Dag
Elke rechtgeaarde stapper huivert ongetwijfeld als hij er de topografische kaarten van Schilde en Schoten bijneemt, want de bruine spikkels van de eindeloze reeksen villa's doen vaak eerder aan een stads- dan aan een wandelgebied denken. En toch is de moedige ziel die de wandeling van vandaag in 1992 ontwierp voor het tijdschrift van Vakantiegenoegens erin geslaagd een meer dan behoorlijk tracé af te leveren, langs mooie en minder mooie kastelen, en vooral langs flink veel onverharde wegen (TWQ van 63 %), die het in dit gebied tussen stad en platteland blijkbaar erg gemakkelijk hebben om te overleven, als er geen kast van een huis overheen gezet wordt, uiteraard.
Voeg hier nog een stevige scheut beginnend herfstaroma aan toe, en je weet dat we vandaag een aangename wandeling van iets meer dan 10 km gestapt hebben.
De verbinding:
Halle - Antwerpen-Centraal 3106 7:19 8:25 stipt (371)
Antwerpe,-Rooseveltplaats - 's-Gravenwezel (Oudaen) [610] 8:55 9:29 +7 (ab1051-77, Matheesen, Van Hool New A360H)
's-Gravenwezel (Oudaen) - Antwerpen-Rooseveltplaats [610] 13:02 13:38 +14 (ab4001, Jonckheere Transit 2000G)
Antwerpen-Centraal - Brussel-Centraal 9236 14:03 14:38 stipt (1186 120 - 50 84 1070 372)
Brussel-Centraal - Halle 3736 14:59 15:13 stipt (459)
We moeten vrij vroeg terug zijn, en dus moeten we ook relatief vroeg vertrekken. We kunnen rechtstreeks naar Antwerpen en dat doen we dus ook, met de IR 3106. De trein rijdt merkwaardig stipt over het hele traject; zelfs de klip van de NZV wordt zonder problemen genomen. We zitten helemaal vooraan, en daar wordt het na Brussel erg rustig. Toch is het nog even wennen aan perrons vol schoolgaande jeugd; nog niet zo lang geleden lag het zwaartepunt van onze activiteiten in de schoolvakanties. In Antwerpen-Centraal lijkt een Benelux naar Amsterdam alweer problemen te hebben…
We hebben bijna een half uur om tot het Rooseveltplein te stappen, dat stilaan toch wel uit zijn voegen aan het barsten is. Op perron 32 komen nogal wat bussen hun klanten afzetten, maar "onze" 610 is daar voorlopig nog niet bij. Wel komt er een 620 aangereden, die een kwartier ná de 610 moet vertrekken en dus lelijk in de weg staat. Dit zal wel vaker gebeuren in dit busstation dat voor de onervaren busgebruiker toch wel een echt labyrint moet zijn. Maar kom, de 620 rijdt een blokje om, en de 610 kan zo goed als op tijd vertrekken. De rit zou trouwens waarschijnlijk ook vrij vlot verlopen zijn, als er geen geopende brug over de Schotenvaart geweest zou zijn. Het resultaat is 7 minuten vertraging.
De terugrit begint al meteen met 8 minuten vertraging, typisch verschijnsel na de woensdagmiddagspits. Dat is hier in het Antwerpse niet anders. Uiteindelijk bereiken we de Rooseveltplots met 14 minuten vertraging: er is vrijwel geen halte waar de bus niet moet stoppen, en met de eindeloze reeks verkeerslichten erbovenop, verloopt het niet vlot. Ik vraag me af of één Lange Wapper wel zal volstaan om deze stad van de verzanding te redden.
Erg veel tijd hebben we dus niet meer om naar het Centraal Station te wandelen: je moet toch wel op zo'n 10 minuten rekenen. Gelukkig rijdt de bus naar een voor ons gunstig gelegen vertrekperron.
De Beneluxtrein staat zelfs enkele minuten te vroeg in Antwerpen-Centraal. Vooraan hangt een rode NS-Traxx. Het vooruitzicht op een rit zonder al te veel stops is opbeurend; we hebben al genoeg zogenaamde IC's rijden die op veredelde stoptreinen rijden. Ook deze rit verloopt zonder veel problemen.
Als ik de Nederlandse treinwachter mijn identiteitskaart overhandig, zegt-ie: "Spannend!" Maar hij moet wachten tot zijn Belgische collega langskomt, want alleen die kan onze biljetten controleren. Verder dan mijn biljet komt de brave man niet, en hij vermoedt zelfs dat het biljet van mijn vrouw niet aan mijn rijksregisternummer gekoppeld kan zijn. Maar ik kom blijkbaar nogal overtuigend over: ik weet ten slotte perfect wat ik vanmorgen heb aangekocht. Ik heb voor het eerst de mail niet geprint, omdat het eigenlijk toch maar al te gek zou zijn, dat je dat telkens opnieuw moet doen. (Thuis stuur ik trouwens een mail naar de NMBS, en ik krijg bijzonder snel antwoord dat met mijn biljetten alles OK is, en dat het waarschijnlijk de TBG is die een foutje gemaakt heeft.)
Overstap in Brussel-Centraal dus (en dat is lang geleden!) omdat de Benelux niet stopt in Brussel-Noord. We hebben net genoeg tijd om even op verkenning te gaan, en het moet gezegd: er heeft zich hier een merkwaardige metamorfose voltrokken, die zich dan toch vooral boven de sporen situeert.
Ook de IR naar Quévy rijdt stipt. En we krijgen opnieuw controle. Deze TBG is wat minder spraakzaam, en eigenlijk weet ik dus niet echt of het deze keer wel werkt. We krijgen in elk geval de I-kaart terug met een brede glimlach en een stevig dankuwel.
Vandaag waren het dus de bussen die het wat lieten afweten, zij het zonder veel erg. De NMBS toonde zich dan weer van zijn beste kant. Hoe zalig kan reizen per trein zijn, als alles op wieltjes loopt. En doet het dat niet altijd?
14 oktober 2009 ('s-Gravenwezel)
-
- Berichten: 3965
- Lid geworden op: 22 nov 2008, 19:00
- Locatie: Ansião (PT)
Re: 14 oktober 2009 ('s-Gravenwezel)
Altijd weer plezierig om te lezen, uw verslagjes! Waarvoor staat die TWQ? En wie kent die getallen toe?
Ex-pendelaar op lijn 26 , ex-medewerker NMBS-informatica.
Re: 14 oktober 2009 ('s-Gravenwezel)
Vic heeft al een paar keer hier uitgelegd (geen beschuldiging, of zo) dat TWQ staat voor Tragewegenquoëfficiënt, zeg maar het gehalte niet-geasfalteerde wandelpaden, en dat het een berekening is die hij zelf maakt.
Re: 14 oktober 2009 ('s-Gravenwezel)
Er is ondertussen nog een staartje aan het verhaal van het biljet van gisteren. Vandaag ging ik in Gent-Sint-Pieters rijtuigen spotten. Tussen Halle en Brussel kreeg ik (bijna zoals te verwachten) geen controle, maar tussen Brussel en Gent wel. De TBG had duidelijk geen goed oog in het systeem, maar hij had al een handigheidje gevonden om niet al te veel tijd te verliezen: terwijl mijn kaart gelezen werd, controleerde hij alvast enkele andere reizigers, met "echte" biljetten. Tot mijn verbazing vroeg hij of ik naar Antwerpen moest. En ik: nee, dat was gisteren. En dat kon hij inderdaad ook aflezen. M.a.w. het biljet van gisteren was nog niet verwijderd, het nieuwe nog niet terug te vinden. Zonder dat ik er iets van zei, beweerde hij ook dat er vaker problemen waren met biljetten voor meerdere reizigers. Eigenlijk moest hij me nu naar het loket sturen (ik vermoed: een of andere C nummer zoveel geven, om me in regel te stellen, zeg maar een boete te betalen), maar hij kende de mankementen van het systeem en liet me dus ongemoeid. Afschaffen was voor hem de beste oplossing, en ik begin ook in die richting te denken, want in de helft van de gevallen zit je met problemen.
Afwachten hoe het bij de terugrit zou verlopen dus. Geen controle tussen Gent en Brussel deze keer, wel tussen Brussel en Halle. En zie, alles gaat perfect. Ik kan zelf de gegevens aflezen, en begin me nu toch af te vragen wat er schort. Voor wie denkt dat ik het biljet net voor de heenreis gekocht had: er zaten minstens 4 uur tussen aankoop en reis; daar zou het probleem dus niet mogen liggen.
Afwachten hoe het bij de terugrit zou verlopen dus. Geen controle tussen Gent en Brussel deze keer, wel tussen Brussel en Halle. En zie, alles gaat perfect. Ik kan zelf de gegevens aflezen, en begin me nu toch af te vragen wat er schort. Voor wie denkt dat ik het biljet net voor de heenreis gekocht had: er zaten minstens 4 uur tussen aankoop en reis; daar zou het probleem dus niet mogen liggen.
Met vriendelijke groet
overweg13
overweg13