Het ontstaan van vertraging

Voor alle minder serieuze en/of niet-treingerelateerde zaken.
Gebruikersavatar
Steven
Berichten: 23031
Lid geworden op: 31 jan 2006, 12:06
Locatie: Opwijk

Het ontstaan van vertraging

Bericht door Steven »

Het ontstaan van vertraging op het spoor kan meerdere redenen hebben, sommige zijn duidelijk, andere redenen zijn minder zichtbaar uiteraard.
Zichtbare zaken zoals een rood sein, een grote toeloop van passagiers waardoor instappen langer duurt zijn duidelijke zaken. Minder zichtbaar is bijvoorbeeld een gebrek aan vermogen door slip, de trein is wel aan het rijden maar door slip heeft de trein meer tijd nodig om op snelheid te komen waardoor er beetje bij beetje een vertraging begint te ontstaan, zeker bij een stoptrein zal dit opvallen als dit het geval is. Een paar andere zaken zijn ook minder zichtbaar voor reizigsters maar daarom niet voor de machinist. Zoals voorrang verlenen aan een andere trein. IK ga 2 voorbeelden geven van vandaag waarbij de stiptheid op het eindpunt telkens gelijk was aan 0 (NUL). Ook al heeft de trein op de meeste haltes van het traject een normale stiptheid.

Trein 9215 Brussel Amsterdam.
Te Brussel Zuid/centraal en Noord is de trein stipt tenzij je vertraging in seconden wil meten. Echter door andere vertraagde treinen heeft deze trein beperkende sein beelden vanaf Haren tot Brussel Airport - Zaventem en zal hierdoor 3 minuten vertraging krijgen. Doordat er een ruime standaard tijd voorzien is in de luchthaven vertrekt de trein terug met 1 min vertraging richting Mechelen. De haltes Mechelen, Berchem, Antwerpen Centraal, Noorderkempen, Breda en Rotterdam worden stipt bediend door deze trein. Na een stipt vertrek uit Rotterdam gaat deze trein verder over het tweede deel van de HSL-zuid (de noord sectie) waarom momenteel een snelheidsbeperking van kracht is die begint na de tunnel Groene Hart en dit tot net voor Hoofddorp. Aankomst in Schiphol is hierdoor ongeveer 3 minuten later dan voorzien. Hierdoor zie je doorgaans de Sprinter richting Hoorn-Kersenboogerd nabij de aansluiting Riekerpolder (wat we in België een vertakking noemen) voorrang krijgen en moet je dus wachten om je route verder te zetten. Die sprinter stopt namelijk op Amsterdam Lelylaan. Door deze situatie verlies je doorgaans nog 1-3 minuten bovenop de 3 die je al had. Bij aankomst te Amsterdam centraal moeten we aan het inrit sein wachten omdat er eerst een ICNG het station moet verlaten waarna wij aan perron kunnen komen. Vertraging bij aankomst een 8 minuten en dus geen stipte trein.

Trein 9228 Amsterdam Brussel.
Vertrek te Amsterdam en Schiphol op uur zoals voorzien. Te Rotterdam is er een vertraging van ongeveer 1 minuten door de beperkingen op HSL-zuid., bij het Naderen van Breda ontstaat er een vertraging van ongeveer 1,5 minuut doordat er een sprinter met vertraging voor ons aan het rijden is vanaf Prinsenbeek (Breda). Na het keren in Breda blijft er een klein minuut vertraging over om richting België te rijden.
Te Noorderkempen verloopt alles normaal. Nabij Antwerpen centraal gaat het echter terug fout omdat de S trein naar Puurs een kleine vertraging heeft en de Benelux dus kan wachten op het vrijmaken van spoor 23 te Antwerpen Centraal (3 minuten). Het vertrek richting Berchem loopt vrij normaal. Doch bij het naderen van Mechelen gaan we alweer in de remmen omdat het spoor 12 nog niet vrij is door de IC naar brussel. De vertraging kan niet ingehaald worden en blijft dus ergens rond de 2 minuten hangen. Bij het naderen van de diabolo tunnel gaan we weer in de remmen. Een andere trein komende uit Brussel is met vertraging aan het rijden en krijgt voorrang op weg naar Brussels Airport. Hierdoor is onze aankomst echter niet op het voorziene spoor 3 maar op spoor 2. De andere trein zal in de luchthaven vertrekken op het uur dat de Benelux normaal vertrekt en deze dus ophouden. Daar die andere trein ook nog haltes heeft in Zaventem en Diegem zal de vertraging verder oplopen van 3 naar 9 minuten in Brussel Noord. Het verdere verloop van de rit door de noord-zuid verbinding verloopt vrij rustig en de trein komt aan in Brussel Zuid met 8 minuten vertraging. Ook hier is de stomheid gemeten op het eindpunt geluk aan 0 wegens meer dan 5 minuten vertraging.

Ondanks 2 keer vertraging op het eindpunt heeft in beide gevallen de trein op heel wat stations een stipte aankomst/vertrek.
trainlovertje
Berichten: 2679
Lid geworden op: 02 dec 2014, 20:18
Locatie: Landen
Contacteer:

Re: Het ontstaan van vertraging

Bericht door trainlovertje »

Wat mij het meeste opvalt aan je verhaal, is het verschil tussen het beleid van ProRail en Infrabel. Moest aansluiting Riekerpolder in België liggen en Brussels Airport in Nederland, was de stiptheid waarschijnlijk 100% betreffende aankomst op het eindstation.

In Nederland verlies je je rijpad bij minimale vertraging wanneer je stipte treinen dreigt te hinderen, in België is het vaak (niet altijd) first come first served, wat in Brussels Airport is gebeurd.

Eerlijk gezegd ben ik voorstander van het Nederlandse systeem, waarbij naar mijn gevoel het domino-effect maximaal wordt tegengegaan en waarbij dus één trein als 'zondebok' dient. Frustrerend als je op die trein zit, dat wel, maar een heel groot deel van de reizigers gaat daardoor wel aansluiting halen en dus op tijd aankomen.
groentje
Berichten: 7506
Lid geworden op: 02 feb 2006, 18:22
Locatie: Op 3 km van FBMZ

Re: Het ontstaan van vertraging

Bericht door groentje »

Terzelfdertijd, een paar minuten vertraging zijn ergerlijk, maar als alles met een paar minuten rijdt, komen de meeste aansluitingen niet in het gedrang, en wat zijn dan een paar minuten. Als je in Nederland in de verkeerde trein zit, dan zal je al snel geen 4-5 minuten vertraging hebben, maar 10-20, en mag je elke aansluiting op je buik schrijven.
Ja, het is soms iets teveel toeval, maar een beetje traffic controller die z'n werk kent kan met enkele doordachte beslissingen ervoor zorgen dat een trein opnieuw op tijd rijdt, of op z'n minst opnieuw onder de drempel van 5'59" valt. In Nederland wordt die gewoon opgegeven.
JHS2013
Berichten: 512
Lid geworden op: 27 aug 2019, 23:06

Re: Het ontstaan van vertraging

Bericht door JHS2013 »

In Nederland wordt naar mijn idee ook geen rekening gehouden met het feit dat een vertraagde trein meer vertraging geven door deze achter een langzamere trein te steken of een kruising te laten geven juist voor veel meer vertraging elders kan zorgen. Vb: vetraagde INT (3 min) moet sprinter voorlaten, resultaat +8 (totaal +12). Verderop zelfde verhaal, totaal +18 waardoor de achteroplopende binnenlandse IC ook vertraging begint te maken, enz… Als die ene sprinter 1 minuut had gehad, was alles 10 km verder weer stipt. Nu heeft de buurtreindienstleider en x aantal andere treinen er last van…
desirootje
Berichten: 918
Lid geworden op: 26 aug 2021, 12:47
Locatie: Denderleeuw

Re: Het ontstaan van vertraging

Bericht door desirootje »

Een complexer systeem lijkt mij beter, bij de 9228 gaf men voorrang aan een trein zodat die op tijd zou kunnen vertrekken vanuit zijn start station. Het is jammer dat de 9228 nu met vertraging in de tabellen staat, maar de echte schade is hierdoor eerder beperkt, sinds de 1934 nergens gemakkelijk die vertraging zou kunnen inhalen tot Doornik, de 9228 gaat toch nog lang in Brussel staan. Hier vind ik dit de beste keuze, in andere gevallen zou ik ook eerder de totale vertraging verminderen zoals in Nederland, maar enkel binnen hetzelfde stoppatroon.
Gebruikersavatar
Steven
Berichten: 23031
Lid geworden op: 31 jan 2006, 12:06
Locatie: Opwijk

Re: Het ontstaan van vertraging

Bericht door Steven »

desirootje schreef: 09 aug 2024, 00:25 Een complexer systeem lijkt mij beter, bij de 9228 gaf men voorrang aan een trein zodat die op tijd zou kunnen vertrekken vanuit zijn start station. Het is jammer dat de 9228 nu met vertraging in de tabellen staat, maar de echte schade is hierdoor eerder beperkt, sinds de 1934 nergens gemakkelijk die vertraging zou kunnen inhalen tot Doornik, de 9228 gaat toch nog lang in Brussel staan. Hier vind ik dit de beste keuze, in andere gevallen zou ik ook eerder de totale vertraging verminderen zoals in Nederland, maar enkel binnen hetzelfde stoppatroon.
Het feit was wel dat die 2 klassiekers vanuit brussel Noord vertrokken met 10 minuten naar de luchthaven daar zijn aangekomen met 18 minuten en het vertrek als 1934 niet echt werd bespoedigd doordat de stilstand in de luchthaven niet echt tot de minimum beperkt was. Wat je wel zou verwachten maar die trein heeft er toch nog vlot 10 minuten aan perron gestaan.
Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 1234
Lid geworden op: 31 jan 2006, 22:29

Re: Het ontstaan van vertraging

Bericht door Tim »

In België is de grootste zondebok bij vertraging van reizigerstreinen de goederentreinen. Hier kan je van perfect op uur naar +60 gaan enkel omdat er wat reizigerstreinen vertraging hebben.
Geef de goederenmachinisten dus ook maar het Nederlandse systeem, daar blijf je tenminste bollen op uur.
jan_olieslagers
Berichten: 3965
Lid geworden op: 22 nov 2008, 19:00
Locatie: Ansião (PT)

Re: Het ontstaan van vertraging

Bericht door jan_olieslagers »

In België is de grootste zondebok bij vertraging van reizigerstreinen de goederentreinen.
Huh, deze zin begrijp ik niet goed. Wordt er misschien bedoeld "het grootste slachtoffer"?
Ex-pendelaar op lijn 26 , ex-medewerker NMBS-informatica.
Gebruikersavatar
Steven
Berichten: 23031
Lid geworden op: 31 jan 2006, 12:06
Locatie: Opwijk

Re: Het ontstaan van vertraging

Bericht door Steven »

Tim schreef: 10 aug 2024, 23:54 In België is de grootste zondebok bij vertraging van reizigerstreinen de goederentreinen. Hier kan je van perfect op uur naar +60 gaan enkel omdat er wat reizigerstreinen vertraging hebben.
Geef de goederenmachinisten dus ook maar het Nederlandse systeem, daar blijf je tenminste bollen op uur.
Het probleem is dat ons netwerk te centraal is opgebouwd, met name rond Brussel en dat er met al de rest weinig is rekening gehouden de laatste 60 jaar. Daarin zijn alle treinen slachtoffer. Er zijn gewoon een hoop missing links die heel wat problemen kunnen oplossen. Doch daar hebben we de verkeerde politiekers voor. Zo vind ik de NZ-Antwerpen ook ergens heel wat fouten bevatten. Ze steken er op korte tijd heel wat treinen door die elkaar geregeld hinderen, Dit door een verschillend stop patroon , verschillende types van materieel met al hun verschillende eigenschappen. Zo zijn er nog plaatsen in België waar nieuwe infra niet altijd de oplossing is die het zou moeten zijn. Een afzonderlijke goederenas zoals NL kent zou hier in België ook een oplossing kunnen bieden voor wat betreft dat type treinen uiteraard. Maar hier en daar kunnen kleine aanpassingen zoals een extra spoor (of sporen) al voor de nodige ademruimte zorgen. Doch hoe vol de mond van de politiekers ook mag zijn dat we meer treinen nodig hebben, de realiteit die er is volgt niet.
DR-fan
Berichten: 637
Lid geworden op: 20 apr 2018, 16:28

Re: Het ontstaan van vertraging

Bericht door DR-fan »

Tim schreef: 10 aug 2024, 23:54 In België is de grootste zondebok bij vertraging van reizigerstreinen de goederentreinen. Hier kan je van perfect op uur naar +60 gaan enkel omdat er wat reizigerstreinen vertraging hebben.
Geef de goederenmachinisten dus ook maar het Nederlandse systeem, daar blijf je tenminste bollen op uur.
Het omgekeerde gebeurt ook meer dan genoeg: reizigerstreinen die op tijd zijn laten stilvallen om voorrang te geven aan goederentreinen in vertraging of zelfs voor uur. Aan de driehoek in Aarschot zijn ze daarin wereldkampioen, maar het gebeurt ook op andere plaatsen.

Er zijn gewoon teveel treinen op te weinig infrastructuur. Jammer genoeg vinden sommigen nog steeds dat er nog wel wat wijksporen en wisselverbindingen kunnen verdwijnen.
Lynx
Berichten: 189
Lid geworden op: 17 okt 2017, 23:03

Re: Het ontstaan van vertraging

Bericht door Lynx »

Vertraagde goederentreinen komen ook in Nederland vaak genoeg voor, en ook vertraagde reizigerstreinen als gevolg daarvan.
Wij werken in Nederland met een zogenaamd Treinafhandelingsdocument. Deze zijn voor het hele land opgesteld en in principe dient de verkeersleidingspost zich daaraan te houden.
Daarin staan bijvoorbeeld regels over welke trein voor mag bij vertraging of over aansluitingen op andere treinen die gegarandeerd worden (meestal enkel bij de laatste treinen van de dag).
Welke afhandeling wordt toegepast verschilt per locatie en per treintype.
Bijvoorbeeld bij Breda behouden treinen hun pad tot een vertraging van maximaal 7 minuten. Daarna mogen in principe op tijd rijdende treinen eerst, tenzij de verkeersleiding op basis van andere factoren handmatig ingrijpt.
Echter op Schiphol is het op 'first come, first serve'-basis. Dus de trein die als eerste over een bepaalde 'trigger' rijdt, krijgt als eerste de rijweg.
Gebruikersavatar
Shrek
Berichten: 13020
Lid geworden op: 01 feb 2006, 22:09

Re: Het ontstaan van vertraging

Bericht door Shrek »

DR-fan schreef: 11 aug 2024, 08:59 Er zijn gewoon teveel treinen op te weinig infrastructuur. Jammer genoeg vinden sommigen nog steeds dat er nog wel wat wijksporen en wisselverbindingen kunnen verdwijnen.
Er zijn inderdaad teveel treinen voor de bestaande infra, maar de sporen die worden uitgebroken hebben daar helemaal geen impact op.
Op de lijn in kwestie zijn bijvoorbeeld spoor 5 in Diest en het uitwijkspoor in Schulen verdwenen. Maar geen van beide zou enig soelaas bieden aan het probleem hier.
Wat wel een oplossing zou zijn is een éénsporige tunnel Langdorp-Begijnendijk onder de andere sporen door. Dit heeft Infrabel al meermaals voorgesteld, maar alle opeenvolgende regeringen zeiden njet.
HLE18
Berichten: 506
Lid geworden op: 07 feb 2015, 12:22

Re: Het ontstaan van vertraging

Bericht door HLE18 »

Deze ochtend moest L555 in Dendermonde wachten op spoor 2 om een goederentrein te laten passeren richting Mechelen. Nooit een goederentrein gezien en na 7 minuten zijn we dan toch maar vertrokken. Ondertussen 3 treinen vertraging richting Mechelen, Brussel en Sint-Niklaas allemaal staan wachten op een kruisende goederentrein...
Daviddb
Berichten: 57
Lid geworden op: 20 mei 2020, 13:03

Re: Het ontstaan van vertraging

Bericht door Daviddb »

HLE18 schreef: 19 aug 2024, 18:12 Deze ochtend moest L555 in Dendermonde wachten op spoor 2 om een goederentrein te laten passeren richting Mechelen. Nooit een goederentrein gezien en na 7 minuten zijn we dan toch maar vertrokken. Ondertussen 3 treinen vertraging richting Mechelen, Brussel en Sint-Niklaas allemaal staan wachten op een kruisende goederentrein...
De goederentrein kwam van Mechelen richting Gent op tegenspoor, dus blokkeerde het rijpad van L555 richting Mechelen. Uiteindelijk hebben ze hem naar de hogere sporen verspoord ipv spoor 3. Wat de achterliggende redenen allemaal waren, dat is een andere vraag...
traindriverbe
Berichten: 76
Lid geworden op: 18 okt 2020, 18:37

Re: Het ontstaan van vertraging

Bericht door traindriverbe »

En vergeet vooral ons "Linda" niet , kan je ook per rit makkelijk 5 @ 10 minuten verliezen , als de TBG's volgens het boekje werken moeten ze ons pas oproepen als er op hun smartwatch komt "contacteer bestuurder" :roll:
Plaats reactie