gysev schreef:Wel Jeroen, als spoorwegman koop ik niet dikwijls tickets, en als dat gebeurt doe ik dat zeker niet in FBMZ omdat ik weet dat de wachtrijen daar hopeloos lang zijn - kennis van het bedrijf weet je wel

Raar trouwens dat je enerzijds de NMBS niet klantvriendelijk vindt en anderzijds de loketten wil afgeschaft zien. Ik heb nog nooit automaten gezien die bv hulp voor mindervalide reizigers kunnen vragen in het station van bestemming of die kunnen bellen voor vergeten bagage, maar goed.
Dat is het nou net! Klantvriendelijkheid wil helemaal niet per se menselijk contact betekenen. Snelle en klantvriendelijke dienstverlening, dat willen de mensen volgens mij. Je kan perfect een wasserette hebben waarvan je de eigenaar nooit ziet maar waarvan de machines en de 'procedures' zo betrouwbaar zijn dat niemand die man mist op het ogenblik dat men er zijn was gaat doen.
Jouw vergelijking met de mindervalide reiziger of de vergeten bagage begrijp ik eerlijk gezegd niet goed. Mindervalide reizigers dienen hun hulp telefonisch en op voorhand aan te vragen en ook bij het informeren naar verloren bagage is er telefonisch contact. Ik heb er toch nooit voor gepleit de telefoon af te schaffen? Ik denk trouwens dat met 'infozuilen' op de perrons er in de onbemande stopplaatsen méér contact met de NMBS mogelijk zal zijn dan nu het geval is en dus ook voor de (mindervalide) reizigers aldaar...
gysev schreef:Jeroen schreef:Dat men eens gaat kijken bij Delhaize-warenhuizen: de rijen met de grootste capaciteit zijn die naar de 'self-kassa's' waar je alles zelfs scant, betaalt en meeneemt. En per groep van dergelijke kassa's heb je een medewerker standby staan. Ook al kenden de klanten dat zelf scannen en volledig zelf verwerken van de aankopen in het begin niet, het gaat nu een pak vlotter dan staan aan te schuiven aan één kassa. En er wordt heus niet uren geknoeid aan een betaalautomaaat. Waarom zou dat bij de NMBS wel zo zijn? Misschien weer die eeuwige angst voor alles wat nieuw is? Omdat men wil teren op de aangeleerde hulpeloosheid van de reiziger omdat men zo een veelheid aan postjes kan creëren? Plaats goedwerkende en voldoende automaten en dat komt heus wel goed.
Die vergelijking gaat totaal niet op. Een pak melk of een zak chips hebben een vaste prijs die duidelijk aangegeven staat en verder geen discussie. De tarieven van de spoorwegen zijn net iets gecompliceerder en veel reizigers vinden daar totaal hun weg niet in. Dan is een loketbediende wel handig om je te informeren. Je kan het beter vergelijken met een reisbureau. Ook in kleine kantoren is daar personeel en staan er geen automaten.
Met alle respect maar voor 99% van de reizigers die een ticket willen, vertelt de loketbediende volgens mij niets méér dan dat je via de prijscalculator op de website te weten kan komen. Als men die verdomde automaten nu eindelijk eens gebruiksvriendelijk zou maken, zou men weer perfect door de bomen het bos kunnen zien.
Jeroen schreef:En wat wil je eigenlijk besparen? OK, in kleinere stations zal die loketbediende niet altijd winstgevend zijn, maar verkijk je niet op de zogenaamde besparingen van een automaat. Als je de aanschaf, het onderhoud, personeel met dienstwagen om ze op te vullen, extra securail voor patrouille in de nu verlaten stations, eventueel camera's met extra personeel in de controlekamer en een serieus verlies aan imago vanwege de reizigers optelt ben ik er niet meer zeker van dat het goedkoper gaat worden. En klantvriendelijker? Ik dacht het niet.
Ik wil in de eerste plaats niet besparen, ik wil als reiziger snel en zonder 'gedoe' mijn ticket kunnen kopen. Dàt is in de grotere stations met hun loketten en eeuwige wachtrijen gewoonweg niet mogelijk. Daarnaast is de besparing mooi meegenomen, natuurlijk. Iemand die de automaten komt aanvullen of die ploeg van Securail of (waarom niet?) een goedkopere bewakingsfirma zullen volgens mij nooit duurder uitvallen dan al die statutairen moeten onderhouden. Idem dito met die beveiligingsmaatregelen: je schrijft ze af op langere termijn, je kan ze fiscaal inbrengen en ze staken nooit. Tot slot denk ik dat de reiziger meer wakker ligt van de klungelende automaten en dito treinen dan dat mannetje minder in die organisatie...