IC Oostende-Aken

Gebruikersavatar
Shrek
Berichten: 10036
Lid geworden op: 01 feb 2006, 22:09

Re: IC Oostende-Aken

Bericht door Shrek » 09 mar 2020, 16:35

rdv schreef:
Shrek schreef:
07 mar 2020, 02:56
JHS2013 schreef:Kostenbesparing voor DB Netz, dunkt me.
Dat zeker, maar ook tijdswinst en hogere betrouwbaarheid spelen mee. Omschakelbare bovenleidingen zijn gewoon niet meer van deze tijd, ze worden overal dan ook vervangen door betrouwbaardere spannigssluizen in volle baan.

Op Aken-Luik is er wel nog een beetje discussie over de exacte locatie van de toekomstige spanningssluis. De visies lopen nogal uiteen.
Ik begrijp dat een spanningssluis goedkoper is dan een omschakelbare spanning in een station, maar waarom zijn spanningssluizen in de baan betrouwbaarder dan omschakelbare spanningen in stations? M.i. zijn de gevolgen van problemen bij spanningssluizen in de baan veel groter dan in stations: reizigers kunnen niet vlot geëvacueerd worden, hulploc moet opgetrommeld worden om trein weg te trekken, verkeer op enkel spoor, etc. Vanuit risico-beheer moet je niet enkel kijken naar de kans dat iets gebeurt, maar ook naar de impact.

Het tijdsverlies is in dit geval zeer beperkt: alle treinen stoppen in Aachen Hbf, de spanningsswitch duurt nauwelijks langer dan reizigers laten in- en uitstappen (heb al meegemaakt dat de switch in minder dan 3 minuten gebeurt). Met behoud van omwisselbare stroom in Aachen hoeven de L/IC Oostende-Aken niet eens om te wisselen van stroom (wat exploitatie vereenvoudigd).
Infrabel had toch regelmatig problemen in Quevy toen die omschakelrommel er nog was en ook DB netz wijt er redelijk wat vertraging aan. Gewone spannigssluizen zorgen quasi nooit voor problemen en zijn dus betrouwbaarder.


Gebruikersavatar
Steven
Berichten: 20857
Lid geworden op: 31 jan 2006, 12:06
Locatie: Opwijk

Re: IC Oostende-Aken

Bericht door Steven » 09 mar 2020, 16:58

De spanningsluis heeft zo goed als nooit problemen, het rollend materieel heeft er meer last van. Omdat het soms al is mislukt om om te schakelen.

K V B
Berichten: 3132
Lid geworden op: 30 jun 2006, 13:20
Locatie: Wengwald, Zwitserland

Re: IC Oostende-Aken

Bericht door K V B » 09 mar 2020, 17:22

trainlovertje schreef:
09 mar 2020, 14:26
K V B schreef:
09 mar 2020, 13:24
Wat je ook kan doen is zoals bij de Zwitsers - Italiaanse grens. Een spanningsluis in het midden van het station. In Domodossola zit de noordelijke helft van het station onder de Zwitserse, en de Zuidelijke onder de Italiaanse spanning.
Maar da's helemaal niet handig in het geval van Aachen Hbf. Dan moet een derde locomotief eerst nog de trekkende locomotief komen wegslepen, wat wederom tijd kost. En bovendien kan een lange trein uit België, zoals de IC-01, dan niet terugkeren naar België als die locomotief enkel onder 3kV kan rijden en aan de voorkant van de trein hangt.
Deze situatie is enkel nuttig in stations waar er ook veel cargotreinen voorbij rijden, zoals in Chiasso, Brennero of Domodossola, want daarbij komt het gewoonlijk niet op een paar minuten.
Bij de IC uit Oostende zit de locomotief toch altijd aan de Westelijke kant? Dus aan de achterkant in Aachen. Dit is ook hoe de SBB het doet met treinen die in Domodossola eindigen. Gewoon er voor zorgen dat de locomotief altijd aan de Noordkant hangt.
Er worden overigens in Domodossola tegenwoordig geen locomotieven meer gewisseld. Toen dat wel nog gedaan werd ging dat niettemin best vlot. Je hebt daar helemaal geen derde locomotief voor nodig.

trainlovertje
Berichten: 1176
Lid geworden op: 02 dec 2014, 20:18
Locatie: Landen
Contacteer:

Re: IC Oostende-Aken

Bericht door trainlovertje » 09 mar 2020, 18:36

K V B schreef:
09 mar 2020, 17:22
Bij de IC uit Oostende zit de locomotief toch altijd aan de Westelijke kant? Dus aan de achterkant in Aachen. Dit is ook hoe de SBB het doet met treinen die in Domodossola eindigen. Gewoon er voor zorgen dat de locomotief altijd aan de Noordkant hangt.
Er worden overigens in Domodossola tegenwoordig geen locomotieven meer gewisseld. Toen dat wel nog gedaan werd ging dat niettemin best vlot. Je hebt daar helemaal geen derde locomotief voor nodig.
Ik was nu toevallig voorbije donderdag nog in het station van Domodossola (en daar vertrokken voor de quarantaine ingevoerd werd :wink: ). Daar is het inderdaad zo dat de treinen van de BLS (Bern - Domodossola) niet voorbij de spanningssluis rijden, maar de trein is dan ook maar 4 rijtuigen lang, en het was een EMU en dus had deze geen locomotief. Hoe het bij de treinen van Milaan naar Basel gaat, weet ik niet. Het gebeurt alsnog vrij regelmatig dat de IC naar Eupen vooraan een HLE18 heeft, bijvoorbeeld bij problemen aan het stuurrijtuig.
En hoe kan je dan een zuiver elektrische locomotief voor de trein weghalen als die niet op de spanning kan rijden die op de bovenleiding staat?

Gebruikersavatar
Shrek
Berichten: 10036
Lid geworden op: 01 feb 2006, 22:09

Re: IC Oostende-Aken

Bericht door Shrek » 09 mar 2020, 18:44

De Domodossola-oplossing is in ieder geval niet toepasbaar in Aken omdat DB ook doorrijdende binnenlandse treinen over de perrons wil kunnen sturen.

rdv
Berichten: 727
Lid geworden op: 06 jul 2012, 18:55

Re: IC Oostende-Aken

Bericht door rdv » 09 mar 2020, 19:44

Steven schreef:
09 mar 2020, 16:58
De spanningsluis heeft zo goed als nooit problemen, het rollend materieel heeft er meer last van. Omdat het soms al is mislukt om om te schakelen.
Maar dan wil je toch liever dat die trein aan een perron staat, i.p.v. ergens ten velde in volle baan?

Gebruikersavatar
Shrek
Berichten: 10036
Lid geworden op: 01 feb 2006, 22:09

Re: IC Oostende-Aken

Bericht door Shrek » 09 mar 2020, 20:13

rdv schreef:
09 mar 2020, 19:44
Steven schreef:
09 mar 2020, 16:58
De spanningsluis heeft zo goed als nooit problemen, het rollend materieel heeft er meer last van. Omdat het soms al is mislukt om om te schakelen.
Maar dan wil je toch liever dat die trein aan een perron staat, i.p.v. ergens ten velde in volle baan?
Dat gebeurt zo weinig dat het geen factor is om rekening mee te houden.

Gebruikersavatar
Steven
Berichten: 20857
Lid geworden op: 31 jan 2006, 12:06
Locatie: Opwijk

Re: IC Oostende-Aken

Bericht door Steven » 09 mar 2020, 20:33

rdv schreef:
09 mar 2020, 19:44
Steven schreef:
09 mar 2020, 16:58
De spanningsluis heeft zo goed als nooit problemen, het rollend materieel heeft er meer last van. Omdat het soms al is mislukt om om te schakelen.
Maar dan wil je toch liever dat die trein aan een perron staat, i.p.v. ergens ten velde in volle baan?
Alsof het dagelijkse kost is dat zoiets mislukt? Bijna nooit. Er zijn andere zaken die frequenter voorkomen.

rdv
Berichten: 727
Lid geworden op: 06 jul 2012, 18:55

Re: IC Oostende-Aken

Bericht door rdv » 09 mar 2020, 21:02

Nu hoor ik het minder, maar enkele jaren terug was het toch bijna iedere maand prijs op L2? Met urenlange miserie tot gevolg (tegenspoor of omleiding via L36, hulploc's moeten optrommelen etc.). Als het zo weinig gebeurd, waarom staan er dan permanent bemande hulploc's klaar in Leuven? Er zijn natuurlijk ook andere defecten dan problemen aan de spanningssluizen, maar de sluizen lijken toch gevoelige punten te zijn.

Gebruikersavatar
Shrek
Berichten: 10036
Lid geworden op: 01 feb 2006, 22:09

Re: IC Oostende-Aken

Bericht door Shrek » 09 mar 2020, 21:09

rdv schreef:
09 mar 2020, 21:02
Nu hoor ik het minder, maar enkele jaren terug was het toch bijna iedere maand prijs op L2? Met urenlange miserie tot gevolg (tegenspoor of omleiding via L36, hulploc's moeten optrommelen etc.). Als het zo weinig gebeurd, waarom staan er dan permanent bemande hulploc's klaar in Leuven? Er zijn natuurlijk ook andere defecten dan problemen aan de spanningssluizen, maar de sluizen lijken toch gevoelige punten te zijn.
Ten tijde van de reeks 13 was er inderdaad een probleem en toen stonden er hulplocs klaar. De problemen en de hulplocs zijn intussen al lang verleden tijd.

Jan-Mark
Berichten: 349
Lid geworden op: 08 feb 2017, 11:12

Re: IC Oostende-Aken

Bericht door Jan-Mark » 09 mar 2020, 22:37

Ik dacht dat er te FLV en FL nog altijd een plantonlocomotief stond in de vorm van een HLE 18?

K V B
Berichten: 3132
Lid geworden op: 30 jun 2006, 13:20
Locatie: Wengwald, Zwitserland

Re: IC Oostende-Aken

Bericht door K V B » 10 mar 2020, 08:15

Shrek schreef:
09 mar 2020, 18:44
De Domodossola-oplossing is in ieder geval niet toepasbaar in Aken omdat DB ook doorrijdende binnenlandse treinen over de perrons wil kunnen sturen.
Spoor 9 kan echter enkel voor doorgaande treinen van/naar België gebruikt worden...

Gebruikersavatar
Steven
Berichten: 20857
Lid geworden op: 31 jan 2006, 12:06
Locatie: Opwijk

Re: IC Oostende-Aken

Bericht door Steven » 10 mar 2020, 17:31

Jan-Mark schreef:
09 mar 2020, 22:37
Ik dacht dat er te FLV en FL nog altijd een plantonlocomotief stond in de vorm van een HLE 18?
Die is er inderdaad. Dit om een lijn zo snel mogelijk vrij te maken. Er zijn meer storingen met tractie of stuurpostsignalisatie dan dat het omschakelen van de spanning mislukt. Voordeel is dat lijn 2 nu ook gewoon in etcs level 1 staat ipv tbl2. Dus dat moet niet omgeschakeld worden. Bij de lijnen 3 en 4 moet er wel omgeschakeld worden van etcs level 1 naar 2. Als het rbc dan geen verbinding wil maken of vasthouden kom je in de problemen natuurlijk.

rdv
Berichten: 727
Lid geworden op: 06 jul 2012, 18:55

Re: IC Oostende-Aken

Bericht door rdv » 10 mar 2020, 19:58

Steven schreef:
Jan-Mark schreef:
09 mar 2020, 22:37
Ik dacht dat er te FLV en FL nog altijd een plantonlocomotief stond in de vorm van een HLE 18?
Die is er inderdaad. Dit om een lijn zo snel mogelijk vrij te maken. Er zijn meer storingen met tractie of stuurpostsignalisatie dan dat het omschakelen van de spanning mislukt. Voordeel is dat lijn 2 nu ook gewoon in etcs level 1 staat ipv tbl2. Dus dat moet niet omgeschakeld worden. Bij de lijnen 3 en 4 moet er wel omgeschakeld worden van etcs level 1 naar 2. Als het rbc dan geen verbinding wil maken of vasthouden kom je in de problemen natuurlijk.
Zijn die tractieproblemen niet deels te wijten aan omschakelen van stroom? Laatste maanden 2x problemen gehad met de tractie van een ICE, 2x onmiddellijk na een spanningssluis.

trainlovertje
Berichten: 1176
Lid geworden op: 02 dec 2014, 20:18
Locatie: Landen
Contacteer:

Re: IC Oostende-Aken

Bericht door trainlovertje » 16 mei 2020, 19:56

https://www.youtube.com/watch?v=maKUNtrgXks
Heel toevallig op deze video uitgekomen. Ik klikte erop, omdat ik in de titel las dat er over de zevendelige ICE 4 en de elektrificatie van de Ostbahn in Steiermark (van Graz naar Szentgotthard, Hongarije) gesproken wordt.
Op 1 minuut 40 seconden gaat het dan opeens over de verlenging van de Belgische IC-trein naar Aken of Keulen (men spreekt dan wel over de Kortrijk - Welkenraedt, maar dat maakt niet veel uit). Het 'probleem' zou bij de NMBS liggen, hoewel de NMBS zelf geen commentaar heeft gegeven.
Als we dan even alles op een rijtje zetten: wat houdt de NMBS eigenlijk op dit eigenste moment nog tegen om tot Aken te rijden? Het ontbreken van de toelating voor het gebruik van de I11-stuurstand in Duitsland waarschijnlijk? Of zijn er nog andere zaken?

Plaats reactie