Pagina 1 van 1

16 november 2010 (Kuurne)

Geplaatst: 17 nov 2010, 11:53
door overweg13
Elk jaar programmeren we ook wel een of andere wandeling, waarvan ik me bij het voorbereiden afvraag of ze wel interessant genoeg kan zijn, en ik moet eerlijk toegeven: in normale omstandigheden is zo een wandeling zelden de moeite. Meestal staat ze dan ook helemaal achteraan in de programmering, op de meest kwetsbare plek. Maar vandaag, amper twee dagen na de overstromingen, die onze geliefkoosde veldwegen ongetwijfeld op vele plaatsen blank gezet hebben, komt ze dan toch van pas: een chichiwandeling van nog geen 8 km lang, over bijna uitsluitend verharde wegen, die niet los komt van de bewoning. In 1998 kocht ik de Wandelgids Kuurne van de plaatselijke afdeling van Vakantiegenoegens, een verzameling van 16 (!) wandelingen in een regio die je bezwaarlijk een topper onder de wandelstreken kunt noemen. We volgen wandeling 8, de Kapelletjeswandeling, en dat is ze dan ook: een zoektocht naar niet eens echt interessante kapelletjes ( op dat van Ides na, in volle industriegebied), met heel af en toe een stukje voetweg, maar veel, veel meer straten van nieuwe en minder nieuwe wijken. Het type wandeling, kom, dat inwoners na een hete zomerdag doen, in combinatie met een terras. De TWQ bedraagt 7 %.



De verplaatsing:

Halle - Kortrijk 3132 10:43 12:07 +11 (433)

Kortrijk - Kuurne Sint-Pieter [51] 12:35 12:58 stipt (ab4999)



Kuurne Sint-Pieter - Kortrijk [51] 15:02 15:27 stipt (ab4481)

Kortrijk - Halle 3115 15:53 17:17 +6 (304)



De commentaar:

Volgens Railtime zijn er problemen met de infrastructuur in Leuze, en dus is een reisweg via Tournai misschien niet echt aangewezen, maar uit de vertragingscijfers valt niet meteen af te leiden dat er zware problemen zijn, dus kiezen we toch maar voor deze overstapvrije verbinding, temeer omdat de aansluitende bussen toch om het half uur rijden.

Bij het instappen in het eerste stel vraagt een bezorgde TBG ons of we toch naar Tournai, Courtrai moeten. Waarom dat minder evident zou moeten zijn dan naar Ath, Grammont is me niet duidelijk, maar deze brave man draagt behulpzaamheid hoog in het vaandel, en dat moeten we appreciëren. We krijgen achteraf bij de controle trouwens nog eens te horen dat we in het juiste stel zitten. Grappig is hij wel, deze TBG, en verstrooid. We horen hem een praatje slaan met een viertal senioren, dat alleen onderbroken wordt door het omroepen van het volgende station, en het is dan even glimlachen als hij het onderbroken gesprek met ons wil verderzetten. De vier bezoeken Tournai, want bij het uitstappen krijgen ze nog een "Bonne visite!" van de TBG mee, en de dame die het andere coupé met ons deelt, gaat naar een vergadering, want die krijgt een "Bonne réunion" mee. Je zou je haast gaan verzoenen met de verregaande syndicalisering van dit bedrijf, maar je bent oud en wijs genoeg om hier niet meer in te trappen. Voor je het weet, staat alles weer stil. Maar misschien is deze TBG wel een van de 80 % werkwilligen.

De trein rijdt stipt tot net voor Leuze. We naderen Leuze trager dan normaal en verliezen nog 2 minuten bij de stilstand bovenop: +4. Ook voor en na Moeskroen wordt er trouwens trager gereden; zou het kunnen dat de wateroverlast van het weekend hier tot enige voorzichtigheid noopt? Opvallend trouwens hoe verhoogde spoorwegbermen op veel plaatsen als een dam voor het overtollige water dienen.

Onderweg passeren de IC's uit Moeskroen naar Schaarbeek ons zonder uitzondering met grote vertragingen. En ook wij zullen uiteindelijk met 11 minuten in Kortrijk aankomen. Een koffie in het stationsbuffet zit er niet meer in, ook al omdat men daar nog altijd resoluut kiest voor de rokers.



De bus staat al klaar, zij het nog altijd met "Geen dienst" op de display. Ik vraag of we al mogen instappen, maar de chauffeur antwoordt vrij onvriendelijk dat hij nog moet opstarten. Toch zal achteraf blijken dat de eerste indruk verkeerd is: we krijgen nog een opgestoken hand bij het uitstappen, en als ik vraag of ik de bus mag fotograferen wordt dat met veel plezier toegestaan. In totaal heeft een tiental reizigers gebruik gemaakt van deze standaardbus, al zal die op woensdagmiddag wél van pas komen.



Voor de terugrit hebben we een kleiner exemplaar, dat vervaarlijk rammelt als de motor stationair draait. Een vervaarlijk monster lijkt het wel, want zodra gas gegeven wordt, komt het tot bedaren. Veel keertijd is er niet in Kuurne Sint-Pieter, maar blijkbaar krijgt ook de chauffeur het op zijn heupen van het onaangename lawaai, want de motor wordt zowaar een tweetal minuten stilgelegd. We zijn er de chauffeur dankbaar voor. Ook nu neemt een tiental reizigers de bus naar Kortrijk: we rijden dan ook stipt. En we kunnen opnieuw gebruik maken van de overstapvrije verbinding. In de vroegere niet-rokersafdeling zitten TB en TBG luider te praten dan ons lief is, en we kiezen dus voor het tweede coupé, nu dat nog kan, want met de modernisering verdwijnt ook de tussendeur.

Al snel worden we daar vervoegd door twee jongedames, van wie één het aan de stok heeft met haar moeder. Vier telefoontjes komen er, het ene na het andere, en de toon wordt bitsiger en bitsiger. Verbale oudermishandeling, of gebrek aan respect en opvoeding. Gelukkig gaan ze er in Moeskroen al uit.

De rit verloopt stipt tot Ath. Net voorbij Herseaux voelen we een lichte schok en wat gerommel onder de trein, maar de trein vertraagt niet: het zal wel een fazant of zo zijn die zijn ontsnapping aan de snode jagers aan het vieren was. In Tournai stapt het viertal van vanmorgen weer in; ze hebben niet alleen de stad bezocht, maar ook genoten van een lekker lookgerecht. In Ath stapt een dame met een HerrFlickwipje uit die nijver heeft zitten werken tussen Kortrijk en het Denderstadje, die blijkbaar ook een hekel heeft aan openstaande deuren, maar nu parmantig zelf de deur openlaat.



In Ath komen we aan op spoor 2; op spoor 1 staat een redelijk stipte IC naar Moeskroen. De reden voor die omwisseling is me niet duidelijk; wel duidelijk is dat we als eerste binnenkomen, vóór het treindeel uit Geraardsbergen, dat dus met vertraging rijdt. We zullen Ath verlaten met 6 minuten vertraging. Ik vrees dat de puber met trendy brilletje op het platform nog meer vertraging zal optekenen: nog maar net heeft de trein aangezet of de jongeman stormt naar de TBG, typische reflex van een verdwaald reiziger. Te veel aandacht voor zijn meisje dat op het perron verbouwereerd staat te wuiven, en te weinig voor de spoorwijziging. Met wat geluk kan hij vrij snel uit Silly terug.

Eigenaardig genoeg blijven we onze 6 minuten vertraging tot Halle houden. Daar valt op hoe slecht de IR's van en naar Binche het weer doen. Die uit Binche rijdt met een fikse vertraging, die naar Binche is gewoon afgeschaft. Ik merk bij mezelf stilaan een verregaande gelatenheid rond die vertragingen. Vroeger kon ik me daar echt druk over maken omdat ik het als een levenstaak beschouwde om met mijn eigen cijfers in discussies aan te tonen dat het allemaal nog wel meeviel. Nu zwijg ik zedig over mijn resultaten, die na elke uitstap nog wat negatiever kleuren. En ik vrees vooral dat mijn gelatenheid stilaan ook het personeel in de greep krijgt…



Foto's van de wandeling: http://s62.photobucket.com/albums/h98/o ... en/kuurne/

Re: 16 november 2010 (Kuurne)

Geplaatst: 17 nov 2010, 19:53
door Dieselfreak
overweg13 schreef:In de vroegere niet-rokersafdeling zitten TB en TBG luider te praten dan ons lief is, en we kiezen dus voor het tweede coupé, nu dat nog kan, want met de modernisering verdwijnt ook de tussendeur.
Om welk materieel gaat het?

Re: 16 november 2010 (Kuurne)

Geplaatst: 17 nov 2010, 19:57
door Molenbruch Y.
Op de IR d-relatie rijdt tijdens de dag uitsluitend AM B (= break). Enkel voor de laatste ritten 's avonds tref je ook AM 86 aan.

Leuk verslag trouwens, Vic.

Groeten,

Re: 16 november 2010 (Kuurne)

Geplaatst: 17 nov 2010, 20:21
door overweg13
Dieselfreak schreef:
overweg13 schreef:In de vroegere niet-rokersafdeling zitten TB en TBG luider te praten dan ons lief is, en we kiezen dus voor het tweede coupé, nu dat nog kan, want met de modernisering verdwijnt ook de tussendeur.
Om welk materieel gaat het?
De nummertjes van de stellen staan tussen haakjes vermeld in het onderdeel "verplaatsing": breaks, dus.

Re: 16 november 2010 (Kuurne)

Geplaatst: 17 nov 2010, 21:44
door Lukas
Hoi,

overweg13,

Ook nu heb ik genoten van je mooi verslag.Naast spoorwegen interesseer ik me ook in bussen en ik vroeg me af of je een foto kon posten van die lijnbus in Kortrijk?

Lukas

Re: 16 november 2010 (Kuurne)

Geplaatst: 17 nov 2010, 21:50
door overweg13
Lukas schreef:Hoi,

overweg13,

Ook nu heb ik genoten van je mooi verslag.Naast spoorwegen interesseer ik me ook in bussen en ik vroeg me af of je een foto kon posten van die lijnbus in Kortrijk?

Lukas
Ik probeer dat vrij strikt gescheiden te houden. Maar je kan de foto van die bus (en vele andere) ook hier zien:
http://s62.photobucket.com/albums/h98/o ... -11-10.jpg

Re: 16 november 2010 (Kuurne)

Geplaatst: 17 nov 2010, 22:29
door groentje
Ik heb deze week ook al wat gewandeld. Maandag aan mijn lang aangekondigde project 'Groene Wandeling' begonnen (meer info hier), en vandaag de wandeling van TreinTramBus tegemoet gewandeld (ik was te laat om met hen mee te wandelen vanaf Terhulpen). Toch ook nog een dikke 10 km gestapt, denk ik.
Je ziet, Vic, je zorgt voor inspiratie.

Re: 16 november 2010 (Kuurne)

Geplaatst: 17 nov 2010, 22:43
door overweg13
groentje schreef:Ik heb deze week ook al wat gewandeld. Maandag aan mijn lang aangekondigde project 'Groene Wandeling' begonnen (meer info hier), en vandaag de wandeling van TreinTramBus tegemoet gewandeld (ik was te laat om met hen mee te wandelen vanaf Terhulpen). Toch ook nog een dikke 10 km gestapt, denk ik.
Je ziet, Vic, je zorgt voor inspiratie.
Die Groene Wandeling kende ik niet. Het ziet er wel bijzonder interessant uit!

Re: 16 november 2010 (Kuurne)

Geplaatst: 17 nov 2010, 23:59
door groentje
Is het ook, op een paar onafgewerkte stukken na. En het grote voordeel voor de niet-geoefende stapper: je zit meestal zodanig dicht tegen de stad aan, dat je altijd wel ergens kan inkorten. Het is ook behoorlijk bewegwijzerd.
Mijn eerste etappe begon in de Bempt in Vorst, trok via het industriezonetje aan de Ruisbroeksesteenweg en langs de achterkant van waar de nieuwe tramstelplaats Marconi moet komen, de achterkant van de speelterreinen van Leopold Ukkel en via de parking Stalle, waar tram 4 begint, de Keyenbempt (waar o.a. een watermolen is te bewonderen), via de Horzel de lijn 124 Brussel-Charleroi onder, langs Kinsendael en Kriekenput, twee natuurreservaten, het Louis Pasteurinstituut, de sociale tuinwijk Homborch waar ik nog een gesprek had met een trotse bewoner die me wat van de geschiedenis van de wijk heeft verteld, langs Buysdelle tot de Linkebeekvallei, ten zuiden van het Verrewinkelbos. Daar begon het te donker te worden, en ben ik de Perckstraat afgewandeld tot station Holleken in Linkebeek. Volgende etappe is dus het Zoniënwoud.
Hier en daar waren er wel nog verbeteringen mogelijk om dit traject, waarvan sommigen al voorzien zijn, zoals de doorsteek van Horzel. Ook de doorsteek van de industriezone en de Ruisbroeksesteenweg zijn niet meteen heel erg aantrekkelijk, en zijn nochtans vrij makkelijk te omzeilen door een momenteel ontoegankelijk pad. Na Homborch was er al sneller een pad naar beneden, vlak na de boerderij, dat me aantrekkelijker leek dan de Buysdellelaan. Het komt echter uit op de Klaproosjesweg in Linkebeek, en aangezien de Groene Wandeling een initiatief is van het Gewest Brussel...

Re: 16 november 2010 (Kuurne)

Geplaatst: 18 nov 2010, 11:18
door overweg13
Ik zet ze in mijn categorie langeafstandswandelpaden. Maar ons programma voor 2011 ligt al vast, het wordt dus ten vroegste 2012. Zo werken we nu eenmaal.

Re: 16 november 2010 (Kuurne)

Geplaatst: 18 nov 2010, 12:12
door groentje
Geen slechte keuze, tegen dan mag je hopen dat er hier en daar wat losse eindjes wat beter zijn afgewerkt. Aan Horzel waren ze trouwens bezig.