Pagina 1 van 2
reparatie treinen
Geplaatst: 08 mar 2008, 21:16
door ewie1
Wat gebeurt er eigenlijk als een trein in panne valt sturen ze dan als de treinbestuurder het niet kan oplossen een technieker zo ja is dat dan een elektro-mechanieker of kan dat ook iemand zijn die zich bezig houdt met de elektriciteit van de trein als de bestuurder vaststelt dat het probleem ligt bij iets aan de elektriciteit? Hioe zit dit juist in mekaar?
Re: reparatie treinen
Geplaatst: 09 mar 2008, 10:25
door Steven
bij elke panne gaat de bestuurder eerst zelf trachten ten herstellen
indien dit niet lukt komt er een depanneerder langs (soort vab of touring wegenhulp)
als de pannen te groot is gaat men het materieel afvoeren naar zijn eigenaarswerkplaats
is ook voor die werkplaats het werk te zwaar (bij ongevallen en dus veel schade) kan het zijn dat de centrale werkplaats van mechelen of salzinnes moet tussenkomen voor herstellingen.
Re: reparatie treinen
Geplaatst: 09 mar 2008, 10:54
door Patrick
En hoe komt die "VAB/Touring" ter plaatse als de trein "in the middle of nowhere" staat? ('k Bedoel: als er geen directe toegang tot het spoor vanaf de openbare weg is)

Re: reparatie treinen
Geplaatst: 09 mar 2008, 11:07
door Steven
die beschikken in geval van noodzakelijkheid over zo een geel klein dienstvoertuig

Re: reparatie treinen
Geplaatst: 09 mar 2008, 11:57
door dentheo
Steven schreef:die beschikken in geval van noodzakelijkheid over zo een geel klein dienstvoertuig

Hoe moet ik mij dat voorstellen Steven ?
Krijgt er één depanneur per provincie dat (gereedschaps?) autootje en een GSM mee naar huis ofzo ?
Re: reparatie treinen
Geplaatst: 09 mar 2008, 12:23
door Steven
neen die hebben dat materieel ter beschikking
zo heb je in verschillende grote stations van belgie zo een depanneerder zitten, sommige van die diensten zijn 24/24 en 7/7 bemand.
brussel zuid is er zo eentje die alle dagen en alle uren van dienst is.
in antwerpen, Namur, hasselt, gent sint pieters en nog vele andere zitten er ook depanneerders.
Ook in sommige vormingen zit er zo een depanneerder zoals in vorst rijtuigen doch deze laatste zit er enkel van maandag tot vrijdag van 8-16. wij hebben in onze reglementering normaal een overzicht zitten van al wie ter beschikking is en tijdens welke uren en dagen. die dienstvoertuigen hebben ze enkel nog als een trein echt gestrand is ten velde in het andere geval gaan ze een trein opwachten indien ze het vooraf op de hoogte zijn van het probleem.
zo komen die onder meer tussen om het vervangen van registratiebanden van de krachtvoertuigen. vervangen van bepaalde smeltzekeringen, vervangen van koplampen (indien deze niet in reserve aanwezig zijn op het krachtvoertuig), vervangen van de telocborstel onder aan het krachtvoertuig, ..... zwaardere herstellingen zijn dus automatisch voor de eigenaarswerklplaats.
Re: reparatie treinen
Geplaatst: 09 mar 2008, 13:22
door ewie1
Maar zijn dat dan Elektro-mechaniekers of ...? Die deppaneur
Re: reparatie treinen
Geplaatst: 09 mar 2008, 18:42
door Steven
die mensen hebben een meer gedetailleerde opleiding genoten van het tractiematerieel, die hebben minstens een basiskennis mechanica of elektriciteit of beide voor ze er aan beginnen.
Re: reparatie treinen
Geplaatst: 09 mar 2008, 21:58
door ewie1
Weet je ook of ze voor die job vaak mensen zoeken?
Re: reparatie treinen
Geplaatst: 09 mar 2008, 21:59
door Steven
ewie1 schreef:Weet je ook of ze voor die job vaak mensen zoeken?
heb ik geen zicht op
Re: reparatie treinen
Geplaatst: 10 mar 2008, 14:15
door KB
ewie1 schreef:Weet je ook of ze voor die job vaak mensen zoeken?
Kijk
hier eens.
Re: reparatie treinen
Geplaatst: 09 apr 2009, 19:01
door ewie1
Maar voor die depanneurs komen moet je dus zelf een poging doen om je machien terug in gang te krijgen he gebruik je dan altijd de depannage gids van het stel en a.d.h.v de instructies die beschreven staan in die gids de theorie om te zetten naar de praktijk?
Re: reparatie treinen
Geplaatst: 09 apr 2009, 20:12
door Speedy
Depannagegidsen worden vooral gebruikt door onervaren tb's....Na een tijdje gebruik je ze nog maar zelden..Heb ze nu zelfs niet meer bij..
Na een tijdje met een type materieel onderweg te zijn weet je waar de problemen zich situeren en vooral op welke manier je nog kan rijden tot waar er een depanneerder aanwezig is..
Depanneerders zijn trouwens eerste technici die eerst paar jaar in een atelier hebben gewerkt...Je kan dus niet zomaar binnenkomen als depanneur..en maar goed ook..
Re: reparatie treinen
Geplaatst: 09 apr 2009, 20:24
door Robin
op het werk zit er iemand in de werkplaats en die moest samen met de ingenieur op een M6 iets aan de deuren maken en had 30min tijd in schijnpoort vooraleer die weer terug moest bollen.
Re: reparatie treinen
Geplaatst: 09 apr 2009, 20:47
door nighttrain
Speedy schreef:Depannagegidsen worden vooral gebruikt door onervaren tb's....Na een tijdje gebruik je ze nog maar zelden..Heb ze nu zelfs niet meer bij..
Na een tijdje met een type materieel onderweg te zijn weet je waar de problemen zich situeren en vooral op welke manier je nog kan rijden tot waar er een depanneerder aanwezig is..
.
Beste ,als ex-treinbestuurder bij de NMBS en nog steeds HEEL nauw betrokken bij deze materie in een ander spoorbedrijf,is dit niet het meest verstandigste antwoord wat ik hier al op dit forum heb gelezen.
Door de stoere te willen uithangen bereikt U verscheidene doelen:
U devalueert de job van treinbestuurder zonder het te beseffen.En U stelt zich zelf kwetsbaar op. Uw geheugen is niet onfeilbaar en ik denk dat gelijk welke Onder technisch sector chef of ander bestuurder u een vraag kan stellen die U terug brengt below zero.
Waarom trekt U dit dan niet door naar de reglementeringsboeken HLT . Laat ze ook thuis ,U zult wel 5 jaar ervaring hebben denk ik... een echte ancien...
Nederigheid is een mooie deugd.
Na meer dan 30 jaar in het metier laat ik mezelf nog leiden door de officiele documenten, bladzijde per bladzijde zonder overmoed maar altijd veilig.2 Min langer maar een gerust geweten.Een bestuurder die bij ons niet zijn depannage gids pagina per pagina volgt wordt gesanctioneerd en is een zeer slechte treinbestuurder.
Ik weet wel dat we vroeger de traktie ,instandhoudings,elektrische,gasoil en luchtdruk kringen moesten van buiten keen maar een papieren support kan wonderen doen in bepaalde situaties.
En inderdaad zoals een piloot moet je over reflex handelingen beschikken, maar op een bepaald moment moet je dieper in de materie dringen