. Verderop in het artikel waarvan jij hier alleen de titel citeert staat dit:
“We zullen geen extra mensen inhuren om de vrijgekomen werkuren op de administratieve dienst op te vangen,” stelt Van hamme. “We vragen enkel extra inspanningen van ons personeel. Op de werknemers van de dienst dispatching na, die nu al in shifts werken, zal iedereen deelnemen aan de actie.”
L'union fait la force.
Gebruikersavatar
Steve
Berichten: 5296
Lid geworden op: 17 nov 2007, 10:51
Locatie: Brussel

Re: MIVB nieuws

Bericht door Steve »

Bovendien gaat het om een tijdelijke campagne waarbij elke administratieve medewerker idealiter één keer meegaat, er is geen sprake van om dit permanent te doen.
groentje
Berichten: 7261
Lid geworden op: 02 feb 2006, 18:22
Locatie: Op 3 km van FBMZ

Re: MIVB nieuws

Bericht door groentje »

Het zal dan ook niet verbazen dat ik wel voorstander ben om hetzelfde eens te doen met onze bureaumensen, en ze eens mee een trein op wil sturen. Dan krijgen ze misschien al een beetje een beter begrip van de werksituatie van het rijdend personeel...
benoit
Berichten: 147
Lid geworden op: 09 okt 2010, 15:25

Re: MIVB nieuws

Bericht door benoit »

MIVB-reiziger schreef:Bovendien gaat het om een tijdelijke campagne waarbij elke administratieve medewerker idealiter één keer meegaat, er is geen sprake van om dit permanent te doen.
Spijtig, dit is wel efficiënt, vooral dan tegen het frauderen. Ik zag zelf al hoe ze (terecht!!) mensen erop attent maakten vooraan op te stappen.
Pittig detail: mensen die achteraan proberen op te stappen en dan naar voor gezonden worden zijn zeker zwartrijders, want dan kopen ze allemaal een ticketje bij de chauffeur.
Ze zouden deze mensen ook eens moeten inzetten op de gelede bussen 's avonds ( waar vooraan opstappen na 20u verplicht maar niemand het doet). Dit zou efficiënter én eerlijker te zijn dan betalende mensen nog maar eens te straffen met prijsverhogingen.
bobke
Berichten: 766
Lid geworden op: 03 jan 2010, 21:55
Locatie: Dudzele

Re: MIVB nieuws

Bericht door bobke »

Toegangspoortjes Brusselse metro schrikken vandalen af

3 november 2011

Ruim een jaar na het plaatsen van toegangspoortjes in de eerste MIVB-metrostations, resulteert de ingreep in minder vandalenstreken en een stijgende ticketverkoop.

In de 18 metrostations die werden uitgerust met poortjes daalde het vandalisme met 21 pct (van 289 vandalenstreken naar 228 één jaar na de sluiting), terwijl de daling zich beperkt tot 7 pct in de nog niet afgesloten metrostations. Dat blijkt uit cijfers van Brussels minister Brigitte Grouwels op een vraag van Brussels volksvertegenwoordiger Carla Dejonghe (Open Vld).

De installatie van de poortjes veroorzaakte in eerste instantie wel een korte piek in het aantal agressies. De verbale agressie vervijfvoudigde in de 18 afgesloten stations, tegenover een verdubbeling in de 27 metrostations die nog niet zijn uitgerust met de poortjes.

Ook de fysieke agressies kende een verdubbeling in de afgesloten stations, tegenover een toename van 38 pct in de 'open' stations. Er was een sterke piek van drie maanden in de periode dat de poortjes werden geïnstalleerd. Die tendens keerde daarna om waarbij het aantal incidenten nu nog altijd daalt, aldus Carla Dejonghe.

De investering begint ook op het vlak van de inkomsten te renderen. Cijfers van de MIVB geven aan dat er in sommige stations dubbel zoveel tickets worden verkocht sinds de installatie van de toegangspoortjes. "De sterke toename van de ticketverkoop toont aan dat er jaren massaal werd zwartgereden en dat de poortjes dus een noodzakelijke investering waren, zowel tegen het zwartrijden als voor de veiligheid", meent Brussels volksvertegenwoordiger Carla Dejonghe.

Bron: Het Belang van Limburg
benoit
Berichten: 147
Lid geworden op: 09 okt 2010, 15:25

Re: MIVB nieuws

Bericht door benoit »

Vijftien jongeren vallen MIVB-agenten aan
Sint-Jans-Molenbeek

Een vijftiental jongeren heeft zondagavond twee veiligheidsagenten van de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB aangevallen. Beide agenten raakten gewond. De MIVB dient klacht in.
De aanval gebeurde in station Ribaucourt

Een agent raakte gewond aan de ribben, de andere heeft enkele gebroken tanden.

De twee agenten waren opgeroepen voor een interventie in het Molenbeekse metrostation Ribaucourt. Toen ze daar op de metro stapten, werden ze volgens de woordvoerder onmiddellijk aangevallen door enkele jongeren, die nadien versterking kregen. In totaal zou een vijftiental jongeren aan de aanval hebben deelgenomen.

De openbaarvervoermaatschappij MIVB stelt zich burgerlijke partij. "Omdat we deze vorm van agressie zonder aanleiding onmogelijk kunnen goedkeuren, hebben we klacht ingediend bij het Brussels parket," aldus MIVB-woordvoerster An Van hamme dinsdag. De twee agenten waren opgeroepen voor een persoon die onwel was geworden in het Molenbeekse metrostation. Bij aankomst werden ze aangevallen.


Bron: http://www.brusselnieuws.be/artikel/jon ... genten-aan


De jongeren kregen "versterking"......daar kan ik me wel iets bij voorstellen...

MR: ‘Laat de MIVB obligaties uitschrijven’

De MR wil dat de vervoersmaatschappij MIVB een beroep doet op de privékapitaal om haar toekomstige noden te financieren. Dat schrijft de partij in haar voorstel tot een beheersovereenkomst voor de MIVB. De partij wil mensen met gewelddadige feiten op hun kerfstok ook de toegang tot het net ontzeggen.
De MIVB moet volgens de MR op zoek naar vers geld

Eind december loopt de huidige beheersovereenkomst van de MIVB af. Reden genoeg voor de MR-oppositie om haar eigen voorstel te lanceren.

Volgens de partij volstaat de huidige financiering van de MIVB niet om aan de noden die de demografische boom in Brussel stelt te voldoen. MR-fractieleider in het Brussels parlement Vincent De Wolf zegt dat de MIVB 1,8 miljard euro nodig heeft om haar doelstellingen waar te maken.

De MIVB moet daarom inzetten op publiek-private samenwerkingen om de toekomstige investeringen te kunnen dragen. De maatschappij moet ook een beroep doen op de spaarders. Dat kan volgens De Wolf door kasbons en obligaties uit te geven. Want, dixit De Wolf, “in deze tijden van crisis weten de mensen niet meer waar ze hun geld moeten plaatsen”. De fractieleider wist voorlopig niet te vertellen wat de budgettaire gevolgen zouden zijn van een dergelijk initiatief.

Om de veiligheid op te krikken wil de MR ten slotte personen die op heterdaad op zwaar geweld betrapt worden, bannen van het openbaar vervoer.

Zie ook reportage op tvbrussel: http://www.tvbrussel.be/video/4/mr-wil- ... -voor-mivb
Bron: http://www.brusselnieuws.be/artikel/mr- ... n%E2%80%99
kika
Berichten: 2859
Lid geworden op: 15 apr 2008, 03:00
Locatie: BRD

Re: MIVB nieuws

Bericht door kika »

Geweld met aanleiding moet dus kunnen? Of als het van haar eigen personeel komt? ...

En de MR doet zoals ik: toogpraat, af en toe een ideetje maar geen flauw benul van de achtergronden ;)
benoit
Berichten: 147
Lid geworden op: 09 okt 2010, 15:25

Re: MIVB nieuws

Bericht door benoit »

Staking bij Brusselse metro is voorbij


Het metroverkeer in Brussel heeft zaterdagavond zware hinder ondervonden door een spontane staking van de metrobestuurders. De actie kwam er na een geval van agressie tegen een metrobestuurster in het station Eddy Merckx. Sinds zondagmorgen verloopt het metroverkeer opnieuw normaal.

De feiten speelden zich af rond 18 uur op lijn 5 richting Erasmus. Een gezin met kinderwagen probeerde op te stappen, maar de kinderwagen kwam vast te zitten tussen de deur. Daarop is de situatie uit de hand gelopen. De bestuurster stapte uit waarna ze zowel verbaal als fysiek werd aangevallen door de vader van het kind. De bestuurster verkeerde in shock en kreeg psychologische bijstand. De dader is ondervraagd door de spoorwegpolitie.

Door de staking reed er de rest van de avond enkel op lijn 6 nog om de 20 minuten een metrostel.

Sinds zondagmorgen verloopt het metroverkeer opnieuw normaal. In de voormiddag is er overleg gepland tussen de vakbonden en de directie.


http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/r ... IVB_hinder
benoit
Berichten: 147
Lid geworden op: 09 okt 2010, 15:25

Re: MIVB nieuws

Bericht door benoit »

Jongeren slaan reiziger met ijzeren staaf


Een tramreiziger is zaterdagavond toegetakeld met een ijzeren staaf door drie jongeren. De veiligheidsdienst van de MIVB kon het trio klissen.
Het incident vond plaats op lijn 92

Rond 20.30 uur kreeg een reiziger het aan de stok met drie jongeren op tramlijn 92, ter hoogte van de halte Park.

Na een woordenwisseling kwam het tot een handgemeen, waarbij de jongeren ook een ijzeren staaf gebruikten die ze in de ongebruikte stuurcabine van de tram vonden. De staaf dient om tramwissels desnoods manueel te bedienen.

De drie vluchtten uit de tram, maar werden gevat door de veiligheidsdienst van de MIVB, die ze aan de politie overdroeg. De daders, die herkend werden dankzij camerabeelden uit de tram, zijn ter beschikking gesteld van het parket.

Van het slachtoffer, dat de tram zelfstandig verliet, is ondertussen geen spoor.

Bron: http://www.brusselnieuws.be/artikel/jon ... eren-staaf
Deef32

Re: MIVB nieuws

Bericht door Deef32 »

In het begrotingsvoorstel van Brussels minister voor Mobiliteit Brigitte Grouwels (CD&V) zal het Gewest volgend jaar 808 miljoen euro uittrekken voor mobiliteit. Het grootste deel daarvan is bestemd voor vervoersmaatschappij MIVB, die daarmee 150 nieuwe trams en 6 boametrostellen wil aankopen. Het voorstel moet nog worden goedgekeurd.

http://www.brusselnieuws.be/video/httpu ... mlnmivbflv

(bron: http://www.brusselnieuws.be)
Gebruikersavatar
Shrek
Berichten: 12624
Lid geworden op: 01 feb 2006, 22:09

Re: MIVB nieuws

Bericht door Shrek »

zijn er al concrete plannen voor metrolijn 3? Komt dat geld ook van het gewest of is dat meer iets voor beliris?
groentje
Berichten: 7261
Lid geworden op: 02 feb 2006, 18:22
Locatie: Op 3 km van FBMZ

Re: MIVB nieuws

Bericht door groentje »

Investeringen is typisch iets voor Beliris, al zal het Gewest er ook wel aan meebetalen.
Ik juich die investering toe, ook al ben ik maar een matige metroliefhebber, maar op de Noord-Zuid-tramas is er niet echt een betaalbaar alternatief meer. Toch hoop ik dat er voldoende middelen overblijven om ook de andere plannen, zoals de vertramming van buslijn 71, de tramlijn naar het UZ VUB van Noordstation via Thurn en Taxis, Simonis en Spiegel, etc. uit te voeren. Om nog maar te zwijgen van maatregelen ter bevordering van het fietsgebruik (meer fietspaden, zoveel mogelijk afgescheiden...) en het tevoet gaan.
benoit
Berichten: 147
Lid geworden op: 09 okt 2010, 15:25

Re: MIVB nieuws

Bericht door benoit »

Donderdag 22 december 2011: nationale staking in de openbare sector

Het gemeenschappelijke vakbondsfront roept op tot een nationale staking in de openbare sector op donderdag 22 december. Onze metro-, tram- en buslijnen zullen niet bediend worden net als ons verkoopnetwerk.

Er zal morgen een hinderattest beschikbaar zijn op onze website. Ons Contact Centre – 070 23 2000 – zal open zijn vanaf 6 uur 's ochtends.

We raden u aan de nodige voorzorgen te nemen. Alvast bedankt voor uw begrip.

Bron: http://www.mivb.be/index.htm?l=nl
Plaats reactie