Welk sein is dit?

Voorlopige place-holder voor topics tot deze in de juiste categorie geplaatst zijn. Hier geen nieuwe topics openen!
Bordensteker
Berichten: 1291
Lid geworden op: 14 mei 2007, 10:03

Re: Welk sein is dit?

Bericht door Bordensteker »

Steven heeft gelijk met zijn aanvulling: er zijn ook niet-beheerde seinen met een overschrijdingslicht.

Een niet-beheerd sein is altijd permissief, maar je moet wel even letten op de voorwaarden die aan overschrijden verbonden zijn. Bij een “automatisch” sein, dat dus normaal open staat tenzij de sectie erachter bezet is, kan het zijn dat er in de afwaartse sectie overwegen zijn, waarvoor de afstandspunten vermeld zijn op een door de bestuurder in voorkomend geval uit een kastje aan de seinmast te nemen formulier. In dat geval is het permissieve karakter niet uitgebeeld door een “overschrijdingskroon” (het kleine ronde plaatje op de seinmast) maar door een klein kastje met alleen twee rode banden en géén T.
Het kastje is kleiner dan op een beheerd sein en er zit ook géén telefoon in (immers, de definitie van een niet-beheerd sein blijft dat je nooit aan iemand toestemming hoeft te vragen om het sein te overschrijden).
Je moet echter soms wel een formulier uit de kast nemen om de afstandspunten (de kilometerligging van de overwegen) bij de hand te hebben als je sommige of alle overwegen als gestoord moet naderen. Welnu: als je NIET naar dat kastje hoeft te gaan om te overschrijden, dán brandt het overschrijdingslicht.

Een overschrijdingslicht geeft dus aan dat je voor het overschrijden niet hoeft uit te stappen en naar het sein te gaan; dit geldt zowel voor een beheerd sein ingeval van het tijdelijk permissief karakter met een overschrijdingslicht, als voor een niet-beheerd sein dat altijd een permissief karakter heeft, maar dat met een brandend overschrijdingslicht kan aangeven dat de overwegen normaal werken. Het gaat dan niet om de tijdsbesparing van niet uit hoeven stappen, maar meer om het voorkomen van overal luid claxonnerend met max 5 km/u de potentieel gestoorde overwegen te moeten naderen.
Paul
Berichten: 1288
Lid geworden op: 09 feb 2008, 22:57
Locatie: FNU
Contacteer:

Re: Welk sein is dit?

Bericht door Paul »

Dank voor je duidelijke uitleg, Bordensteker. Maar hoe werkt dat dan technisch? Aangezien het om onbeheerde, automatische seinen gaat, neem ik aan dat het overschrijdingslicht ook automatisch werkt, zonder tussenkomst van een seinpost. Ik veronderstel dat het overschrijdingslicht technisch gekoppeld is aan het rode licht van het sein én aan de overweg. Als het sein op rood springt omdat er een trein voorbijgereden is, gaat het overschrijdingslicht automatisch branden. Behalve als de overweg gestoord is: dan springt het sein op rood maar blijft het overschrijdingslicht gedoofd. Zou het zoiets kunnen zijn? Of sla ik de bal weer helemaal mis?
Vriendelijke groet,

Paul
http://belgischespoorlijnen.be
Gebruikersavatar
Steven
Berichten: 22507
Lid geworden op: 31 jan 2006, 12:06
Locatie: Opwijk

Re: Welk sein is dit?

Bericht door Steven »

je zal ongeveer 99% correct zijn, uw uitleg moet nog aangevuld worden met een hoop technische details ivm schakeling maar zo technisch is de meerderheid hier nu ook weer niet aangelegd ;-)

opgelet, als dergelijk sein meerdere overwegen heeft te controleren volstaat het echter om 1 overweg in alarm te hebben en het lampje zal niet branden.
Plaats reactie