Een voorbeeld hoe de verbinding Brussel - Berlijn er kan uitzien:
Wanneer een rechtstreekse trein Brussel-Berlijn (Mobiliteit van Morgen, 7/03/2020)
Een voorbeeld hoe de verbinding Brussel - Berlijn er kan uitzien:
Dat is een nogal traag pad van Keulen naar Berlijn: 5 uur, o.a. door via Duisburg te rijden. De reguliere ICE's Keulen-Berlijn doen er ca. 4 uur en 20 minuten over en de sprinter-ICE's ca. 4 uur.TimJ36 schreef: ↑25 sep 2024, 11:42Een voorbeeld hoe de verbinding Brussel - Berlijn er kan uitzien:
Wanneer een rechtstreekse trein Brussel-Berlijn (Mobiliteit van Morgen, 7/03/2020)
Er wordt in de media enkel gesproken over een tekort aan treinbestuurders. Er is momenteel eveneens een nijpend chronisch tekort aan materieel. Er zijn momenteel teveel diensten opgesteld voor het beschikbaar materieel. Men moet ‘de minst slechte’ locomotieven die voorzien waren voor een nazicht/onderhoud terug uit het atelier wegsturen om diensten te verzekeren. Met de nodige pannes, vertragingen of afschaffingen onderweg tot gevolg. P-treinen (en andere) worden systematisch afgeschaft ‘s morgens wegens geen beschikbare locomotieven.Steven schreef: ↑22 sep 2024, 21:47Slechts 50?? Dat is misschien voldoende om de nieuwe treinen te laten rijden, niet om alle achterstand weg te werken. De meeste machinisten staan gewoon teveel dagen achter. De komende jaren gaan ook weer heel wat mensen op pensioen (er is vooral een instroom van oudere mensen die bijgevolg ook weer snel op pensioen gaan). 50 is dus een druppel op een hete plaat. De NMBS vist in een vijver die overbevist is.rvdborgt schreef: ↑22 sep 2024, 14:01Er zouden slechts 50 mensen te weinig zijn. Dus een aantal van de extra verbindingen zouden mogelijk moeten zijn. Plus een plan met wanneer welke verbindingen wel te verwachten zijn.Steven schreef: ↑22 sep 2024, 13:55 Iedereen mag staan roepen wat ze willen. Als er geen personeel is voor trein x zal die niet rijden. Daarvoor hoef je echt geen groots diploma te hebben. Als de grote heren en dames van politiek en FOD er kunnen voor zorgen dat er plots 300man extra is kan er al iets meer. Maar die zijn er nu niet.
Verder blijft er nog het punt van het schrappen van een verbinding die de NMBS verplicht is te rijden.
Alleen al voor Brussel heb je enkele tientallen mensen nodig om het kader aan te vullen. Dan ken ik nog niet eens de juiste tekorten in de andere districten. Ze vergeten wellicht dat ook heel wat mensen 4/5 werken (ouderschapsverlof, eindeloopbaan, …) per 5 mensen die zoiets doen heb je dus weer 1 VTE tekort.
De M5 en M4 stuurrijtuigen gaan er niet uit, ze mogen gwn niet gebruikt worden als stuurrijtuig. Deze treinen zouden dan voornamelijk P-treinen doen waarbij de lok wordt omgezet (M5+M5Bdx+HLE18 bvb) of trek duw met 2 locs. M4 zou er volledig uit moeten maar ik zie ze mss nog een aantal jaar een paar extra houden om ze op die manier in te zetten.Matjas schreef: ↑25 sep 2024, 16:25 Ik houd m’n hart vast voor eind 2025 wanneer alle materieel verplicht uitgerust dient te zijn met ETCS. De weinige klassieke stellen die nog steeds rondrijden gaan er dan definitief uit, samen met het M4 stuurrijtuig, M5 stuurrijtuig (en wat dat betreft de hele reeks M5 gezien de voeding van het stuurrijtuig komt), T21 en T27. Ik zie ze genoodzaakt zijn de resterende T27 in te sluiten tussen 2 stuurrijtuigen uitgerust met ETCS, wat opnieuw een enorme inzet van materieel betekend om 1 trein te laten rijden…
Volgens mij is die verbinding ook sneller.
Brussel-Keulen is 1:50 en verder moet je ook paden vinden. Via Straatsburg kan het theoretisch ook sneller (hij gaat bv. via Darmstadt) maar als je geen geschikte paden vindt, dan wordt het moeilijk. Aangezien Keulen en het Roergebied niet de gemakkelijkste plaatsen zijn om een pad toe te voegen, en dat is zacht uitgedrukt, is het allerminst zeker dat die reistijd ook gehaald kan worden.
Die wordt in coöperatie met NS gereden als ik mij niet vergis, en de internationale bestuurders zijn een aparte depot, dus daar zullen hopelijk wel voldoende bestuurders voor zijn?
Natuurlijk, je haalt de internationale TB's uit alle uithoeken om deze reeks te doen en de TB's voor de 3300 reeks kunnen dan (onrechtstreeks) voor hun invallen. Je moet ook rekening houden met het feit dat de NS ook wel TB's zal leveren.
Maar je zit nog met het feit dat zij misschien moeten ingezet worden om de nationale diensten te verzekeren (sinds minister Gilkinet er op staat dat de treinplannen worden uitgevoerd)? cfr. Minister schrapt beslissing NMBS om treinaanbod niet uit te breiden (De Standaard, 22/09/2024). Wel interessant dat Nederland treinbestuurders kan voorzien, is goed om het gebrek aan treinbestuurders in België op te vangen.desirootje schreef: ↑26 sep 2024, 22:04Natuurlijk, je haalt de internationale TB's uit alle uithoeken om deze reeks te doen en de TB's voor de 3300 reeks kunnen dan (onrechtstreeks) voor hun invallen. Je moet ook rekening houden met het feit dat de NS ook wel TB's zal leveren.
Nederland gaat geen bestuurders voorzien om in te vallen voor de onze, maar bepaalde treinen worden verzekerd door NS-personeel (NS bestuurder + NS treinbegeleider) en andere treinen worden dan weer verzekerd door NMBS-personeel.
De treinbestuurders zijn voorzien en opgeleid. Daar zijn we al een jaar mee bezig om dat in orde te krijgen. Tussen het verzekeren van onze gewone diensten door. Er zijn treinbestuurders in Antwerpen en Brussel (voor wat vertrekt de nmbs) die deze treinen gaan rijden. Natuurlijk met een evenwichtig deel NS treinbestuurders. Al deze mensen verzekeren zowel treinen 92xx als 95xx. Deze mensen doen geen binnenlandse diensten. Zoals vermeld zitten we afzonderlijk en bezitten geen kennis meer van binnenlandse treinen. Daar mag Gilkinnet nog luid staan om roepen dat lukt toch niet meer. Hoe meer machinisten je nu nog in opleiding gaat steken voor nieuwe treinen hoe minder er dit najaar nog beschikbaar zijn om effectief treinen te rijden
Dat kan en zal NS niet doen, het tekort aan rijdend personeel is geen Belgisch probleem maar een Europees probleem. Bijna alle landen hebben wel tekorten, al zijn er streken waar het wel voldoende is maar doorgaans mag je er op rekenen dat er nationaal gezien tekorten zijn om alles te doen wat je zou willen (dus ook mensen voldoende vrije dagen kunnen geven).