Belgische treinen voor Congo
Geplaatst: 30 mei 2011, 16:34
Dan kunnen we hetzelfde van Albanië en Kosovo zeggen. Allebei even grote schurkenstaten als Congo (in de zin van corruptie en politiek), en ook daar staan er treinen te verroesten terwijl schroothandelaars er serieus geld mee kunnen verdienen en er werkgelegenheid gecrëerd wordt..Hobbes schreef:Het verleden van zulke zaken in Afrika kennende zou het me niet verbazen als die rijtuigen daar binnen 10 jaar nog steeds op dezelfde plaats staan.
Hoewel ik akkoord ben dat de service die de NMBS Groep levert, sterk verbeterd kan worden, staat het toch buiten kijf dat een ontwikkelingsland als Congo nog veel van ons kan leren.bobke schreef:haha, dat is ook een goeien(België die je leert hoe je heel die boel op gang moet krijgen en onderhouden), België zou zich beter meer focussen op hun eigen spoor.
Ik denk dat wat betreft het oplossen van de verkeersproblemen in Kinshasha betreft men beter naar andere ontwikkelingslanden zou kijken. De trein is (hoe jammer ook voor de treinliefhebber in mij) hier niet de beste oplossing. Men stopt hier geld in iets dat maximaal een paar duizend reizigers per dag gaat vervoeren. In een metropool van 10 miljoen volledig irrelevant.pietje schreef:Hoewel ik akkoord ben dat de service die de NMBS Groep levert, sterk verbeterd kan worden, staat het toch buiten kijf dat een ontwikkelingsland als Congo nog veel van ons kan leren.bobke schreef:haha, dat is ook een goeien(België die je leert hoe je heel die boel op gang moet krijgen en onderhouden), België zou zich beter meer focussen op hun eigen spoor.
Het maakt voor een land als Congo niet veel uit van wie ze het leren, eender welk industrieland is een voorbeeld.
Ik denk ook dat een spoorwegnetwerk vanuit het niets opbouwen puur op ontwikkelingshulp vergeefse moeite is. Historisch gezien zijn bijna alle spoorwegnetwerken ontstaan vanuit een economisch oogpunt voor goederentreinen. Als je een winstgevende goederendienst hebt die zorgt dat je sporen goed onderhouden zijn kan je er aan beginnen denken ook een paar passagierstreinen te rijden. Vermits de gemiddelde congolees niet bepaald kapitaalkrachtig is zullen de treintickets bijna gratis zijn. De treinen rijden dus met verlies en de overheid (die daar zo goed als bankroet is) moet bijpassen om het boeltje draaiende te houden. Dat loopt dus binnen de kortste keren foutK V B schreef: Ik denk dat wat betreft het oplossen van de verkeersproblemen in Kinshasha betreft men beter naar andere ontwikkelingslanden zou kijken. De trein is (hoe jammer ook voor de treinliefhebber in mij) hier niet de beste oplossing. Men stopt hier geld in iets dat maximaal een paar duizend reizigers per dag gaat vervoeren. In een metropool van 10 miljoen volledig irrelevant.
Ik ga akkoord. Het is nutteloos zoveel te investeren in een corrupt land als Congo. De Belgische overheid geeft nog steeds veel geld aan de Congolese overheid, en als ze dan eens wat kritiek uiten dan is het nog de Belgen hun schuld en moeten onze politici zich excuseren.. (Denk maar aan het incident met De Gucht)SvMp schreef:Het gaat al net zo als in Nederland: Die voormalige koloniën kosten bakken met geld. Stoppen met die flauwekul. De NMBS in België zelf heeft al tekorten genoeg.
Meterspoor en 1067 mm (kaapspoor) zijn niet hetzelfde ! Congo gebruikt wel degeljk 1067 mm.msts.be schreef:Ondertussen is er meer bekend over de locs. Het zijn ex-Tsjechische locs: de 742.036 en 742.050. Ze zijn herspoord naar meterspoor (1067 mm), herschilderd in de blauwe ONATRA-kleuren en men heeft er automatische koppelingen opgezet. De rijtuigen zijn voormalige Roemeense rijtuigen.
Nog wat info gevonden op het web:msts.be schreef:Ondertussen is er meer bekend over de locs. Het zijn ex-Tsjechische locs: de 742.036 en 742.050. Ze zijn herspoord naar kapspoor (1067 mm), herschilderd in de blauwe ONATRA-kleuren en men heeft er automatische koppelingen opgezet. De rijtuigen zijn voormalige Roemeense rijtuigen.