Steven schreef:Beste trammist, hij heeft het over transitverkeer, vrachtwagens die dus totaal geen bestemming hebben in België (maar dus wel in onze buurlanden) en zo zijn er wel redelijk wat. België is altijd een kruispunt geweest en zal dat nog lang blijven. Die vrachtwagens dragen dus niets bij aan onze economie in tegendeel ze belasten ons enkel.
En hoe denkt *U* het op te lossen?
(mode dream on)
Een vrachtwagen rijdt vanuit Nederland via de E19 België binnen. Daar hij geen bestemming in België heeft maar enkel in transit is is hij wettelijk verplicht om ter hoogte van Brecht de snelweg te verlaten. Hij wordt naar het station Noorderkempen geleid.
Hier komen een aantal extra installaties die toelaten om vrachtwagens op treinen te laten rijden. Idealiter drie sporen zodat er steeds drie treinen kunnen "klaarstaan". In functie van zijn bestemming kiest de chauffeur de juiste trein :
Trein A rijdt van Noorderkempen naar Stockem (voor vrachtwagens met bestemming Luxemburg/Frankrijk via E411)
Trein B rijdt van Noorderkempen naar Saint-Ghislain (voor vrachtwagens met bestemming Frankrijk via E19)
Trein C rijdt van Noorderkempen naar De Panne (voor vrachtwagens met bestemming UK via E40 & Chunnel)
De frequentie van de treinen is zodanig dat er nooit meer dan een uur verloopt tussen de aankomst van de vrachtwagen en het vertrek van zijn trein.
Doordat het gebruik van deze treinen verplicht is zijn deze treinen altijd vol en kunnen ze zeer kosten-efficiënt uitgebaat worden. Hierdoor betaalt de transportondernemer voor dit transport per trein minder dan wat hij zou uitgeven aan diesel voor hetzelfde traject door België.
(mode dream off)
O ja... om on-topic te blijven...
In het - uiteraard hoogst onwaarschijnlijke en zeldzame - geval van een treinstaking mogen de vrachtwagens in transit uiteraard wel hun volledige reis over de weg maken.
Groeten,
Bart W.