Tijd om hier eens aan verder te doen
We waren zomer 2009, in juli waren 2 hoogspanningsmasten omgevallen.
Omdat de bouw van een nieuwe, stevige hoogspanningsmast redelijk lang duurt werd besloten om een noodlijn te bouwen.
De hoogspanningslijn door Lint is immers onmisbaar voor een betrouwbare elektriciteitsvoorziening. Bepaalde gebieden lagen op dat moment maar een blikseminslag weg van een blackout... Een noodlijn was dus absoluut nodig.
Deze lijn kwam ten oosten van het vernielde tracé en gaat door landbouw- en bosgebied.
Omdat we in België leven moet er voor alles natuurlijk een vergunning aangevraagd worden, voor een tijdelijke hoogspanningslijn is het niet anders. Pas eind augustus was deze er en kon er met de bouw begonnen worden.
Hiervoor moeten eerst de bomen op het traject gesnoeid worden, vervolgens bouwt men een stalen V-constructie op die met kabels wordt vastgezet. Dit gaat zeer snel: het bouwen zelf van de hele tijdelijke lijn duurt maar een weekje
Het kleine hoogspanningslijntje (723/722) hangt net iets te laag om er een tijdelijke hoogspanningslijn onder door te trekken, daarom worden de onderste kabels weggehaald en blijft alleen lijn 723 in dienst.
Op de foto zie je een tijdelijke hoogspanningsmast liggen voor de montage, lijn 723 op de achtergrond (en nog verder weg lijnen 60/61 en 138/139).
Waar de noodlijn een weg kruiste werd een houten constructie geplaatst, zowel langs de weg als erover. Erlangs om te voorkomen dat tijdens de opbouw een kabel op de weg zou vallen, erover om te vermijden dat een te hoge vrachtwagen vuurwerk zou maken.
De omgevallen hoogspanningspalen zijn inmiddels opgeruimd, het bos is ook al gekapt.
Zo ziet een afgewerkte noodmast eruit, de container links is de verpakking ervan.
De isolatoren van de noodmasten zijn gemaakt van een zeer goed isolerende kunststofsoort, duur spul dus
Even terug naar de treintjes:
Om absoluut zeker te zijn dat er nooit een kabel of trekkoord op de bovenleiding terecht komt wordt er een net over gespannen.
Zeer kleurrijk allemaal:
Ook de pyloon ten noorden van de spoorweg, die scheef stond maar niet omgevallen was, is inmiddels afgebroken. De fundering moet nog uitgegraven worden.
Tegen de winter is ook de bouwvergunning voor de definitieve masten er en kunnen die ineengezet worden.
Een reusachtige meccano:
De nieuwe pylonen zien er misschien hetzelfde uit als de oude, maar ze zijn weldegelijk steviger uitgevoerd.
De katrollen waarmee de hoogspanningskabels op hun plek getrokken worden:
Het trekken van de kabels zelf is niet zo goed te zien, maar het komt hierop neer:
In maart wordt dan begonnen met het trekken van de kabels, maar er loopt iets grondig mis. Een zware kabel van lijn 61 schiet los en valt op de onderliggende lijn 138. Een kortsluiting en veel schade zijn het resultaat.
Met hulp van een grote kraan worden de masten en kabels van lijn 138 gerepareerd:
Tegen het einde van de lente is lijn 61 dan eindelijk definitief gerepareerd. De noodlijn wordt afgebroken, aan lijn 60 wordt de laatste hand gelegd:
Intussen is ook lijn 60 klaar, de situatie is dus weer zoals voor de zware storm van juli vorig jaar.
Ik kijk alvast uit naar het volgende zware onweer
