Om mijn betoog nog wat kracht bij te zetten omtrent het reserveren, citeer ik graag De Standaard:
Gezindsvriendelijk reserveren is er nog niet bij
De splinternieuwe Fyra-hogesnelheidslijn tussen Brussel en Amsterdam heeft zijn start wat gemist. Ook al neemt hij de plaats in van de oude, veel tragere en niet altijd klokvaste Benelux-trein. Probleem is dat de pluspunten van de Fyra meteen gecouterd kunnen worden door de minpunten. Neem nu reserveren. Voor een gezin is het alvast goed opletten.
TARIEVEN
Positief
De start van de Fyra wordt gecombineerd met een lanceringsaanbod. Met tarieven dicht in de buurt van die van de afgeschafte Beneluxtrein. Op voorwaarde dat u een ticket aan het goedkoopste tarief kunt bemachtingen. Vergelijken met de prijzen van de Thalys, de andere hogesnelheidsverbinding tussen Amsterdam en Brussel, heeft geen zin. Tickets zijn een stuk duurder.
Met het goedkoopste tweedeklastarief van de Fyra, het 'supersaver'-tarief, zit u zeer dicht bij het prijskaartje voor de Beneluxtrein als u tussen Brussel en Amsterdam reist. Een heenrit in de Fyra deze maand kost u dan 25 euro. Voor een verplaatsing met de Benelux was u 24,20 euro (weekendtarief) of 25,80 euro (tijdens de werkweek) kwijt. Voor de volledigheid moet er nog aan toegevoegd worden dat u bij Thalys hoe dan ook 79 euro per rit moet betalen (
Ze doen het toch
). En dat is het goedkoopste tarief.
Als u met zoon of dochter reist, is het verschil tussen de Fyra en de Benelux wel iets groter. Voor kinderen tussen vier en elf jaar: zes euro per rit met de Fyra en maar twee en een halve euro met de Benelux. Zijn ze tussen 12 en 17 jaar, dan bent u met de Fyra momenteel iets goedkoper af met het supersavertarief: 25 euro tegenover 26,3 met de Benelux.
Negatief
Maar wat na 8 januari, als het speciale lanceringsaanbod afloopt? Wie een ticket aan het goedkoopste tweedeklassetarief wil bemachtigen, zal er best aandoen om zo vroeg mogelijk op voorhand te reserveren. En dan nog is het afwachten of er nog goedkope tickets beschikbaar zijn. Blijven enkel nog biljetten tegen het volle tarief over, dan betaalt u voor een rit in de Fyra 34 procent meer dan het vroegere voltarief van de Benelux: 54 euro tegenover 40,4 voor een zitje in tweede klas.
Voor de abonnees van de Benelux is er op het allerlaatste moment een regeling gekomen waarbij hun abonnement geldig blijft op voorwaarde dat ze vier euro toeslag betalen per rit.
RESERVEREN
Positief
Online een ticket voor jezelf reserveren gaat heel gemakkelijk. Waarbij Fyra heel wat verschillende betaalwijzen aanbiedt.
Negatief
Via de internetsite van Fyra reserveren wordt heel wat omslachtig wanneer je met het hele gezin de Fyra wil nemen. De site laat het namelijk niet toe om alle tickets in een keer te bestellen. Probeer je het toch, dan word je meteen verwezen naar het contactcenter dat je via een betalend nummer kan bereiken a rato van 30 eurocent per minuut. Wie dat nummer belt, moet geduld kunnen oefenen. De kans is immers zeer groot dat de automatische beantwoorder u meteen meldt dat de wachtrij lang is. Wie dat geduld niet kan opbrengen en zich naar het station begeeft om tickets te reserveren, wordt zeven euro dossierkosten aangerekend.
REISTIJD
Positief
De Benelux was een heel stuk trager dan de Fyra. De grootste tijdswinst is weggelegd voor reizigers wiens bestemming overeenkomt met één van de nieuwe stopplaatsen op de nieuwe hogesnelheidslijn. Neem het traject Brussel-Amsterdam. Bijna drie uur voor de Benelux, tegenover twee uur voor de Fyra. Het kon overigens al sneller toen de Benelux nog reed. Namelijk 01:49 met de Thalys.
Als de Fyra klokvast rijdt (voor de moment:

), dan is dat ook een troef. Want de Benelux was niet meteen een toonbeeld van stiptheid. Voor reizigers die willen vertrekken of afstappen in één van de stations waar de Benelux wel stopte en de Fyra niet meer, is er ook tijdswinst, maar die is wel minder groot. Zoals tussen Mechelen en de Den Haag. Een uur vijftig minuten met de Benelux tegenover anderhalf uur met de Fyra.
Negatief
TTB wil eerst zien of de rezigers van de afgeschafte Beneluxtreinhaltes beter af zijn. Woordvoerder Jan Van Severen geeft het voorbeeld van Amsterdam Centraal-Mechelen. Met de Benelux kostte dan 2:30 en moest je niet overstappen. Voortaan moet je de Fyra (Amsterdam tot Antwerpen) combineren met een rit met de NMBS (Antwerpen-Centraal-Mechelen). Na 1:52 ben je op je bestemming. Maar het wordt hollen bij de overstap in Antwerpen. Je hebt maar zes minuten om van het niveau min twee naar niveau plus één te gaan (
kan dit?).
UURREGELING
Positief
De Benelux reed om het uur. Zestien keer per dag. Dat is ook het streefdoel van de Fyra. Vandaag zijn er tien Fyra's per dag. Dat wordt zo snel mogelijk opgestrokken tot zestien, beloven de initiatiefnemers. Per april 2013 start er een nieuwe Fyra Breda-Antwerpen, aan een ritme van acht per dag heen en terug. Grote troef: Je moet er niet voor reserveren en er worden ook geen toeslagen gevraagd.
Negatief
Zomaar op de trein naar keuze stappen zoals bij de Benelux is er niet meer bij. Voor het traject Brussel-Amsterdam moet je net zoals bij de Thalys vooraf reserveren. En je moet je aan de uurregeling houden die op het ticket vermeld staat. Een trein later of vroeger nemen, staat gelijk aan een nieuw ticket kopen wanneer je geopteerd hebt voor een goedkoop ticket. het enige wat je nog kunt doen, is het geld recupereren van je eerst ticket. Op voorwaarde dat je bij de aankoop vor een annulatieverzekering hebt geopteerd. Per rit kost dat 2,5 euro. Dat maakt wel dat het goedkoopste Fyra ticket meteen vijf euro duurder is dan het goedkoopste ticket met de Beneluxtrein. Kort voor het vertrek voor een ander vertrekuur kiezen, zal je dus hoe dan ook een duurder ticket opleveren.