Pagina 1 van 1

wo 23.09.09 (OV in de Gaume)

Geplaatst: 23 sep 2009, 21:47
door Molenbruch Y.
Dag,

De laatste jaren werd het openbaar vervoer in de Gaume enigszins opgewaardeerd. Zo werd het baanvak tussen Virton en Arlon heropend voor reizigersverkeer, evenals enkele betrokken stopplaatsen, en hebben de krakende motorwagens van weleer (tot spijt van wie het benijdt) plaatsgeruimd voor de recente reeks 41. Helaas wordt het landschap tegenwoordig ietwat ontsierd door bovenleidingen, die sinds 2002 een nieuw tijdperk inluidden voor het goederenvervoer op de Athus-Meuselijn. Kortom, er is heel wat veranderd sinds ik hier voor het laatst kwam. Tijd dus voor een uitgebreide verkenning, en met amper twee gebruikte regeltjes op de Go Pass kan die er zelfs als volgt uitzien:

2907 Bilzen 08:57 – Liège-Guillemins 09:44
0932 Liège-Guillemins 09:47 – Namur 10:27
2109 Namur 10:41 – Arlon 12:14
7678 Arlon 12:45 – Aubange 13:16 (rijdt enkel op woensdag)

5985 Aubange 14:12 – Bertrix 14:59
6086 Bertrix 15:05 – Dinant 16:09
2537 Dinant 16:14 – Brussel-Noord 17:48 (wordt 2437 vanaf Namur)
8308 Brussel-Noord 18:13 – Bilzen 19:21

Het lijkt misschien vreemd dat ik in Aubange een uurtje uitstap en dus niet voor een doorgaande stoptrein kies, maar dat is in feite een ingebouwde veiligheidsmarge nadat ik eerder dit jaar al eens de hachelijke aansluiting in Luik miste. Moest dat nu weer gebeuren, dan liep ik meteen een vertraging van twee uur op, hetgeen (zo mogelijk) nog minder uitnodigend klinkt dan een rondje sightseeing in hartje Aubange.

De dag lijkt alvast goed te beginnen: trein IR c 2907 (Bilzen 08:57 – Liège-Guillemins) komt nagenoeg stipt aangereden, en dat is de verdienste van AM B 390. Binnen wacht er echter een onaangename verrassing: zowat de volledige afdeling tweede klas is gereserveerd voor een groep jongeren, die met hun afgrijselijk gedrag de overige reizigers op de schaarse vrije zitplaatsen de daver op het lijf jagen. Hun begeleider heeft er nauwelijks vat op, en ook de TBG laat zich natuurlijk niet zien. De toestand escaleert compleet, met zelfs rechtstreekse bedreigingen (bv. met lasers in de ogen schijnen), waardoor iedereen dan maar gezamenlijk naar eerste klas vlucht, wat in deze omstandigheden misschien nog de verstandigste oplossing is. Tot vandaag heb ik nog nooit zonder bijbetalen in de aanlokkelijke stoffen zetels plaatsgenomen, maar de mentaliteit van deze bende is daar gegarandeerd een geldig excuus voor. Waar gaat het toch naartoe met onze wereld? De trein raakt langzaam maar zeker overbezet, en dat heeft ook z’n gevolgen voor de stiptheid. Als we met ruim twee minuten vertraging naar Liège-Guillemins slenteren, begin ik me dan ook te verontrusten over mijn overstap. Gelukkig wacht de aansluiting op hetzelfde perron, en 13 seconden overstaptijd blijken net voldoende.

Vergeleken met daarnet kan je IC D 932 (Liège-Guillemins 09:47 – Namur 10:27) een oase van rust noemen. Eén AM 96-stel (475) biedt op dit moment van de dag voldoende capaciteit. Het wordt een rit zonder veel geschiedenis, die zelfs een minuutje te vroeg eindigt in Namur. Daar is het vernieuwde station al enkele jaren in gebruik; de hal oogt nog steeds modern, maar op de perrons lijkt het wel keer na keer killer aan te voelen.

Met een lichte vertraging komen de AM 96-stellen 509 en 508 van IC J 2109 (Namur 10:41 – Arlon 12:14) broederlijk aangereden. Ik kies voor het laatse, dat overigens beperkt is tot Arlon. In de ruime omgeving van Poix wordt er tegelijkertijd gesnoeid en gewerkt, waardoor de treindienst op enkelspoor verloopt. Veel concrete problemen veroorzaakt dat voor ons alleszins niet, hoewel we onze vertraging daardoor niet kunnen wegwerken. In Neufchâteau wordt er plots geremd, en meteen hou ik de adem in. Enkele jaren geleden viel voor mij een terugrit vanuit Arlon met geplande omweg langs lijn 166 (via-biljet) compleet in het water ten gevolge van vee dat hier in de sporen stond. Tegen de tijd dat het ‘obstakel’ toen uit de voeten was, moesten we helaas linea recta naar Brussel rijden om daar de laatste trein nog te halen. Vandaag staan de koeien in kwestie echter gewoon in hun weide. De reden voor het remmen is het feit dat we op tegenspoor moeten gaan rijden, door werkzaamheden aan een brug. We zullen uiteindelijk 3 minuten te laat in Arlon arriveren.

P 7678 (Arlon 12:45 – Aubange 13:16) kan je een typische scholierentrein noemen. Motorwagen 4158 staat al ruim op voorhand aan het perron. Sterker nog: de motor draait al, waardoor een penetrante dieselgeur zich in het sterk trillende vehikel verspreid heeft. Geleidelijk aan loopt de trein vol met jongeren die gelukkig wél weten hoe men zich in het openbaar dient te gedragen; er wordt rustig gekaart of gebabbeld. Wat een verschil in mentaliteit met de bende van daarstraks. De rit verloopt trouwens stipt.

Ook in het landelijke Aubange is er van overlast nergens sprake. Ik heb natuurlijk uitgebreid de kans om wat foto’s van de stationsomgeving te nemen. Het oude stationsgebouw is intussen blijkbaar bewoond, want de was hangt er buiten. Opmerkelijk is dat het stel van daarnet blijkbaar niet leeg terugkeert naar Arlon, en later zal ik zien dat het evenmin leeg in Virton is blijven staan. Waarom is de rit dan niet gewoon toegankelijk tot Bertrix?

Hoewel het traject van de terugreis een serieuze omweg inhoudt, is het perfect reglementair. Door het feit dat de kortste reisweg immers via lijn 43 loopt (die het voorlopig nog met een twee-uurdienst stelt) en er daar nauwelijks bruikbare aansluitingen geboden worden, arriveer ik nu immers 42 minuten vroeger in Bilzen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat alle treinen op tijd rijden, al geeft L 5985 (Aubange 14:12 – Bertrix 14:59) meteen het goede voorbeeld. Of misschien toch niet: we vertrekken namelijk ruim een minuut te vroeg. Even daarvoor ontsnapte ik nipt aan een hartaanval toen AR 4154 in de verte op tegenspoor kwam aangereden (terwijl de overweg al dicht was), maar gelukkig net voor de stationsinrit het goede pad koos. De reden waarom we nu blijkbaar zoveel haast hebben, wordt snel duidelijk: de dienst van de bestuurder zit erop in Virton. Het obligate bijpraten met zijn opvolger is de reden waarom ik bij aankomst in Bertrix nog steeds 3 minuten vertraging noteer. Blijkbaar komt het hier niet zo nauw met de exacte dienstregeling.

Ik ga voor de derde dieselmotorwagen op rij (4163), die me als L 5985 (Bertrix 15:05 – Dinant 16:09) naar het noorden zal voeren. De TBG is van het type dat met iedereen een uitgebreid praatje slaat. Van mij wil hij wat meer uitleg over Alden Biesen (in Bilzen) én over mijn vreemde reisweg, hoewel hij er (terecht!) geen probleem van maakt en me zelfs aanraadt te genieten van deze prachtige lijn. Aan dat genot komt abrupt een einde als we door werkzaamheden in de kruisingszone tussen Gedinne en Beauraing meer dan 10 minuten vertraging oplopen (we moeten de tegentrein eerst laten passeren). De overstap in Dinant wordt nu ineens wel erg onzeker. De werfinfo op railtime.be kondigde verdorie amper 2 minuten verlening van de rittijd aan! Gelukkig kan ik ook nu op de TBG rekenen: ik heb de indruk dat hij tot op het laatste moment met zowat iedereen belt die inzake aansluitingen ook maar enige verantwoordelijkheid heeft, en daardoor realiseert hij het ondenkbare: een trein die in spits richting Brusselse NZV moet maar liefst 7 minuten laten wachten op een onbenullig stoptreintje. Het doet me plezier dat er tenminste nog TBG’s zijn met zo’n passie voor hun werk.

De aansluiting met IC M 2537 (Dinant 16:14 – Brussel-Noord 17:48) wordt op hetzelfde perron verzekerd, zodat we zonder verder tijdverlies aan een inhaalbeweging kunnen beginnen. Eigenlijk zou men in zo’n situatie toch wat flexibiliteit moeten kunnen hanteren door omgekeerd te koppelen in Namur, maar dat gebeurt niet. De trein bestaat uit 3 goed gevulde AM B’s; ik zit in stel 362. Onderweg kruisen we P 8600 naar Jemelle, die sinds kort ook met vernieuwde M5-rijtuigen rijdt. Het valt op de stuurstand niet als dusdanig wordt gebruikt, maar gewoon achter de loc hangt. Onze hele rit verloopt voorspoedig, zodat we zelfs nog op tijd arriveren in Brussel.

De avondspits lijkt behoorlijk vlot te verlopen: er is op een gegeven moment zelfs geen enkel rood cijfer te bespeuren op de borden. Ook mijn P 8308 (Brussel-Noord 18:13 – Bilzen 19:21) komt met amper een minuutje vertraging de NZV uitgereden. Deze trein maakt al enkele maanden bijkomende stops in Aarschot en Diest, hetgeen de bezetting duidelijk heeft opgekrikt. Bij het instappen laat ik mijn blik op de eerste klas afdeling vallen, waar niemand minder dan Lode Vereeck (fractieleider van LDD in het Vlaams Parlement) heeft plaatsgenomen, die in zijn programma een fervente voorstander is van de wagen als vervoermiddel. Ik concentreer me voorlopig toch nog liever op het treinverkeer, en zo kan ik een nieuw rittijdrecord optekenen: AM 439 rijdt samen met een soortgenoot via de verbindingsbocht 35/2 in amper 20 minuten en 53 seconden van Brussel-Noord naar Aarschot. Doe zo voort, zou ik zeggen! In Hasselt spot ik nog een I6bc ligrijtuig, dat in overeenstemming met eerdere berichten opnieuw opgenomen is in P 8302. Alles verloopt verder zonder vertraging, en we arriveren dan ook stipt in Bilzen, na ruim 10 uur sporen over een afstand van precies 581 km. Daarmee kan zelfs een treinliefhebber weer een tijdje verder…

Groeten,

Re: wo 23.09.09 (OV in de Gaume)

Geplaatst: 23 sep 2009, 21:59
door Molenbruch Y.
Nog een paar foto's van onderweg.
DSCN2989b.JPG
DSCN2990b.JPG
DSCN2996b.JPG
DSCN2997b.JPG
De laatste foto toont P 8908 naar Oudenaarde.

Groeten,