Seingevers winkelen tijdens werkuren

Voorlopige place-holder voor topics tot deze in de juiste categorie geplaatst zijn. Hier geen nieuwe topics openen!
Gebruikersavatar
Steven
Berichten: 21115
Lid geworden op: 31 jan 2006, 12:06
Locatie: Opwijk

Re: Seingevers winkelen tijdens werkuren

Bericht door Steven »

Op die grote seinhuizen (die komen er meer en meer) kan echt wel is snel iemand een broodje halen hoor. Die mensen werken in een 3X8 systeem en zover ik weet bestaan er daar ook nergens officiële pauzes of momenten die voorzien zijn om te eten/roken. Ze moeten dat dus zelf een beetje inplannen volgens de drukte die er is. Die mensen gaan ook is naar de wc, pas uw voorbeeld aan als die naar de wc is, durft die dan nooit meer een wc te bezoeken tijdens de werkuren? Wees dus een beetje realist, leer de algemene omstandigheden van een bepaalde job kennen en reageer dan.
Cipallieter

Re: Seingevers winkelen tijdens werkuren

Bericht door Cipallieter »

Steven schreef:Op die grote seinhuizen (die komen er meer en meer) kan echt wel is snel iemand een broodje halen hoor. Die mensen werken in een 3X8 systeem en zover ik weet bestaan er daar ook nergens officiële pauzes of momenten die voorzien zijn om te eten/roken. Ze moeten dat dus zelf een beetje inplannen volgens de drukte die er is. Die mensen gaan ook is naar de wc, pas uw voorbeeld aan als die naar de wc is, durft die dan nooit meer een wc te bezoeken tijdens de werkuren? Wees dus een beetje realist, leer de algemene omstandigheden van een bepaalde job kennen en reageer dan.
Ik leid uit uw tekst af dat de afwezigheid gebeurt met de (stilzwijgende) goedkeuring van de chef. In dat geval is er geen sprake van een ongewettigde afwezigheid en dan is er dus uiteraard geen probleem.

U schrijft dat er nergens officiële pauzes voorzien zijn. Staat hieromtrent niets in jullie arbeidsreglement? Curieus, ik dacht dat dit wettelijk verplicht was.
Gebruikersavatar
Steven
Berichten: 21115
Lid geworden op: 31 jan 2006, 12:06
Locatie: Opwijk

Re: Seingevers winkelen tijdens werkuren

Bericht door Steven »

De spoorwegen hebben zowat hun eigen regels, er is wel meer dat in de gewone arbeidswetgeving staat waar de NMBS een beetje naast de lijn zit, hoeft daarom niet altijd slechter te zijn.
Treinbestuurders zitten ongeveer in hetzelfde schuitje of treintje beter gezegd :mrgreen:
Officiële pauzes zijn er niet voorzien in diensten. Het is dus niet dat ineens op onze fiches vermeld staat pauze van 10.00-10.10, dit soort zaken komt niet voor. Je trekt dus uw plan en in de meeste diensten heb je wel is ergens een bepaalde tijd tussen twee treinen waarin je uw tijd kan nemen om iets te eten, maar officieel is dit niet. Als je pech hebt die dag dat je vertraging krijgt dan zal die tijd dat je anders kon eten ook verdwijnen.
Gebruikersavatar
Shrek
Berichten: 10730
Lid geworden op: 01 feb 2006, 22:09

Re: Seingevers winkelen tijdens werkuren

Bericht door Shrek »

Cipallieter schreef: Ik leid uit uw tekst af dat de afwezigheid gebeurt met de (stilzwijgende) goedkeuring van de chef. In dat geval is er geen sprake van een ongewettigde afwezigheid en dan is er dus uiteraard geen probleem.
Uiteraard gebeurd alles met goedkeuring van de chef. De persoon die het hele circus op gang trok ergerde zich er net aan dat zijn chefs het OK vonden dat personen hun post soms verlieten.
Ik denk dan vooral: als je echt 100% van de tijd werk wilt hebben, verhuis dan naar een andere dienst. Er zijn genoeg afdelingen binnen Infrabel waar er mensen bedolven worden onder het werk :roll:
dentheo
Berichten: 7904
Lid geworden op: 14 jan 2007, 22:53
Locatie: Kalmthout

Re: Seingevers winkelen tijdens werkuren

Bericht door dentheo »

ik denk dat het inderdaad kan.
Wanneer men normale rijwegen instelt, kan het alleen dat die "afgereden" worden en de treinen één voor één voor een sein stilstaan... een echt risico is daar niet bij. Wanneer de man op zijn stoeltje aan het scherm in slaap sukkelt valt het verkeer gewoon stil, volgens mij ontstaan daarbij geen echt gevaarlijke toestanden. De computer loopt zijn lijstje af en is het lijstje teneinde dan "doet" hij niets meer, en elk geprogrammeerd stukje rijweg eindigt op een bediend sein... Blijf je te lang weg staat de boel stil en dat lijkt mij wel veilig.
Theo
Groeten vanop de Heide
Gebruikersavatar
Steven
Berichten: 21115
Lid geworden op: 31 jan 2006, 12:06
Locatie: Opwijk

Re: Seingevers winkelen tijdens werkuren

Bericht door Steven »

inderdaad, het enige gevaar dat er altijd blijft is dat iemand door het rood gaat maar daar heeft de seingever/operator geen vat op laat staan verantwoordelijkheid heeft voor zoiets.
gysev
Berichten: 501
Lid geworden op: 10 mar 2008, 11:22

Re: Seingevers winkelen tijdens werkuren

Bericht door gysev »

Cipallieter schreef:Tja, je zal maar van dienst zijn en net op het moment dat je tijdens je arbeidstijd ongewettigd afwezig bent doet er zich een ongeluk voor op de lijn waar je verantwoordelijk voor bent... Ik denk dat op dat moment de wereld even stilstaat voor jou en dat het broodje je niet echt zal smaken, in de veronderstelling dat je ook maar één hap door je keel zou krijgen.
Waar ik werk krijgt één persoon toelating om na de spits broodjes te gaan halen voor alle collega's die er één willen. Die persoon is dus gedekt. Bovendien zijn het net de seingevers die bij een ongeval niets meer mogen aanraken aangezien de veiligheidsprocedures enkel door de ostch's mogen worden toegepast. Dus waar is het probleem? Je moet ook weten dat personeel op een blokpost - in tegenstelling tot de meeste werknemers in de privé - geen minuut voorziene pauze hebben in hun shift. Zelfs naar het toilet gaan is dus een vorm van "afwezig" zijn. Laat de pers dat maar niet te weten komen: NMBS-personeel dat tijdens de werkuren naar het toilet gaat. Schande! :lol:
kika
Berichten: 2809
Lid geworden op: 15 apr 2008, 03:00
Locatie: BRD

Re: Seingevers winkelen tijdens werkuren

Bericht door kika »

Ik begrijp dat er graag werk wordt gegeven/mensen zinvol bezig worden gehouden in 'lege' momenten. Op een bepaald moment heb je al je verloffiches ingevuld, bijscholingen aangevraagd, interne post gelezen, reglementsveranderingen ingestudeerd. En als het dan nog steeds rustig is, is er toch helemaal niets mis met een krantje te lezen? Vergelijk het eens met bijvoorbeeld een helpdesk, belastingdienst of gemeente: iedereen wilt direct geholpen worden op drukke momenten maar niemand wilt dat er mensen uit hun neus zitten te vreten wanneer er (even) niets aan de hand is. Als er zoals in de voorbeelden hierboven wordt geregeld dat 1 iemand het eten besteld/haalt voor de collega's op een rustiger moment, waar zit het probleem?

Mainz was trouwens niet het enige voorbeeld, Trier, Nürnberg en Berlijn kampen ook met seingevertekorten: dat betekend dus dat mensen meer schiften moesten draaien, geen vakantie konden opnemen en er (in Mainz de meeste) treinen uitvielen of moesten worden omgeleid.
Gebruikersavatar
Steve
Berichten: 4589
Lid geworden op: 17 nov 2007, 10:51
Locatie: Brussel

Re: Seingevers winkelen tijdens werkuren

Bericht door Steve »

kika schreef: Vergelijk het eens met bijvoorbeeld een helpdesk, belastingdienst of gemeente: iedereen wilt direct geholpen worden op drukke momenten maar niemand wilt dat er mensen uit hun neus zitten te vreten wanneer er (even) niets aan de hand is. Als er zoals in de voorbeelden hierboven wordt geregeld dat 1 iemand het eten besteld/haalt voor de collega's op een rustiger moment, waar zit het probleem?
Je geeft het zelf aan: als ze uit hun neus zitten te vreten, hoeft er helemaal niemand nog eten te halen... :lol:
Cipallieter

Re: Seingevers winkelen tijdens werkuren

Bericht door Cipallieter »

kika schreef:...Als er zoals in de voorbeelden hierboven wordt geregeld dat 1 iemand het eten besteld/haalt voor de collega's op een rustiger moment, waar zit het probleem?...
Daar is inderdaad niets mis mee want er staat 'Waar ik werk krijgt één persoon toelating...' en dan is het geen ongewettigde afwezigheid.
groentje
Berichten: 6523
Lid geworden op: 02 feb 2006, 18:22
Locatie: Op 3 km van FBMZ

Re: Seingevers winkelen tijdens werkuren

Bericht door groentje »

Maar kan een directe chef die toelating wel geven? Het is niet omdat het wordt getolereerd, dat het officieel toegelaten is. Een collega heeft jaren geleden de farce meegemaakt dat hij voor de collega's om eten ging, maar door een bomalarm niet meer binnen mocht van de chef, voor wie hij nota bene eten mee had :mrgreen: ...
dekooiker
Berichten: 1550
Lid geworden op: 14 okt 2007, 21:09
Locatie: FKI

Seingevers winkelen tijdens werkuren

Bericht door dekooiker »

Ik zie ook niet veel verschil tussen iemand die de werkplaats even verlaat en terugkomt en iemand die 'even' tijdens de werkuren nakijkt of er privé nog elektronische post is gekomen of met de werktelefoon een privégesprek voert.
Dààr bericht geen enkele krant over; het zou eens kunnen uitkomen dat het schering en inslag is!
De trein.
Alleen voor durvers.
Gesloten