Pagina 1 van 1
Spanning bovenleiding
Geplaatst: 17 jan 2009, 18:41
door polysix
Aangezien de bovenleiding in België 3kV DC is vraag ik mij af hoe ze deze omzetten van AC naar DC. Doen ze dit met AC motoren die gelijkspannings generatoren aandrijven? Of gebruiken ze tegenwoordig vermogenelektronica? ((Gestuurde) 3f vermogen gelijkrichters)
Re: Spanning bovenleiding
Geplaatst: 17 jan 2009, 19:16
door Nils
polysix schreef:Aangezien de bovenleiding in België 3kV DC is vraag ik mij af hoe ze deze omzetten van AC naar DC. Doen ze dit met AC motoren die gelijkspannings generatoren aandrijven? Of gebruiken ze tegenwoordig vermogenelektronica? ((Gestuurde) 3f vermogen gelijkrichters)
Om al een kort antwoord te geven,
de motoren worden op het grootste deel van het matrieel aangestuurd door hakkers,
met een aantal diodes.
Deze zorgen er voor dat de 3 kV omgezet naar 2 X 1500V (of eventueel minder in lagere standen) en dit is dan ook gelijkstroom die bekomen wordt dmv van de diodes.
Steven zal ongetwijfeld veel beter kunnen uitleggen hoe de vork helemaal correct aan de steel zit.
Re: Spanning bovenleiding
Geplaatst: 17 jan 2009, 20:15
door dentheo
Nils schreef:polysix schreef:Aangezien de bovenleiding in België 3kV DC is vraag ik mij af hoe ze deze omzetten van AC naar DC. Doen ze dit met AC motoren die gelijkspannings generatoren aandrijven? Of gebruiken ze tegenwoordig vermogenelektronica? ((Gestuurde) 3f vermogen gelijkrichters)
Om al een kort antwoord te geven,
SNIP
Steven zal ongetwijfeld veel beter kunnen uitleggen hoe de vork helemaal correct aan de steel zit.
Ik denk dat hij het maken van de 3 kV bedoelde, niet het verbruik....
Re: Spanning bovenleiding
Geplaatst: 18 jan 2009, 00:17
door Steven
het omzetten in de grote onderstations ( als ik de vraag juist begrepen heb) zal normaal gebeuren door een statische omvorming (onderhoudsvriendelijker he).
Re: Spanning bovenleiding
Geplaatst: 18 jan 2009, 00:22
door dentheo
Steven schreef:het omzetten in de grote onderstations ( als ik de vraag juist begrepen heb) zal normaal gebeuren door een statische omvorming (onderhoudsvriendelijker he).
Statische omvorming is al redelijk oud...vroeger nog oud onderstation gezien met kwikdamplampen bij NMBS .
Onderstation ten zuiden van Brussel (begon met B... ??).
Ik heb er nooit één met roterende omvormers gezien, maar ben ook niet zo oud...
Re: Spanning bovenleiding
Geplaatst: 18 jan 2009, 00:25
door Steven
tja omvormen via een dynamo is nog veel ouder hoor

en verre van onderhoudsvriendelijk. In de theorie heb je twee grote manieren, statisch of dynamisch. Het eerste is tegenwoordig gekend onder elektronica het andere onder de dynamo. Het omvormen via de draaiende onderdelen heeft als grootste nadeel zijn onderhoudskost. Iets dat moet bewegen vergt meer nazichten.
Re: Spanning bovenleiding
Geplaatst: 18 jan 2009, 00:30
door Shrek
Re: Spanning bovenleiding
Geplaatst: 18 jan 2009, 00:54
door Steven
wij danken shrek voor de link naar de duidelijke site over dit onderwerp

Re: Spanning bovenleiding
Geplaatst: 18 jan 2009, 11:46
door polysix
Tnx voor de nuttige informatie. Ik verwachte wel dat het tegenwoordig zou gebeuren met vermogen elektronica, dat is nu eenmaal veel goedkoper. Maar nu heb ik toch ongeveer een idee hoe het zit met de omzetting.
Re: Spanning bovenleiding
Geplaatst: 18 jan 2009, 20:15
door tomdg
had niet verwacht dat ze dat nog met diodes deden geven thyristoren niet minder verliezen (voor zover ik mij nog kan herinneren van de lessen aandrijftechnieken)?
btw interessante site

Re: Spanning bovenleiding
Geplaatst: 18 jan 2009, 21:49
door elriverslide
tomdg schreef:had niet verwacht dat ze dat nog met diodes deden geven thyristoren niet minder verliezen (voor zover ik mij nog kan herinneren van de lessen aandrijftechnieken)?
btw interessante site

Diodes zijn toestellen die de stroom in de ene richting doorlaten en in de andere richting tegenhouden (sperren).
Thyristoren zijn toestellen die stroom altijd tegenhouden, behalve als ze een stuurpuls krijgen in de ene richting. in de andere richting sperren ze altijd
een Thyristor is dus gewoon een gestuurde diode. en dus moet er een sturing aanwezig zijn om de thyristoren te laten werken.
Wanneer je een spanning gewoon wil gelijkrichten gebruik je ofwel een diodebrug (zoals hier) ofwel werk je met moter op AC die een generator op DC aandrijft.
interessant aan thryristoren is dat je ze pas kan aansturen al al een deel van de sinusgolf van de spanning geweest is, daardoor kan het het vermogen een beetje regelen. maar daar bestaat ook andere en betere apparatuur voor.