Onbewaakte spoorovergangen verdwijnen
Vorig jaar zestien doden bij aanrijdingen met trein
Vorig jaar botsten er in ons land 56 voertuigen tegen een trein op een overweg en vielen er op de Belgische spooroverwegen zestien doden - een verdubbeling tegenover de acht van 2004.
Infrabel drijft de inspanningen op om de gevaarlijke spoorovergangen aan te pakken en zal alle 155 nu nog onbewaakte overwegen voorzien van signalisatie.
Twaalf februari vorig jaar, iets over middernacht. Op een spoorwegovergang in Diepenbeek probeert een auto tussen de slagbomen te slalommen als er een trein komt aangestormd. De klap is verschrikkelijk, vijf jongeren komen om het leven.
,,Sinds 2000 sterven er gemiddeld elf mensen per jaar bij botsingen met treinen op de overwegen'', zegt Fédéric Petit van Infrabel, dat het Belgische spoornet beheert.
,,Vorig jaar waren het er zestien - een stijging waar het ongeval in Diepenbeek natuurlijk voor veel tussenzit.'' Er waren vorig jaar 56 ongevallen met voertuigen aan overwegen en vijf met voetgangers.
Er wordt al jaren gewerkt aan een betere beveiliging van het spoorwegnet en de overwegen. Om het risico op ongevallen te verminderen, wordt het aantal overwegen verminderd.
,,Jaarlijks verdwijnen er vijftien tot twintig bovengrondse overwegen'', zegt Petit. Het budget daarvoor wordt de komende jaren opgetrokken: ging er in 2005 nog 3,2 miljoen euro naartoe, dan wordt dat dit jaar 4,5 miljoen en volgend jaar 5,3 miljoen euro. Dat afschaffingsbeleid is op zich niet nieuw: in 1980 waren er nog meer dan 4.000 spooroverwegen in België, intussen is dat aantal teruggebracht tot 2.060.
In najaar campagne
Er zijn nog 1.744 publieke overwegen over. ,,In eerste instantie willen we de overwegen waar alleen een sint-andrieskruis staat opdoeken - zo zijn er nog 146", zegt Petit. ,,Of spoorwegen waar zelfs alleen een stukje vóór de spoorweg een aankondigingsbord staat - zo zijn er nog 9. Daarnaast moeten er ook zoveel mogelijk van de 298 overwegen, die alleen knipperlichten en een belsignaal hebben, worden aangepast en twee halve slagbomen krijgen."
De meeste overwegen zijn nu al uitgerust met halve slagbomen: zo zijn er 1.305. Het is volgens Infrabel de veiligste oplossing. ,,Van de ongevallen gebeurt misschien wel driekwart aan dergelijke overwegen, maar dat is vooral omdat de meeste overwegen van dat type zijn en op de drukste punten staan'', zegt Petit.
Om bestuurders bewust te maken van het gevaar van spoorwegovergangen, komt er dit najaar een campagne van het BIVV.
Tom DAMS
Bron : http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail ... D=GKFU3B71