Pagina 1 van 2

vraag bij afkortingen

Geplaatst: 06 mei 2009, 19:48
door doggys2
Ik heb een vraagje over de veel gebruikte afkortingen voor stations en loks namelijk voor wat staat de F bij stationsaanduidingen b.v.b. FCV en de H bij de aanduidingen voor loks b.v.b. HLE

Re: vraag bij afkortingen

Geplaatst: 06 mei 2009, 19:57
door Patrick
Is hier wel al eens behandeld, maar waar :wink:
"F": zou een roepnaam of letter geweest zijn bij telegrafisch verkeer.
"H": zou van het Engelse "to haul" komen, wat zoveel betekent als "voorttrekken". Vergeet niet dat den ijzeren weg zijn oorsprong kent in de GB :mrgreen:

Re: vraag bij afkortingen

Geplaatst: 06 mei 2009, 19:58
door Paul

Re: vraag bij afkortingen

Geplaatst: 06 mei 2009, 20:06
door Patrick
Paul schreef:Hallo,

Zie http://users.telenet.be/pk/stations.htm#COD

Paul
Merci!
Groeten vanuit FI :lol:

Re: vraag bij afkortingen

Geplaatst: 06 mei 2009, 20:10
door jan_olieslagers
Het gebruik van codes en afkortingen is een eeuwige moeilijkheid op forums. Forums over een bepaalde specialiteit zijn maar interessant als er een paar specialisten rondhangen, en voor specialisten zijn afkortingen en codes zo vanzelfsprekend dat er niet wordt bij stilgestaan. Berichten staan dan soms zo bol van de vakterminologie dat vriendelijke brave goedbedoelende nieuwkomers erdoor afgeschrikt worden, en gauw terug afhaken.

Zelf probeer ik erop te letten om er altijd een sterreke bij te zetten, dat dan verwijst naar een verklaring onderaan - maar het is erg gemakkelijk dat te vergeten.

Helemaal fraai zou zijn als er periodiek een post verschijnt met een uitvoerige lijst van afkortingen, codes, en ander vakjargon - maar die moet dan weer worden onderhouden... Vrijwilligers mogen zich NU melden!

Voor mezelf vind ik het erg storend als deelnemers hun woonplaats aanduiden met enkel een telegraafadres - het is toch een kleine moeite de verklaring erbij te zetten? Denken ze nu echt dat ik zó benieuwd ben waar ze wonen, dat ik nog ga zoeken naar die site die het allemaal verklaart? Vbn in dit draadje: Paul woont voor mijn part in Timboektoe of in Niau-Niau, en dat staat hem vrij - maar Patrick laat sympathiekerwijs weten dat hij in de Kattestad resideert.

Re: vraag bij afkortingen

Geplaatst: 06 mei 2009, 20:27
door Steven
Niet alle stations zijn met een F terug te vinden in afkortingen

FBMZ (voorheen FBM) = Brussel zuid (de m is voor midi)
FBN = brussel noord
FCV = antwerpen berchem (komt van coint vert, groene hoek is de naam van de bundel die daar in Berchem te vinden is.
FSD = Oostende
FR = Brugge
FGSP = Gent Sint Pieters


maar andere stations zoals
NDT = Dinant, gelegen op L154 en voorheen een station van Le Nord Belge
REP = Eupen = een station in de oostkantons de R is maar in voege gekomen dus door het bij België voegen van deze kantons en bijhorende spoorlijnen.
GWV = Waver
GVC = Verviers Central

Zoals je zelf merkt zijn er dus her en der uitzonderingen op het gebruik van de F. De basis is te zoeken bij de vele verschillende spoorwegmaatschappijen die er hebben bestaan in de 19 eeuw en ook nog deels in de 20ste eeuw.

Re: vraag bij afkortingen

Geplaatst: 06 mei 2009, 21:08
door Sander14
Steven schreef: GVC = Verviers Central
Haha, in Nederland: Gvc= Den Haag Centraal (komt van 's-Gravehage). :lol:

Overigens, in Nederland is het, naar mijn idee, allemaal veel makkelijker. Enkele voorbeelden:

Asd=Amsterdam Centraal
Ehv=Eindhoven
Ut=Utrecht Centraal
Ah=Arnhem
Bd=Breda
Rtd=Rotterdam

Dan heb ik nog wel een vraagje: hebben aftakingen in België ook een naam en afkorting? Daarmee bedoel ik plaatsen waar twee lijnen bij elkaar komen, zoals in Nederland bij Lage Zwaluwe, waar de lijn uit Roosendaal samen komt met die uit Breda.

Re: vraag bij afkortingen

Geplaatst: 06 mei 2009, 21:28
door jan_olieslagers
Sander14 schreef:Dan heb ik nog wel een vraagje: hebben aftakingen in België ook een naam en afkorting? Daarmee bedoel ik plaatsen waar twee lijnen bij elkaar komen, zoals in Nederland bij Lage Zwaluwe, waar de lijn uit Roosendaal samen komt met die uit Breda.
Een aftakking (sp!) heet hier een Y. Zie bv. de beschrijvingen van Belgische spoorlijnen op nl.wikipedia, of op http://users.telenet.be/pk/
Bv. mijn pendeltrein gaat vanuit Vilvoorde zuidwaarts over lijn 27, dan aan de Y-Machelen op lijn 26/1, Y-Keelbeek-Noord is het bijkomen van L26 vanuit Schaarbeek, Y-Keelbeek-Zuid de afsplitsing van 36/1 richting Leuven, &c &c. Afkortingen of codes zijn er hiervoor niet, bij mijn weten.

Re: vraag bij afkortingen

Geplaatst: 06 mei 2009, 21:52
door overweg13
Dag

Die Y is het (doorzichtige) symbool voor wat we in België een vertakking noemen. Ze hebben allemaal een naam. Je kunt ze o.a. hier allemaal vinden: https://ecms.railaccess.be/DMS/ds/nl/4745581 . Dan zie je ook dat al die vertakkingen wel degelijk een afkorting hebben.

Re: vraag bij afkortingen

Geplaatst: 06 mei 2009, 22:04
door HLE 2302
overweg13 schreef:Dag

Die Y is het (doorzichtige) symbool voor wat we in België een vertakking noemen. Ze hebben allemaal een naam. Je kunt ze o.a. hier allemaal vinden: https://ecms.railaccess.be/DMS/ds/nl/4745581 . Dan zie je ook dat al die vertakkingen wel degelijk een afkorting hebben.
bv. Y.leiebrug, Y.zandberg, Y.ledeberg, ...

greetz 2302

Re: vraag bij afkortingen

Geplaatst: 06 mei 2009, 22:33
door doggys2
Iedereen bedankt voor zijn info over de afkortingen maar weet iemand vanwaar de afkorting F komt?

Re: vraag bij afkortingen

Geplaatst: 06 mei 2009, 22:46
door Paul
overweg13 schreef:Die Y is het (doorzichtige) symbool voor wat we in België een vertakking noemen. Ze hebben allemaal een naam. Je kunt ze o.a. hier allemaal vinden: https://ecms.railaccess.be/DMS/ds/nl/4745581 . Dan zie je ook dat al die vertakkingen wel degelijk een afkorting hebben.
Inderdaad, Vic, maar die afkortingen zijn recent ingevoerd en gaan niet terug op de 19de-eeuwse telegrafische afkortingen. Er zijn zo een hele reeks 'nieuwe' afkortingen gefabriceerd, ook voor sporenbundels, industrieaansluitingen, buitenlandse stations enz., en die worden door elkaar gebruikt met de antieke telegrafische afkortingen, zodat de 'logica' die er oorspronkelijk inzat, helemaal zoek is.

Paul

Re: vraag bij afkortingen

Geplaatst: 06 mei 2009, 22:58
door Paul
doggys2 schreef:Iedereen bedankt voor zijn info over de afkortingen maar weet iemand vanwaar de afkorting F komt?
Ik weet het niet zeker (al heb ik me al sinds lang in die telegrafische afkortingen verdiept), maar ik vermoed dat het de F is van (Chemin de) Fer. Er waren in de 19de eeuw immers ook telegraafkantoren buiten het spoorwegdomein, bijvoorbeeld aan de sluizen op waterwegen, die kregen een code beginnend met een S.

De oudste stationscodes beginnen dus met een F. Vervolgens is men een onderscheid gaan maken voor stations van particuliere spoorwegmaatschappijen, bv. de stations van de Nord Belge beginnen met N, die van de Grande Compagnie du Luxembourg met L, die van andere maatschappijen met G of M. F werd gereserveerd voor de Staatsspoorwegen. Tenminste dat is de uitleg die je vindt in gespecialiseerde literatuur (zie de bronvermelding op mijn website). Maar heel consequent is men dat systeem zeker niet blijven toepassen, er zijn bv. veel stationscodes die met een L beginnen en die niks met de Luxemburglijn te maken hebben...

Paul

Re: vraag bij afkortingen

Geplaatst: 06 mei 2009, 23:10
door doggys2
Mijn vraag is nu volledig beantwoord en ik dank nogmaals iedereen voor zijn inbreng.

Re: vraag bij afkortingen

Geplaatst: 07 mei 2009, 00:51
door groentje
Interessant om weten is misschien ook dat sommige codes in de loop der tijden gewijzigd zijn, FBM(Z) voor Brussel-Zuid is al gegeven, maar verregaander is FC, de oude code voor Kortrijk. Waarschijnlijk te Franstalig geacht, en omdat FK al eens was gebruikt, is LK de huidige code voor Kortrijk geworden. En inderdaad, Kortrijk heeft hoegenaamd niets met de Luxemburgers te maken.
De R in de Oostkantons heeft zijn oorsprong bij de 'cantons rédimés', de 'terugverkregen kantons', maar het is wellicht eenvoudiger te onthouden met de link R voor Reichsbahn.
HLD is een afkorting die ikzelf amper gebruik of zie gebruikt worden, de andere afkortingen zijn inderdaad heel courant.

Bron: de hier reeds geciteerde sites van Paul Kevers en Rian vd Borgt.