overweg13 schreef:
Omdat de reserveringsprocedure omslachtig is, onbekend, in tegenstelling tot de GoPass die inderdaad op het lijf van de luilakken geschreven is.
Luister eerst naar de reden van de groepen waarom ze een GoPass gebruiken ipv een reservering voor je zo een uitspraak doet...
overweg13 schreef:
Er is al op diverse plaatsen gediscussieerd over groepsreizen, maar de oplossing zou erin moeten bestaan de GoPass voor groepsgebruik te verbieden. Dat zou kunnen door maximaal 2 lijntjes per kaart ineens te laten invullen.
Wat doe je dan met 4 personen die een gezellig dagje ergens naar toe gaan? Twee de volle pot en de rest met de GoPass?
overweg13 schreef:
Niet dat de problemen dan opgelost zijn: je wordt als groep verplicht om de goedgekeurde treinen te gebruiken (staan op een formulier C3, dat je altijd bij je moet hebben), maar veel groepen trekken zich daar geen snars van aan, en de TBG's doen alsof hun neus bloedt. Gevolg: groepen in treinen waar ze niet thuishoren, en gereserveerde, dus lege, plaatsen in andere treinen. Dat is niet eens altijd de schuld van de groep: verbroken aansluitingen (bus/trein - trein/trein) kunnen aan de basis liggen van het nemen van de "verkeerde" trein. Dat zal ook wel aan de basis liggen van het gedrag van de TBG's: zij weten vaak zelf niet waar wat verkeerd gelopen is, en dus nemen ze ook geen maatregelen. De boetes zijn ook relatief hoog, en worden per reiziger gerekend. Dat werkt contraproductief, want dan is de neiging tot beboeten nog een stuk kleiner.
Tja, als je dan vraagt om 's avonds terug te keren met je groep omdat je anders het volledige programma niet kunt afwerken, maar je krijgt een trein waarmee je pas tegen de middag aankomt en al terug moet rond 15.00? Reden genoeg om de volgende keer niet meer te reserveren.
Deze situtatie gebeuren zeer frequent, zelfs als de groep een B-dagtrip neemt waarvan het programma gekend is bij de NMBS!
Nog een situatie: wij met de jeugdbeweging reizen vaak met groepen kinderen onder de 12 jaar. Wat doen wij, voor iedere leider vullen we een lijntje van de GoPass in. Per betalende (dus per lijntje of per begeleider) mogen we 4 van die mannetjes gratis meenemen. Voor ons dus een stuk goedkoper dan een groepsreservering, veel minder papierwerk en loping van het kastje naar de muur (het stationspersoneel snapt het toch de helft van de keer niet) en we kunnen bovendien nog kiezen wanneer we vertrekken.
Voordeel van gereserveerde zitplaatsen? Als het goed gaat heb je zitplaatsen. Bij een beetje mooi weer zijn die allemaal al ingepalmd door toeristen en de TBG stond er bij en keek er naar.
Soms zie je dan treinen die volledig afgeplakt zijn, waar moet het gewone volk dan plaats nemen?
Ander voorbeeld: De overkoepelende gouw (bestuur in mensentaal) voor de provincie bij ons organiseert soms een volledige dag activiteiten ergens in een bepaalde stad in de provincie. Vorig jaar was dit in Brugge. Alle KSA'ers van het Zuiden van WVL tot de westhoek en alles op de lijn Brugge-Kortrijk moesten op die trein. Stel dat wij ( Torhout) gereserveerd hadden. De blaadjes zouden mooi aan de ramen kleven, maar we zouden niet meer op die trein kunnen. De andere mensen eraf schoppen gaat moeilijk hé. Moesten alle KSA'ers gereserveerd hadden, dan zouden er misschien twee toestemming gekregen hebben en de rest zou er toch op stappen met GoPassen of Key Card's.
Nog iets anders: veel positiefs zie ik hier niet over een jeugdbeweging. Ook al zie ik altijd lachende gezichten, zelden boze gezichten van gewone reizigers als wij met onze bende op de trein zitten. Waarom dan al dat geklaag. Met of zonder reservering, groepen kan je altijd op je trein hebben.
En ja, er is altijd wel eens een onrespectloze groep die de uitzondering is, net zoals je iemand hebt die zijn beltonen eens uitprobeert, maar daarom zijn ze niet allemaal zo...
Dat voorval met dat zand is een fout van de leiding en dat is dan ook de taak van de TBG om daarop te spreken. Een gewone reiziger moet ook niet zijn brooddoos met overschotjes rond strooien in het rijtuig.
Tot zover deze lezing die er toch eens uit moest.
