Pagina 1 van 1
Stroomrecuperatie met behulp van vliegwiel
Geplaatst: 27 mar 2012, 10:28
door kika
Er werd op het
forum op
verschillende plaatsen vaker gesproken over recuperatie van (elektrische) energie. Bij het huidige 3kV systeem is het moeilijker omdat er tegelijkertijd een andere verbruiker moet zijn en de afstanden korter zijn (die andere verbruiker moet redelijk dichtbij zijn) dan bij 25kV. Onder andere in
Lyon, New York en London zijn er vliegwielinstallaties om zo deels remenergie te kunnen recupereren. Zou het, zeker met de 18 in het achterhoofd, geen slim idee zijn om ook zoiets te installeren in de nabijheid van grotere stations? Je hebt uiteraard een zeker verlies, maar zeker bij grotere stations zijn er relatief veel remmingen en wordt er ook veel getractioneerd. Of wordt het al gebruikt in Belgiƫ?
P.s.: mocht een student hierop werk baseren had ik graag een eervolle vermelding en een kop koffie. Mocht de NMBS het willen implementeren geldt uiteraard mijn gebruikelijk uurloon 
Re: Stroomrecuperatie met behulp van vliegwiel
Geplaatst: 27 mar 2012, 10:56
door Shrek
Voor de volledigheid: bij 25kV ~ moet er helemaal geen trein in de buurt zijn, de remenergie kan gewoon rechtstreeks naar het elektriciteitsnet.
Bij 3000v is het -voor zover ik weet- vooral in de grote stations dat er nu al grotendeels energie gerecupereerd kan worden omdat daar meestal meerdere treinen rijden, je hebt recuperatieinstallaties dus vooral nodig op de plaatsen waar het niet druk is.
Ofwel: Je kan zo'n installatie nergens efficiƫnt gebruiken, ik zou dus de investering laten voor wat het is en dan op wat meer plaatsen 25kV hangen, dan heb je meteen je recuperatie

Re: Stroomrecuperatie met behulp van vliegwiel
Geplaatst: 28 mar 2012, 17:13
door kika
Shrek schreef:Bij 3000v is het -voor zover ik weet- vooral in de grote stations dat er nu al grotendeels energie gerecupereerd kan worden omdat daar meestal meerdere treinen rijden, je hebt recuperatieinstallaties dus vooral nodig op de plaatsen waar het niet druk is.
Dat lijkt me sterk. De plaatsen waar het nu al werkt (ik denk aan Lyon, RATP) zijn ook behoorlijk druk, maar je het gebruik moet precies gelijktijdig zijn in de huidige Belgische situatie. Het is vaker zo dat daar kleine pauzes tussen zitten of het verbruik van de andere minimaal is (wanneer ze een perron bezet houden). Een vliegwiel is erg geschikt om net bij het remmen wat harder te gaan draaien en extra in de bovenleiding te steken wanneer er serieus geaccelereerd wordt. De plaatsen waar het niet druk is lijken me minder interessant omdat je bij iedere vorm van electriteitsopslag verliezen hebt, en hoe langer je het moet opslaan hoe meer, zeker als je het op een kinetische manier doet. Dus als het te lang duurt eer er weer iemand in de buurt verbruikt, heb je er niets aan.