Pagina 1 van 3

Spoorboekje raakt uit de mode

Geplaatst: 21 jun 2006, 23:46
door wrpint
Van het spoorboekje voor 2005 zijn al 4.330 exemplaren verkocht. Daarmee behoort het boekje tot de bestsellers. Maar toch is de NMBS niet gelukkig. De productie van het boekje kost de spoorwegmaatschappij 18,22 euro per stuk en de klant betaalt er maar 10 euro voor. Bij de NMBS is het enthousiasme voor het boekje dan ook tot een dieptepunt gedaald.

In 1990 werden nog 41.600 exemplaren van het boekje gekocht. Nu is de website van de NMBS de belangrijkste informatiebron én zijn er de gratis IC-IR-brochures. Volgens Johan Vande Lanotte, minister van overheidsbedrijven, is het spoorboekje voorbijgestreefd.

***

Iemand enig idee of het spoorboekje 2006 in papieren vorm te koop is? Op de site van de NMBS vind ik er niets over (enkel pdf-downloads van de pagina's, maar niet de melding dat het al of niet te koop is. Aridisc interesseert me niet.

Geplaatst: 22 jun 2006, 07:27
door enrico
dit zou heel spijtig zijn :(

Geplaatst: 22 jun 2006, 10:47
door Bastiaan
Om een reis te plannen gebruik ik meestal de Planner Plus op internet. Toch koop ik ieder jaar een Spoorboekje, omdat ik altijd een goed overzicht wil hebben op de treindiensten, zodat ik dat na kan bouwen met het programma BAHN. Dat lukt met de Planner Plus niet.

Gisteren toevallig nog het NMBS-Spoorboekje in pdf-formaat gedownload. Ik hoop dat die nog blijft als het 'echte' Spoorboekje afgeschaft wordt. Het kost de NMBS nauwelijks iets: even omzetten in pdf, uploaden en klaar. Het enige waar ze voor moeten betalen is de bandbreedte.

Geplaatst: 22 jun 2006, 15:09
door Steven
spoorboekje van dit jaar nog steeds te koop voor 10€

Geplaatst: 22 jun 2006, 16:13
door sweek
Het is vreemd dat het boekje het in Nederland dan weer wel erg goed doet.

Geplaatst: 22 jun 2006, 16:20
door Steven
sweek schreef:Het is vreemd dat het boekje het in Nederland dan weer wel erg goed doet.
wat is de prijs er van in nederland?

Geplaatst: 22 jun 2006, 17:43
door e49memling
Steven schreef:
sweek schreef:Het is vreemd dat het boekje het in Nederland dan weer wel erg goed doet.
wat is de prijs er van in nederland?
Da's zijn Hollandse Euro's, die zijn goedkoper :? :? :?

Geplaatst: 22 jun 2006, 19:25
door groentje
Het Belgische spoorboekje wordt geboycot door de NMBS, met medeweten en steun van de bevoegde ministers/staatssecretarissen. Er wordt haast geen reclame voor gemaakt, ze liggen er vaak pas vlak voor de nieuwe dienstregeling, soms nog later, de oplage wordt bewust laag gehouden, vorig jaar (of is het al 3 jaar terug?) is de prijs verdubbeld tot 10 euro (ter vergelijking het Nederlandse spoorboekje kost 5,50 euro, met korting voor abonnees), en er wordt niet gezocht naar manieren om het goedkoper te maken (door reclame, goedkoper papier, een andere indeling om ruimte te winnen, monochroom...), maar het boekje wordt wel verketterd als 'te duur. Logisch, als ze ook de prijs voor de opmaak van de dienstregelingen erbij opnemen. En als ze die moeten verdelen over een krimpende oplage.

Maar het bestaat nog altijd, ja. Voorlopig.

Geplaatst: 22 jun 2006, 21:19
door Trainspotterke
En dat ze het doen zoals in Nederland! Ook in de boekhandels verkopen!

Geplaatst: 23 jun 2006, 20:42
door Jonathan
groentje schreef:Het Belgische spoorboekje wordt geboycot door de NMBS, met medeweten en steun van de bevoegde ministers/staatssecretarissen. Er wordt haast geen reclame voor gemaakt, ze liggen er vaak pas vlak voor de nieuwe dienstregeling, soms nog later, de oplage wordt bewust laag gehouden, vorig jaar (of is het al 3 jaar terug?) is de prijs verdubbeld tot 10 euro
Nu, dit stond in de metro bij Zijspoor op 12/06/05 over het spoorboekje in De Metro:

Ook in 2006 heeft de NMBS weliswaar met tegenzien, een spoorboekje uitgegeven. Net zoals vorig jaar wordt daar zo weinig mogenlijk ruchtbaarheid aan gegeven. De stategie is zonneklaar: hou minder spoorboekjes er worden verkocht, hoe sneller die kan worden opgedoekt. Volgens de voormalige minister van Overheidsbedrijven Johan Vande Lanotte (sp.a) wordt het spoorboekje alleen nog door treingekken gekocht...Je moet maar durven.
"In Gent-Sint-Pieters, het belangrijkste Vlaamse station, was het spoorboekje op woensdag 7 december nog altijd niet te koop", schrijft de BTTB. "Na een mailtje heeft de klantvriendelijke districtsdirecteur van Noord-West onmiddellijk actie ondernomen. zo werd ook op de videoschermen aangekondigd dat het spoorboekje te koop is". Antwerpen-Centraal bakte het nog bruiner. "De spoorboekjes zijn aanwezig maar nog niet verspreid. ten vroeste morgen zijn ze te koop". Dat kreeg donderdag een reiziger van een loketbediende te horen. Hoe omschrijf je zoiets? Sabotage, onkunde...Of heeft de baas van de NMBS toch een waterdichte uitleg voor het verstoppen van het spoorboekje? In Zwitserland wordt de samenleving op een héél andere manier geïnformeerd over een nieuwe dienstregeling bij het spoor. Weken vooral vind je in de sfeervolle stations - wat een verschil met België - allerlei gratis brochures over wijzigingen en nieuwigheden. Het papieren spoorboekje gaat daar vlot van de hand. Ook in het rijke Helvetië heeft lang niet iedereen een pc.


50 % van de Belgen hebben een pc en een 45% toegang tot het Internet op die pc.

Geplaatst: 23 jun 2006, 22:51
door Pierre
Is Gent-Sint Pieters werkelijk het belangrijkste Vlaamse station?

En ja, de problematiek van het spoorboekje, die is al langer gekend hé.

Geplaatst: 23 jun 2006, 23:46
door wrpint
Pierre schreef:Is Gent-Sint Pieters werkelijk het belangrijkste Vlaamse station?

En ja, de problematiek van het spoorboekje, die is al langer gekend hé.
Ik dacht dat Leuven belangrijker was dan Gent-SP. Weet wel niet of Leuven dan het belangrijkste Vlaamse station is.

Geplaatst: 24 jun 2006, 01:08
door Steven
zover ik de telling ken heeft gent meer reizigers dan leuven hoor :-)

Geplaatst: 24 jun 2006, 13:54
door overweg13
Hallo,

Ik ben een absolute voorstander van het behoud van het papieren spoorboekje en als ik me verplaats op lijnen waarvan ik de dienstregeling nog niet uit het hoofd ken, heb ik het ook altijd bij me.
Maar ik heb hier op het forum al meermaals moeten vaststellen dat gebruikers van dit gespecialiseerde forum het spoorboekje niet kennen, laat staan gebruiken. Hoe kun je dan verwachten dat de modale reiziger dat wel doet?
Zeker met belangrijke wijzigingen in het verschiet eind dit jaar en in de komende jaren is het uitgeven van een papieren boekje een absolute must. Het is de enige kans om op een uurtje tijd een overzicht te krijgen van alle wijzigingen, want al de andere informatiebronnen bieden dit overzicht niet. Overigens begrijp ik niet waarom de NMBS dat spoorboekje als evrlieslatend blijft beschouwen. Het wordt sowieso gedrukt voor het personeel, en daarvan een gecommercialiseerde versie afleiden kan toch maar een habbekrats kosten?
Overigens vraag ik me ook af waarom er geen bijvoegsels meer gepubliceerd worden? Elk jaar zijn er wijzigingen in bijv. juni. Je kunt de wijzigingen toch niet minimaal noemen. Toch komt ze niet voor op de website, noch onder de vorm van een bijvoegsel. Lijn 154 is wel aangepast, maar bijzonder onauwkeurig. Zo kun je er niet uit afleiden dat je niet moet overstappen als je uit Brussel komt.

Geplaatst: 24 jun 2006, 14:45
door sweek
Steven schreef:
sweek schreef:Het is vreemd dat het boekje het in Nederland dan weer wel erg goed doet.
wat is de prijs er van in nederland?
Een euro of zes geloof ik. Ik heb die van dit jaar nit gekocht moet ik zeggen.
Eigenlijk vind ik dat ze zoiets gratis bij een jaarabonnement zouden moeten geven ofzo.