En tijdens een rit naar Valkenswaard heb ik kunnen merken dat ook de Nederlanders er nog niet in geslaagd zijn een en ander op punt te stellen.
De resultaten van mijn wandel-gps zijn trouwens ook bedroevend: nauwkeurigheid is voorlopig nog niet van deze wereld.
Ik gebruik al eens lijn 50 van Veolia (Maastricht - Aken). Het aankondigingssysteem functioneert daar altijd perfect. Daarbij moet wel opgemerkt dat de haltes van zulk een snelbus vaak wel iets verder van elkaar liggen...
(Voel je vrij om de tiepvauten te zoeken, Trammist. )
Molenbruch Y. schreef:Ik gebruik al eens lijn 50 van Veolia (Maastricht - Aken). Het aankondigingssysteem functioneert daar altijd perfect.
Ik ook, maar ik ben het niet eens over de 'perfectie.' Toch al vaker meegemaakt dat het er helemaal uitlag, maar, nog niet meegemaakt dat het de foute haltes of richting aangaf, wat van het treintje tussen Heerlen en Aken niet gezegd kan worden.
Vooraleer het systeem perfect zal werken, zullen we inderdaad nog wel wat tijd mogen wachten, maar ik begin sowieso al de halte voordien op te letten, hoor. Maar als ik in een wildvreemde stad of stadsdeel ben, dan is halte-aankondiging echt wel een must. Niet iedere chauffeur heeft zin om om te te waarschuwen, en de chauffeur laten omroepen is wellicht veilig genoeg, al was het wel net in de bus over de Malojapas dat ik een bestuurder consequent de belangrijkste haltes hoorde omroepen.
Bij de MIVB werken de aankondigingen vrij goed, zeker in de bussen (waar het systeem al jarenlang bestaat). Heel soms zit er een kleine vertraging op het systeem, maar dat heeft vooral te maken met de korte afstand tussen twee haltes. Op een niet-stedelijk netwerk is de tussenafstand meestal veel groter en zou de opvolging van de haltes in theorie beter moeten werken.
groentje schreef:Vandaag trouwens in een gelede bus op lijn 82 Lokeren - Antwerpen L.O. een schermpje gezien voor halteaankondigingen. Weliswaar met als enige informatie "De Lijn", maar goed, laat ons hopen dat er binnenkort eindelijk halteaankondigingen zijn in de bussen van De Lijn.
dat is hetzelfde probleem als op de m6 rijtuigen, te complex om te installeren.
dit systeem is al enkele jaren in bepaalde lijnbussen, maar er komt enkel 'de lijn' of 'halte gevraagd' op te staan.
Heeft niets met installeren te maken, de halteaankondiging moet gevoed worden vanuit de Prodatasoftware op de voertuigen. Deze is momenteel nog altijd opgebouwd op 'zone'-niveau.
Het 'halte'-niveau is technisch mogelijk, alleen de apparatuur van Prodata (inmiddels bijna 20 jaar oud) heeft niet genoeg geheugen om die extra bits & bytes aan te kunnen. Wachten is dus (helaas) op de nieuwe boordcomputer.
ooit werd het 'installeren' wel eens vermeld ergens op deze website.
Zorba schreef:In Leuven staan er ondertussen ook digitale halteborden. Gisteren stonden ze reeds aan, maar ze werkten nog niet (geen enkele bus werd aangegeven).
Ze zien er alleszins wel zeer mooi uit, hopelijk klopt de aangegeven vertraging
Die staan er ondertussen toch al een paar weken, zonder info over de bussen
Het Nieuwsblad schreef:
Digitale tijdsaanduiding aan bushaltes laat op zich wachten
LEUVEN - Al drie weken staan er aan enkele bushaltes op en net buiten de Leuvense ring computerschermen. Ze werken nog niet. De aandachtige voorbijganger merkte wel al op dat ze nu en dan aanspringen om daarna weer uit te gaan.
'Een scherm? Nee, dat is me nog niet opgevallen', zegt Kristina Henderick (76) uit Leefdaal terwijl ze aan de bushalte op de Naamsesteenweg in Heverlee staat.
Wanneer we haar uitleggen dat ze voortaan kan aflezen wanneer de bus op de minuut zal arriveren, is ze voor het idee gewonnen. 'Dat is zoals bij de kusttrams. Dat zou wel handig zijn. Ik kijk het dienstrooster altijd goed na voor ik vertrek, maar soms ben ik net te laat voor de bus of is er vertraging', zegt ze.
'We zitten in de laatste fase. Onze technici zijn nog volop bezig met de controle op de inhoudelijke werking van de schermen. Er worden scenario's afgetoetst zoals hoe we bijvoorbeeld bij omleidingen de juiste informatie zullen meedelen', zegt Karen Vandenplas, woordvoerster van De Lijn.
Voorlopig staan de schermen aan een paar bushaltes, maar volgens Vandenplas komt er een uitbreiding naar andere veel gebruikte bushaltes in Leuven en de rest van Vlaams-Brabant.
De digitale borden aan de Nationale Bank in Antwerpen werken nog steeds niet, en occasioneel zie je er zelfs een foutmeldingsvenster van Windows op verschijnen... Dat zegt voor mij al genoeg over de stabiliteit van de software.
doggys2 schreef:Toevallig deze borden gezien aan de Nationale Bank in Antwerpen.
Is dit het nieuwe model om wachttijden te melden namelijk enkel de laatste halte voor uw halte melden.
en als die lijnen nu eens onlangs van traject zijn veranderd dan kunnen de borden beter weinig info geven dan verkeerde.
lijn 12 keert nu terug aan Bolivarplaats
lijn 24 keert nu terug aan Schoonselhof
volgens mij schakelen ze over van een oud systeem naar een nieuw en doen ze kosten niet om het oude aan te passen
Twee weken geleden reed er in Leuven al een bus met de haltevermelding rond. Het lijnnummer was correct, helaas de richting niet en ook de halte bleef 'hangen'. Het betrof een nieuwe, hybride bus.