De onvoltooide werken van de NMBS (BTTB)
Geplaatst: 07 okt 2007, 21:06
Dat klopt inderdaad. Maar het is dan ook maar 1 aflevering in een hele reeks. In de komende afleveringen van Mondig Mobiel zullen nog zulke overzichten verschijnen.Dietrich schreef:De voorbeelden die men aanhaalt zijn dus maar een topje van de ijsberg.
Jeroen schreef:Een verantwoordelijke van Infrabel vertelde mij dat de werken aan de stations van lijn 36/36N in november zijn laatste fase zou ingaan.
Bedoeld wordt plaatsing van liften, afwerking van de stations en aanvang bouw van de glazen stationsgebouwen in Kortenberg en Zaventem.
Als reden voor de vertraging gaf de man mij als uitleg: gebrek aan aannemers die wilden intekenen op de aanbesteding vanwege de complexe werkomgeving en de ermee gepaard gaande restricties (spoorverkeer op deze drukke lijn) alsook verschil in visie over dit project van de opeenvolgende regeringspartijen.
Dit wordt eenzelfde sukkelstraatje als dat koepel-gedoe in Leuven....
Voor het station Mechelen is er een groots project uitgetekend, dat zowel het stationsgebouw, de spoortunnel, de 2 nieuwe sporen als de omgeving omvat.Adler schreef:Het feit dat veel stations er vervallen bijliggen kan men toch moeilijk toeschrijven aan de complexiteit van het werk.
Neem nu de perrons van het station Mechelen.
Alles is letterlijk doorgeroest en de wachtlokalen op de perrons zijn niet om aan te zien.
BDJDe Standaard van 17 oktober schreef:Station wacht metamorfose
MECHELEN - De NMBS wil het centraal station van Mechelen tegen 2018 compleet vernieuwen. Behalve de reeds twee geplande HST-lijnen komt er een modern stationsgebouw, een ondergrondse tunnel en parkeergarage. Het Koning Albertplein wordt een groene en verkeersarme zone.
Van onze medewerkster
Het Mechelse stadsbestuur heeft het hele project al voorgescholteld gekregen. De plannen kosten ruim 340 miljoen euro. De aanleg van de twee HST-spoorlijnen kost 120 miljoen euro. Voor de volledige vernieuwing van het station en de omgeving moet 220 miljoen euro vrijgemaakt worden: 70 miljoen van de NMBS, 30 miljoen van een privé-bedrijf en 10 miljoen van de stad Mechelen (voor de aanleg van pleinen en parken). Voor de overige 110 miljoen euro moeten De Lijn (voor de bushaltes) en het Vlaamse Gewest instaan.
Die twee laatste moeten overigens nog hun goedkeuring voor dit project verlenen. 'De Lijn zien we binnenkort, het Vlaamse Gewest houdt nog volop onderzoek', zegt de Mechelse burgemeester. Bart Somers (Open VLD).
De burgemeester heeft er vertrouwen in. Uiterlijk in 2010 wordt hier werk van gemaakt. Hoe dan ook moet de HST-lijn er tegen 2012 liggen. Tegen 2018 kan elke inwoner en werknemer in Mechelen van dit nieuwe station genieten.
De plannen zijn op te delen in vijf grote delen. Een overzichtje:
1. Groen Albertplein
Het sinds 1998 heraangelegde Koning Albertplein, met Mijlpaal, was vooral een mislukking voor de zwakke weggebruiker en wordt nu volledig opgebroken. Ook de volledige strook met bushaltes verdwijnt. Groene perken en nieuwe pleintjes komen in de plaats. 'Voetgangers en fietsers zullen op het Albertplein veilig kunnen vertoeven. Ook de horeca zal er zeer wel bij varen', meent Somers
2. Stationsgebouw in drie niveaus
Het nieuwe stationsgebouw verhuist naar de andere kant van het station. De huidige achterkant wordt dan de voorkant van het gebouw, dat uit drie niveaus zal bestaan. Ondergronds komt een parkeergarage met drie verdiepingen, goed voor 2.500 parkeerplaatsen. De in- en uitritten komen aan de huidige voor- en achterkant van het station. Bovendien komt er een fietsenstalling met plaats voor vijfduizend fietsen. Op de gelijkvloerse verdieping komen de bussen aan -en afgereden naar hun haltes. Op de eerste verdieping worden de tien perrons plus twee nieuwe HST-lijnen volledig overspannen.
'Mechelen Station wordt uniek omdat het zowel een eindstation is van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest als het voorstation van Antwerpen. De rechtstreekse verbinding naar Zaventem is ook eindelijk een feit', stelt Somers.
3. Tunnel in plaats van brug
Het verkeer zal op de Postzegellaan een ondergrondse tunnel van 585 meter lang induiken. Aan de achterkant van het station duikt hij weer op om via een rotonde aan te sluiten op de Leuvensesteenweg (N26) en zo ook richting De Nekker (N15).
4. Recreatiezone
De brug over de vaart wordt afgebroken. Onder de huidige brug, waar nu nog volop geparkeerd wordt, komt alweer een plein, aan de overkant van de vaart komt een recreatiezone. Een beetje verderop verbindt een kleine brug wel nog de Geerdemgevaart met de Vaartdijk en Stationsstraat.
Ontwikkeling Arsenaalsite
De heraanleg van de directe stationsomgeving gebeurt tesamen met de ontwikkeling van de Arsenaalsite.
Een rechtstreekse verbinding van Mechelen-Zuid (E19) richting De Nekker (N15) moet de vesten ontlasten.
De 'wegbypass' zal dwars door Arsenaalsite, een gebied van de 175 hectare groot, lopen en vier overbruggingen maken.
'De site zal volledig ontwikkeld worden tot woongebied voor Muizen. Minstens zo belangrijk is dat er 10.000 extra werkplaatsen gecreëerd worden', zo kondigde burgemeester Somers in mei nog aan.
Tegen 2018 zou het moeten af zijn volgens het artikel.Bartjedj schreef:Voor het station Mechelen is er een groots project uitgetekend, dat zowel het stationsgebouw, de spoortunnel, de 2 nieuwe sporen als de omgeving omvat.
Dus daar komt verbetering in.
als de bussen dan mee veranderen is dat toch geen enkel probleem? alleen lijkt dat niet echt mogelijk want er zijn maar 6 sporen in nekkerspoel en een heel beperkt aantal wisselsBartjedj schreef:Ik hoop vooral dat we niet naar een scenario gaan zoals in Antwerpen, dat ze treinen gaan laten stoppen in Nekkerspoel ipv Mechelen om het station te ontlasten tijdens de werken.
BDJ