Alles bij elkaar hebben de volgende groepen baat bij een halte in Brussel-Noord. Concreet gaat het om alle spoorlijnen die Brussel-Noord als eerste tegenkomen bij het binnenrijden en/of iedereen die op dat station aangewezen is met ander vervoer:
- Een groot deel van het noorden, oosten en westen van Brussel zelf (enkele honderdduizenden inwoners), waar de tram- en busverbindingen hoofdzakelijk op het Noordstation gericht zijn en er dus een extra omweg nodig zou zijn.
- Idem voor veel randgemeenten waar de bussen van De Lijn naar het Noordstation rijden en er ook niet meteen een evidente aansluiting is naar de andere stations (de lijnen op de Haachtsesteenweg, Leuvensesteenweg, ook vanuit het westen en noord-westen, al heb je daar meer overstapmogelijkheden op de metro naar Zuid)
- Lijn 60 van Dendermonde tot en met Jette (vanuit Bockstael raakt men makkelijk in Zuid met de metro)
- Lijn 50 van Essene-Lombeek tot en met Jette
- Lijn 36 van Herent tot en met Schaarbeek, en eigenlijk ook van Leuven tot en met Luik (je kunt daar ook naar Antwerpen, maar die verbinding is vaak trager)
- Lijn 161 tot Namen en alles wat eraan vasthangt (LLN, Dinant, Aarlen, enzovoort)
- In een aantal gevallen zelfs ook lijn 25/27 richting Mechelen. Vanuit de kleinere stations tussen Brussel en Mechelen heb je niet altijd een goede verbinding met Antwerpen (zeker in het weekend) en kan het dus ook interessanter zijn om eerst naar Brussel te gaan.
carlos schreef:Steven schreef:Het gaat net over aalst Carlos want die mensen kunnen inderdaad veel vlotter via Brussel Zuid, het gaat om al die kleine stopplaatsen die tussen Aalst, Dendermonde en Leuven naar Brussel moeten en die in totaal veel zwakkere aansluitingen hebben. Het gaat dus om een vele grotere groep dan de stad Aalst.
t gaat niet over Aalst maar die van Aalst kunnen dan wel kiezen of ze in het eerste station (brussel Zuid) of het tweede (Brussel Centraal) opstappen. En blijkbaar verkiest de overgrote meerderheid om in het eerste station op te stappen.
De mensen uit de provincie Antwerpen krijgen deze keuze niet.
Zij kunnen in Berchem op hun trein naar Antwerpen Centraal (met vertraging) zitten en zien dan de Benelux op spoor 10 in snelvaart passeren. aansluiting gemist... en als de Benelux in Berchem zou stoppen hadden ze hun aansluiting nog.
volgende keer beter? neen volgende keer met de auto...
Nogmaals, het al dan niet stoppen in Berchem verandert niets wezenlijks voor die mensen. Hooguit een paar minuten gewonnen. Aangezien beide treinen hetzelfde traject doen en een onafhankelijke reisweg hebben, zal de ene ook niet in de weg van de andere zitten. Totaal niet vergelijkbaar met de situatie in Brussel.