Problemen geduwde treinen in Nederland
Geplaatst: 10 mar 2006, 21:52
De 2 onderstaande berichten vond ik op de site van de Nederlandse reizigersorganisatie Rover:
Bron: Rover (http://www.rovernet.nl)
http://www.rovernet.nl/nieuws/berichten ... ber060308aNu drie incidenten duwtreinen
ROVER is niet onder de indruk van de geruststellende uitspraken van de NS over de veiligheid van geduwde treinen. Er zijn het afgelopen jaar drie ernstige incidenten met deze treinen gebeurd.
ROVER reageert op citaten van de NS, zoals die door het ANP zijn verspreid:
"De NS garanderen dat het treintype veilig is". Op te merken valt dat dit type treinsamenstelling, dat nu ongeveer 1 jaar zo rijdt, inmiddels betrokken is geweest bij 3 ernstige incidenten, waarvan de oorzaak in alledrie de gevallen nog niet goed is opgehelderd. Het eerste incident was de (derde) ontsporing vorige zomer aan de westzijde van Amsterdam C. Die leidde uiteindelijk tot een snelheidsbeperking van max. 25 km/u, speciaal voor dit type treinsamenstelling in geduwde toestand. Daarnaast zijn nu twee treinen gebroken.
"Er is een kans van een op vele miljoenen dat een koppeling het begeeft." Dit type treinsamenstelling maakt circa 70 ritten per dag maakt (ca. 35 ritten heen en 35 terug op de noord-zuid-IC), dat is 25.550 ritten per jaar. Het aantal koppelingbreuken bij dit type treinsamenstelling is tot nu toe 2. Dat betekent dus tot nu toe een kans van 1 op 12.275 dat tijdens de rit Haarlem - Limburg of omgekeerd de koppeling breekt. Zo uitgedrukt is dat een kans die aanmerkelijk groter is dan een op vele miljoenen.
"Exact dezelfde trein rijdt al jarenlang tussen Amsterdam en Brussel." Dat is onjuist. Weliswaar is dat ook een trek-duwtrein, maar het geduwde (of getrokken) treingewicht is véél lager: slechts 7 enkeldeks rijtuigen, tegen 12 rijtuigen in de IC Haarlem - Limburg (waar dikwijls een dubbeldekker bij zit). Er zit door het kleinere aantal rijtuigen ook minder harmonica-effect in die treinsamenstellingen (door het in- en uitveren van de buffers). Het bewijs van dit verschil maakt de reiziger dagelijks mee: in geduwde toestand gaan bij het wegrijden en remmen vaak flinke schokken in lengterichting door de trein. Die schokken oefenen ongetwijfeld grote krachten uit op de koppelingen, en ook op wissels die in afbuigende stand worden bereden, als de schokken zich juist dan voordoen. Om die laatste reden wordt dit 'harmonica-effect' ook (zij het terloops) genoemd in het IVW-rapport over de derde ontsporing van Amsterdam.
Pagina geplaatst: 8 maart 2006
http://www.rovernet.nl/nieuws/berichten ... =ber060308ROVER: Vooralsnog verbod geduwde IC’s
Laatstelijk zijn er incidenten geweest met “geduwde” IC’s, die in tweeën braken door defecten aan de koppeling. Dat leidt tot kans op botsingen en dodelijke slachtoffers. Daarom eist ROVER stopzetting van het gebruik van geduwde IC’s.
Bij Zaltbommel en Geldrop braken treinen in tweeën. Naar verluidt betrof het hier geduwde treinen, met de locomotief dus achteraan. Bij de daaropvolgende automatische noodremming bestaat de kans dat de treingedeelten weer met een klap tegen elkaar oprijden, met alle gevolgen van dien. Ook kunnen reizigers of conducteurs die op het fatale moment net van het ene rijtuig naar het andere lopen, uit de trein vallen, en worden verpletterd.
Zolang de oorzaak van de incidenten niet is opgehelderd, en totdat adequate maatregelen zijn genomen, eist ROVER dat er geen “geduwde” IC’s rijden (met de locomotief achterop).
Pagina geplaatst: 8 maart 2006
Bron: Rover (http://www.rovernet.nl)