Ff reageren.K V B schreef:Voor een site als "De Wereld Morgen" is de werkelijkheid ondergeschikt aan de ideologie. Vandaar dat ze vaak wel goed schrijven, maar dat veel van wat ze zeggen gewoon fout is. Je geeft zelf hier een goed voorbeeld van het soort van denken dat daar gehanteerd wordt.Junkie88 schreef: Niet akkoord. Hoewel overduidelijk links van signatuur, zijn er soms zeer goede artikelen in te vinden. Het is niet omdat ge subjectief zijt, dat ge geen punt kunt hebben. Het is niet omdat ge lid zijt van een actiecomité, dat wat ge schrijft zever is en dat ge geen punt kunt hebben.
Privatiseren moet je ook in context van uw land zien. In het VK is vanalles geprivatiseerd onder Tatcher, met als gevolg het ontstaan van een heel marginale onderbuik van de Britse maatschappij. In Japan heerst er altijd al een veel gedisciplineerdere aanpak van de economie. Andere culturen, contexten en type economie: kunnen we moeilijk mee gaan vergelijken, we kijken beter naar ons eigen land. Wat is hier al geprivatiseerd & hoe is dat verlopen?
Je bent zo overtuigd dat privatisering tot hogere prijzen en slechtere dienstverlening voor de consument leidt dat je dit schrijft:
En dat zonder door te hebben dat dit dus haaks staat op de werkelijkheid. Telecom is juist goedkoper en beter geworden in België...Telecom & internetmarkt --> Twee vadsige reuzen monopoliseren de markt --> hoge prijzen. (winst > algemeen belang)
Het is gebaseerd op waarnemingen.Vaak ligt aan de basis van dit soort (een beetje achterhaald en oud) gedachtegoed dat de overheid niet efficiënt iets kan runnen. Dat er heel wat beter kan betwist ik niet, maar liberaliseren van openbare diensten, brengt nooit (of zeer zelden en vaak heeft het ook een andere reden) een meerwaarde met zich mee voor de maatschappij. Het bedrijfsdenken primeert. Managers vliegen op verkoopstargets als vliegen op een verse drol. Hoe de gewone Belg hiervan ooit kan profiteren lijkt me zeer onduidelijk. (Goedkopere tickets & meer lijnen? Wie bouwt de lijnen? Wie betaalt die? Wie zegt dat die lang zullen geexploiteerd worden als meneer de manager er geen winst mee maakt?)
En waarom levert een privé bedrijf geen meerwaarde op? Zonder meerwaarde geen winst...
Zoals bijvoorbeeld Japan...Daarom ben ik tegen een privatisering van het spoor. Waardevolle langetermijnstudies zijn er nog niet, het enige waar we het potentieel succes op kunnen afmeten is de 15 jaar geprivatiseerd spoor in het buitenland.
Het "track record" is dus helemaal zo slecht niet. Je moet durven verder kijken dan je neus (en de pen van "De Wereld Morgen") lang is.Ik zeg ook niet dat privatiseren niet zou kunnen, maar aangezien ons slecht 'track record' zou ik het toch maar niet doen.
Kan je mij een voorbeeld geven van een macro econoom met een gedegen reputatie die tegen de vrije markt is? Ik ken er zo geen.Veel macro-economen komen immers terug op hun devoot geloof in de liberalisering (iets waar die domme vakbonden nooit in hadden geloofd).
"Efficient" en "ontvet" en "staatsbedrijf" gaan nu eenmaal niet tezamen.Ik ben voorstander van een zeer efficiënt (en goed ontvet) gerund Belgisch spoorbedrijf, die bij haar dienstverlening vooral kijkt naar haar publiek nut & stiptheid ipv de dividenden die moeten worden uitgekeerd aan de aandeelhouders. Als we daar werk van kunnen maken, dan ontlasten we niet alleen de ring rond Brussel, we geven ook de economie een enorme boost.
Het kernprobleem is dat een bedrijf maar zal veranderen als het alternatief failliet gaan is. Daarom is het belangrijk dat een bedrijf failliet kan gaan, dat dit "zwaard van damokles" ook effectief boven het hoofd van de managers en het personeel hangt.
1. Ge gaat uit van een onbewezen vooroordeel (ontvet & staatsbedrijf gaat niet samen), en ge staaft het zelf met de typische clichés uit de jaren 80. Ik heb al gesteld dat je een Belgisch staatsbedrijf & het denationaliseren ervan niet kunt vergelijken met Japan. vb: In Japan heb je geen communautair stelsel, en de Jappen kennen ook nauwelijks syndicaten enzo.
2. Is telecom & internet goedkoper en beter geworden? Goed dat je het zegt, dat wist ik niet.
http://www.clickx.be/nieuws/129197/sms- ... uitenland/
Wat is er gebeurd? vadsige reuzen: prijsafspraken -> te duur --> Liberalisering mislukt. Zeer simpel.
En als we dan wél een goed track record hebben, waarom weerleg je mijn argument van de energiemarkten & de ASLK niet? Een liberalisering die ons nog altijd geld kost.
3. Paul Krugman, in enkele recente artikelen. Ik heb ze gelezen op Real Clear Markets, maar ik vind ze helaas niet terug. Ook De Grauwe (en De Kort) laat zich steeds genuanceerder uit over dergelijke zaken.
4. Meerwaarde is meer dan winst voor een bedrijf. De meerwaarde van een spoorbedrijf is: dienstverlening aan mensen, stiptheid, economische ontsluiting brussel, het is groener. Veel meer dan winst. Dat is het essentiële verschil tussen bedrijfseconomisch & overheidseconomisch denken.
5. De werkelijkheid is altijd ondergeschikt aan ideologie. Het is het eerste wat je als historicus leert, en uw post is een prachtvoorbeeld daarvan.