Pagina 1 van 2

1000 reizigers ontvangen compensatie voor vertraging

Geplaatst: 24 apr 2007, 09:41
door Adler
Ongeveer 1000 reizigers zullen voor de eerste keer een compensatie ontvangen voor vertragingen. De NMBS had er veel meer verwacht.
Dat er niet meer zijn is niet verwonderlijk. Je moet wel half gek zijn om voor een paar euros 6 maanden lang elke dag nauwkeurig de vertraging en de treinnummers te noteren.
Ik behoor tot de gelukkige 1000 en heb de fantastische som van 12 euro ontvangen in mijn elektronische portefeuille in ruil voor meer dan 25 vertragingen van meer dan 15 minuten.
Die 12 euro is 1,4 % van de prijs van mijn treinkaart.
Descheemaecker verklaarde vanmorgen op de radio dat hij gaat laten zien hoezeer de NMBS begaan is met de stiptheid en de compensatieregeling voor eenmalige vertragingen gaat verlagen van 120 naar 60 minuten. Wat een fantastisch gebaar toch.

Geplaatst: 24 apr 2007, 13:34
door pietmol
het formulier waarop je de vertragingen dient in te vullen is niet voorzien voor trajecten met meerdere overstaps...

Geplaatst: 24 apr 2007, 20:32
door Jonathan
Ik kon het gedaan hebben, maar ik heb liever de NMBS zonder compentatie. Dat ze hun geld maar steken in iets nuttigers!

Overingens, er zijn hiervoor 20 mensen aangeworven, om dit uit te betalen, wat gaan ze daar nu mee doen?

Geplaatst: 24 apr 2007, 21:02
door Adler
Jonathan schreef: Overingens, er zijn hiervoor 20 mensen aangeworven, om dit uit te betalen, wat gaan ze daar nu mee doen?
Voor mij zullen ze niet werkloos worden, ik heb weeral een lijst van 23 vertragingen van meer dan 15 minuten. Ik moet wel nog wachten tot september maar als het zo doorgaat ga ik een lijst hebben die vijf keer zo lang is. Vanavond weeral 19 minuten.

Geplaatst: 24 apr 2007, 22:24
door FLV-FGSP

Geplaatst: 27 apr 2007, 18:54
door Patrick
Vertragingen? 't Is de schuld van (sommige) reizigers!

Zie het artikeltje in de Metro.

Geplaatst: 27 apr 2007, 19:58
door Steven
idd bepaalde passagiers zijn echt wel een pest om vertraging te geven aan een trein. het zijn die dat dan ter plaatse ook nog het meeste show verkopen. geven vertraging, doen meestal ook vrij agressief maar zijn dan meestal zelden zelf in orde.

Geplaatst: 27 apr 2007, 22:05
door Adler
Ik heb dat artikel deze week inderdaad ook gelezen. Men geeft een zeer juiste analyse hoe een vertraging van 1 of 2 minuten zeer gemakkelijk kan uitgroeien tot 20 minuten of meer.
Alleen vind ik het spijtig dat men slechts 1 mogelijke oorzaak geeft van het ontstaan van die vertraging, namelijk dat de reizigers zich niet voldoende haasten bij het op- en afstappen.
Ik kan gemakkelijk veel andere oorzaken geven waar de NMBS wel degelijk iets kan aan doen maar waar in het artikel niet over gerept wordt.
Bijvoorbeeld de onbegrijpelijke beslissing om in Antwerpen-Centraal motorstellen aan te koppelen, de talrijke problemen met de deuren van de oude motorstellen, het vasthouden aan zeer lange lijnen die het halve land doorkruisen zoals Jambes-Essen, enz.
Ik vind het nogal gemakkelijk om eerst te beweren dat er geen vertragingen zijn en als men het uiteindelijk toch niet meer kan ontkennen, de schuld dan maar bij de reizigers te leggen die zich maar meer moeten haasten. Met alle respect, maar ik heb nog niet dikwijls gezien dat treinbestuurders rennen als ze zich van het ene einde naar het andere einde van de trein moeten begeven, ook al is de trein al in vertraging.

Geplaatst: 27 apr 2007, 22:49
door overweg13
En toch deel ik de analyse van de NMBS. Je moet maar eens een spoorboekje van de jaren 60 nemen, toen klantvriendelijkheid nog niet in de woordenboeken stond en zeker ook geen recht was. Neem lijn 94, en je zult merken dat in stations als Leuze, Edingen en Halle veel treinen vertrokken in de minuut waarop ze aankwamen. Als je dan weet dat vele treinen nog rijtuigen hadden waarvan de deuren een na een moesten worden dichtgeslagen, dan is dat des te verwonderlijker. De enige reden die ik daarvoor kan geven is, dat treuzelaars gewoon op het perron bleven staan, of minstens de vrees hadden dat dat kon gebeuren.

Geplaatst: 28 apr 2007, 04:09
door Steven
adler, de zin van de andere oorzaak van vertraging (enkel of meer voud) in zo een arikel te zetten is beetje zinloos, men wilde gewoon duidelijk maken dat de factor die de reiziger zelf inneemt in het het geheel kan beinvloed worden. ja door henzelf dus, door daar een beetje meer uitleg rond te geven maak je de reizigers duidelijk waar het soms kan om draaien. de andere oorzaken van vertraging kennen ze bij de spoorweg ook wel, maar daar kan de reiziger zelf niets aan doen en behoefde dus geen uitleg in het artikel. deze soort artikels hoort thuis in een serie van teksten. meestal hebben ze tot doel de mensen iets of wa meer duidelijk te maken hoe bepaalde dingen in elkaar zitten. men herhaalt dezelfde teksten trouwens geregeld in de metro. zo ook over de procedure voor vertrek. waarom men niet meer mag opstappen. de gele lijn (voor zover die nog veel voorkomt) heeft ook al is een artikel waard geweest. zo zijn er nog verschillende onderwerpen die jaarlijks weerkeren. allen met een zelfde doel, tracht de mensen een beetje te leren denken op zijn spoors, maak hen duidelijk dat ze deel uit maken van een hele ketting en dat zelfs de kleinste schakel er invloed op heeft, zowel ten goede als kwade.

Geplaatst: 28 apr 2007, 05:50
door Adler
Steven, Ik vind die artikelen in de Metro ook meestal goed en ik ben ook akkoord dat de oorzaak die men in dit ene artikel aanhaalt ook een van de vele oorzaken is, maar men moet oppassen dat men de zaken niet te eenvoudig gaat voorstellen.
Het probleem van de vertragingen is een zeer complex probleem en heeft vooral te maken met het feit dat men momenteel op de grens zit wat mogelijk is met onze huidige spoorinfrastructuur. Ik hoorde deze week nog van een onderstationchef dat 7 kadanstreinen per uur op de lijn Brussel-Antwerpen plus nog alle P-treinen eigenlijk een bijna onmogelijke zaak is. Het minste wat er gebeurt, zoals afgelopen week 2 dagen een gestoorde wissel (een keer in Brussel en een keer in Tamines) en de hele zaak draait in de soep. Ik weet dus ook geen pasklare oplossing.

Geplaatst: 28 apr 2007, 06:25
door Adler
overweg13 schreef:En toch deel ik de analyse van de NMBS. Je moet maar eens een spoorboekje van de jaren 60 nemen, toen klantvriendelijkheid nog niet in de woordenboeken stond en zeker ook geen recht was. Neem lijn 94, en je zult merken dat in stations als Leuze, Edingen en Halle veel treinen vertrokken in de minuut waarop ze aankwamen. Als je dan weet dat vele treinen nog rijtuigen hadden waarvan de deuren een na een moesten worden dichtgeslagen, dan is dat des te verwonderlijker. De enige reden die ik daarvoor kan geven is, dat treuzelaars gewoon op het perron bleven staan, of minstens de vrees hadden dat dat kon gebeuren.
U spreekt wel over een tijd waar iedereen nog moest betalen voor de trein en er veel minder reizigers waren dan nu met bijna evenveel treinen. De afgelopen jaren hebben bepaalde ministers het nodig gevonden om iedereen gratis in de trein te duwen zonder ook maar één ogenblik na te denken wat de gevolgen daarvan zouden zijn of zonder de NMBS de nodige middelen te geven om massaal te investeren in uitbreidingen. Nu zitten we met de gebakken peren.

Geplaatst: 28 apr 2007, 08:14
door overweg13
Adler schreef: U spreekt wel over een tijd waar iedereen nog moest betalen voor de trein en er veel minder reizigers waren dan nu met bijna evenveel treinen. De afgelopen jaren hebben bepaalde ministers het nodig gevonden om iedereen gratis in de trein te duwen zonder ook maar één ogenblik na te denken wat de gevolgen daarvan zouden zijn of zonder de NMBS de nodige middelen te geven om massaal te investeren in uitbreidingen. Nu zitten we met de gebakken peren.
Ik weet niet waar je het haalt dat er toen veel minder reizigers waren dan nu en meer treinen. De reizigers werden toen tijdens de spits echt vervoerd als sardientjes. Zelfs in de loop van de jaren 60 en 70 was rechtstaan tijdens de spits tussen Halle en Brussel vanzelfsprekend, ik kan daar als student van toen van meespreken. Lange treinen met 10 M2 (goed voor ongeveer 1100 zitplaatsen), zaten toen bomvol, en op de platformen stonden steevast reizigers. Deklassering van eerste klasse gebeurde nooit, ook al omdat die ook goed vol zat. En de mensen wilden nog met 3 op een bank zitten.
Ik geloof dat sp-a fabeltje van het grootste aantal reizigers ooit niet, maar ik vind spijtig genoeg geen bron om het te ontzenuwen. Ik denk dat in de periode na 1950, met de toename van het pendelverkeer, het reële aantal reizigers hoger was.

Geplaatst: 28 apr 2007, 11:58
door Adler
overweg13 schreef:
Ik weet niet waar je het haalt dat er toen veel minder reizigers waren dan nu ...
2 cijfers: 1986: 140 miljoen reizigers, 2006: meer dan 200 miljoen reizigers.
Op de NMBS site: Tussen 2000 en 2005 steeg het aantal reizigers met liefst 23,5%.

En dat er vroeger meer treinen waren komt eenvoudigweg omdat er veel meer lijnen waren die intussen allemaal zijn afgeschaft.
De 'treingids' van pakweg 40 jaar geleden was zeker dubbel zo dik dan vandaag.

De NMBS excuseert zich overigens voor de ongelukkige formulering in het Metro artikel (frontpagina van de krant van vandaag).
"Onze reistip is ongelukkig geformuleerd op een lastig moment. Trage opstappers zorgen heus niet voor vertragingen. 99% is aan onszelf te wijten."

Geplaatst: 28 apr 2007, 12:46
door overweg13
Adler schreef:
overweg13 schreef:
Ik weet niet waar je het haalt dat er toen veel minder reizigers waren dan nu ...
2 cijfers: 1986: 140 miljoen reizigers, 2006: meer dan 200 miljoen reizigers.
Op de NMBS site: Tussen 2000 en 2005 steeg het aantal reizigers met liefst 23,5%.

En dat er vroeger meer treinen waren komt eenvoudigweg omdat er veel meer lijnen waren die intussen allemaal zijn afgeschaft.
De 'treingids' van pakweg 40 jaar geleden was zeker dubbel zo dik dan vandaag.

De NMBS excuseert zich overigens voor de ongelukkige formulering in het Metro artikel (frontpagina van de krant van vandaag).
"Onze reistip is ongelukkig geformuleerd op een lastig moment. Trage opstappers zorgen heus niet voor vertragingen. 99% is aan onszelf te wijten."
Haha, 1986 dat was net na het debacle van IC-IR in 1984. Op twee jaar tijd (en Decroo) is het aantal reizigers toen drastisch teruggelopen door de invoering van IC-IR, en door de ongelooflijke verhoging van de tarieven. Er zijn eens drie tariefverhogingen geweest in 14 maanden tijd, waarvan de meest markante die waarbij alle biljetten 5 FR duurder werden. Ik heb het over de jaren zestig, vooral de eerste 5, toen de auto nog een niet algemeen verspreid vervoersmiddel was.
Wat het aantal treinen betreft: op veel van die afgeschafte lijnen reden maar een tiental treinen per dag; gecadanseerde diensten waren er op slecht enkele lijnen. Kijk eens een spoorboekje in van die periode. En vergeet dat het spoorboekje dubbel zo dik was: je hebt zeker een boekje gezien met alle vervangende en aanvullende busdiensten, of zelfs met alle NMVB-trams en bussen erin.
Nee, vroeg of laat, mogelijk over 2 jaar als ik als leraar stop, zoek ik alle documentatie nog eens samen, maar dat van het historisch hoge aantal reiziger: dat is een publicitaitr fabeltje.