liberalisering van het spoor

Voorlopige place-holder voor topics tot deze in de juiste categorie geplaatst zijn. Hier geen nieuwe topics openen!
Junkie88

Re: liberalisering van het spoor

Bericht door Junkie88 »

dentheo schreef:
Junkie88 schreef:
Veel mensen nemen de trein om niet in de file te moeten staan, niet omdat het sneller & goedkoper transporteert dan een auto..
Daarmee zeg je zelf dat het best duurder kan.
Zo simpel is het niet. Hoe goedkoper de trein, hoe meer mensen het openbaar vervoer zullen nemen. Maak je het goedkoper, dan rijden er meer mensen. Dan heb je weliswaar minder winst per reiziger, maar wel meer reizigers. (ja, dit is idd giswerk, cijfers heb ik niet)
Het kan helemaal niet duurder:
Ik woonde in Menen. Dan is de afstand naar Antwerpen 120 km (eigenlijk 113)
treinticket enkel: 16 euro
kost auto: 8.5 euro (mijn kleine diesel heeft een verbruik van 5.0 l op 100 km)

Waarom pak ik de trein: ik profiteer nog van de gopass. Daarna zou ik met de auto gaan. Veel makkelijker, ik weet zelfs plekjes waar ik gratis kan parkeren.
Gebruikersavatar
Steven
Berichten: 23031
Lid geworden op: 31 jan 2006, 12:06
Locatie: Opwijk

Re: liberalisering van het spoor

Bericht door Steven »

uw prijs voor den auto is absurd, je telt enkel de brandstof aan, de sleet van uw banden en andere onderdelen heeft ook zo zijn prijs per km, je komt er niet met uw 8,5 euro voor uw trip met de auto hoor, verre van zelfs.

gebruik volgende url eens en berekend dan eens hoeveel die trip u gekost heeft, je zou kunnen verschieten
http://autogids.be/kostprijs-auto.cfm

Dus hoe duurder een ticket hoe minder volk op de trein, waarom zitten Duitse en Zwitserse treinen dan bijna altijd vol, ook in de weekends (die landen kennen niet eens een weekendtarief zoals wij dat hebben). Nog zotter is dat de mensen er zelfs de prijs voor een reservatie voor over hebben om zeker te zijn van een zitplaats. Ook de Engelse treinen zijn per km veel duurder en ook daar kan je voor binnenlandse treinen reserveren, ga is kijken hoeveel reservaties er daar zijn aangebracht, je gaat sneller gedaan hebben met tellen hoeveel stoelen er niet zijn gereserveerd (een reservatie is altijd aan meerprijs), dit alles staat zelfs los van staats of privé spoorweg.
K V B
Berichten: 3384
Lid geworden op: 30 jun 2006, 13:20
Locatie: Wengwald, Zwitserland

Re: liberalisering van het spoor

Bericht door K V B »

groentje schreef:Voor alle duidelijkheid, ik koester mijn vrijkaart en mijn verkeersvoordelen, Zelfs al zit ik niet elke dag op de trein, het is een enorme luxe om gewoon naar het station te kunnen gaan, en de eerste de beste trein te kunnen nemen naar waar ik zin heb.
Maar ik zou de trein ook nemen als ik wel zou moeten betalen. En zelfs als het duurder was als vandaag, op voorwaarde dat het openbaar vervoer (ruimer dan de trein) een deftig product zou aanbieden. Maar als ik een theatervoorstelling wil gaan bekijken in een andere stad, moet ik halverwege weglopen om de laatste trein te halen, of op hotel gaan. Heel wat collega's komen 's ochtends (6u) met de wagen, omdat er nog geen andere mogelijkheid is om ter plekke te geraken. Daar sta je dan met je vrijkaart...
Kortom, ik moet K V B bijtreden, er is geen probleem met een stevige prijs voor een kwaliteitsproduct. Het is net het gebrek aan kwaliteit dat reizigers kost, niet de "hoge" prijzen. Ter info, als je dezelfde mogelijkheden wil hebben in België als in Zwitserland met een Generalabonnement, ben je meer kwijt voor vaak een lagere frequentie...
En er zijn meer dan 400000 van die Generalabonnementen (GA) in omloop. Ik moet er echt aan wennen dat ik er geen meer heb.
K V B
Berichten: 3384
Lid geworden op: 30 jun 2006, 13:20
Locatie: Wengwald, Zwitserland

Re: liberalisering van het spoor

Bericht door K V B »

Steven schreef: Dus hoe duurder een ticket hoe minder volk op de trein, waarom zitten Duitse en Zwitserse treinen dan bijna altijd vol, ook in de weekends (die landen kennen niet eens een weekendtarief zoals wij dat hebben).
Het OV heeft in Zwitserland ook een heel ander imago. Dat is er natuurlijk niet vanzelf gekomen. Dat het van 1918 geleden is dat er nog eens bij de spoorwegen gestaakt is zal daar bijvoorbeeld wel iets mee te maken hebben.
Ook doet men hier zijn best het OV gezellig te maken. Stations zijn leuke plekken waar je ook graag naar toe gaat als je geen trein moet nemen. Vrijdag kan je in Bern Hbf 's avonds over de koppen van het jong volk lopen, want het station, dat is waar je uitgaansavond begint. De helft van all 18 tot 28 jarigen heeft niet eens een rijbewijs in Zwitserland. Men spreekt al van de "OV Generatie"...
gysev
Berichten: 501
Lid geworden op: 10 mar 2008, 11:22

Re: liberalisering van het spoor

Bericht door gysev »

Retard schreef:In je post geef je volgens mij zelf aan waar de privé tekortschiet. De privé is niet in staat om een spoorwegmaatschappij, zoals de NMBS, met winst uit te baten. Iets wat trouwens zeer moeilijk is, zeker als je naar de huidige NMBS tarieven kijkt (en die moeten niet meer naar boven gaan) en weet dat ze voor een 45 % inkomsten uit overheid halen.
Dan heb je toch niet goed gelezen. Die maatschappijen kunnen wel degelijk winst maken (ook in GB) omdat ze geen enorm administratief waterhoofd meesleuren én omdat ze bv in het lokale goederenverkeer geen 4 man nodig hebben om één wagen op een aansluiting te zetten. Net dat is het grote probleem bij de NMBS: te veel administratie en zinloze regeltjes. Het is misschien niet typisch in alle staatsbedrijven, maar hier wel. Dat het ook anders kan, bewijzen de CFL en de SBB dan weer.
kika
Berichten: 2865
Lid geworden op: 15 apr 2008, 03:00
Locatie: BRD

Re: liberalisering van het spoor

Bericht door kika »

Junkie88 schreef:Toen het treinverkeer ook in België geliberaliseerd werd, pakten privebedrijven het slim aan. Ze tarifeerden zwaar boven de gemiddelde prijs op de lijnen zonder concurrentie, en ze vroegen veel minder dan de staat op de lijnen waar de staat (toen nog niet NMBS) reed. Dat is consumentenbedrog. Vandaar het staatsmonopolie in België, en terecht.
Ik ben niet goed genoeg bekend met de geschiedenisdetails van de vroege Belgische spoorwegen, maar ben wel wakker genoeg om hier een argumentatiefout te zien. Zo'n beetje alle maatschappijen overal hebben lijnen die minder of negatief opbrengen en lijnen die veel lucratiever zijn. Hoe ga je daar mee om? Persoonlijk vind ik het fair en fijn om overal gelijke tarieven te hebben voor de eindgebruiker, en zie ik er ook helemaal geen graten in dat (over)volle treinen tussen pakweg Namen en Brussel het mee mogelijk maken om minder lucratieve lijnen of uiteindes te laten bestaan met een goed aanbod. Je kan ook prima een staat of infrabeheerder hebben, en (deel-)lijntjes uitbesteden aan andere vervoerders, waarvoor een goed kader en harde afspraken bestaan. Als je direct zegt dat er daarom een terecht staatsmonopolie is, sla je wat stappen over. Dat die ene situatie (mede) heeft geleid tot politieke beslissingen om een staatsmonopolie af te dwingen, wil ik best geloven. Er missen wat argumenten om te kunnen zeggen dat het ook terecht was.
Junkie88 schreef: + en hier ga ik besluiten: waarom moet er groei & winst zijn in publiek transport? Er zijn 11 miljoen mensen in België. Als die stipt, veilig & snel (door de overheid gegarandeerd) het openbaar vervoer kunnen nemen, dan is de taak van het openbaar vervoer vervuld. Daarom betalen we ook belastingen, het is een publieke dienst. Net zoals de VRT. Of willen we die ook afschaffen. Niets weerhoudt u er echter van de taxi te nemen als ge een privedienst wilt.
Er mag best wast groei zijn in publiek transport, het is niet zo dat het momenteel al optimaal is qua aanbod en gebruik. Die groei mag gerust ten koste gaan van bvb. auto- of vliegtuiggebruik. Niets mis met VRT afschaffen, niet dat ik het commerciële aanbod zo geweldig vind, integendeel, maar het stimuleren van kunst, culturele experimenten en dergelijke kan prima op andere manieren. Idem met verslaggeving, die is overal abominabel. En ik heb nogal vaak taxi's moeten nemen tussen Maastricht en Luik, toen daar nog een IC naar Brussel verder reed.
Ge zijt nog naiever dan ik als ge écht denkt dat bedrijven investeren in groei. Delen van de winst kunnen ook overal elders gaan. Opnieuw: studies en feiten moet ge me geven, wilt ge me overtuigen. Een jaarverslag is een opgesmukte, subjectieve reclamespot (een vierde van de winst naar aandeelhouders uitkeren is nog altijd zeer veel). Dat ge de vrt wilt afschaffen toont aan dat ge niet alleen asociaal zijt, maar ook het nut niet inziet van culturele sponsoring. Mss dat er een ergens anarcho-kapitalist met een universitair diploma akkoord gaat met jou, maar de rest van de (nauwelijks) opgeleide wereld lacht u uit. Of is dat ook een feitelijke onjuistheid. Ik betwijfel het ten sterkse.
Sommigen investeren een beetje meer in winst als anderen. Je hebt zeker een punt met jaarverslagen. Maar om nou mensen asociaal te noemen als ze geen hoog petje hebben van de vrt, gaat wel erg ver. Anarcho-kapitalisten is een vies woord voor libertariërs trouwens. Gezonde anarchisten doen daar niet aan :wink:
kika
Berichten: 2865
Lid geworden op: 15 apr 2008, 03:00
Locatie: BRD

Re: liberalisering van het spoor

Bericht door kika »

Jeroen schreef:
stefanic schreef:Als ik een postpakket mis aan de voordeur (helaas regelmatig), moet ik verlof nemen om het te kunnen gaan afhalen op het postkantoor (met fiets of openbaar vervoer). Ik kan het niet met de wagen gaan halen (als 't een groot pak is) wegens GEEN parkeerplaats, het fietsenrek is er ondertussen ook weg. Ik kan niet in een weekend gaan, wegens niet open. En ik kan er 1 dag per week later (tot 18u ipv 17u) terecht, als ik vroeger dan normaal op m'n werk vertrek. En neen, ik woon niet in Boemerskonten of Bachten-de-kupe, ik woon in Antwerpen-Centrum! Achter mijn hoek (helaas andere postcode) is een postkantoor met grote parkeerplaats, open op zaterdag... efficient misschien wel naar kostenbeheersing, maar klantvriendelijk? Ho maar!
Trouwens, de privé is op dit vlak alvast niet veel beter. Wanneer je een pakket met DHL verzonden, mist aan je voordeur, mag je van Leuven naar Vilvoorde om het te gaan halen....
Post en pakketdiensten zijn zo'n beetje in iedere geliberaliseerde markt een compleet drama qua klantvriendelijkheid naar ons, de simpele zielen. Ik zou niet durven beweren dat het onder de PTT beter was (toch niet de Belgische, geen idee van de Zwitserse :lol: ), maar het lijkt me een prima voorbeeld van waar niemand blij is geworden, op grotere verzenders (denk Fnac, Bol, Amazon,..) na misschien.
kika
Berichten: 2865
Lid geworden op: 15 apr 2008, 03:00
Locatie: BRD

Re: liberalisering van het spoor

Bericht door kika »

K V B schreef:In Duitsland, Nederland, Zwitserland, en Zweden heeft men door privé bedrijven in te schakelen er voor kunnen zorgen dat regionale stoptreindiensten beter en goedkoper werden. De privé doet de dus goedkoper dan de staat...
Niet overal en het is niet voor niets dat DB Regio nu wat beter in de gaten wordt gehouden wegens corruptie en omkoopverleden. Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn, maar in grote lijnen klopt het wel wat je verteld en het lijkt er sterk op dat dat toch het best werkende model is hier in Europa.
K V B
Berichten: 3384
Lid geworden op: 30 jun 2006, 13:20
Locatie: Wengwald, Zwitserland

Re: liberalisering van het spoor

Bericht door K V B »

kika schreef:
K V B schreef:In Duitsland, Nederland, Zwitserland, en Zweden heeft men door privé bedrijven in te schakelen er voor kunnen zorgen dat regionale stoptreindiensten beter en goedkoper werden. De privé doet de dus goedkoper dan de staat...
Niet overal en het is niet voor niets dat DB Regio nu wat beter in de gaten wordt gehouden wegens corruptie en omkoopverleden. Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn, maar in grote lijnen klopt het wel wat je verteld en het lijkt er sterk op dat dat toch het best werkende model is hier in Europa.
Niks is perfect. Vandaar dat het feit dat een bepaalde oplossing niet perfect is niet onmiddelijk een reden is om ze te verwerpen. Dat is de Nirvana Drogreden...
K V B
Berichten: 3384
Lid geworden op: 30 jun 2006, 13:20
Locatie: Wengwald, Zwitserland

Re: liberalisering van het spoor

Bericht door K V B »

kika schreef: Post en pakketdiensten zijn zo'n beetje in iedere geliberaliseerde markt een compleet drama qua klantvriendelijkheid naar ons, de simpele zielen. Ik zou niet durven beweren dat het onder de PTT beter was (toch niet de Belgische, geen idee van de Zwitserse :lol: ), maar het lijkt me een prima voorbeeld van waar niemand blij is geworden, op grotere verzenders (denk Fnac, Bol, Amazon,..) na misschien.
Het probleem is ook een beetje dat de post op z'n retour is. Er is steeds minder behoefte aan. De dienstverlening van de postkoetsen zal op het einde ook niet zo denderend geweest zijn...
dentheo
Berichten: 8269
Lid geworden op: 14 jan 2007, 22:53
Locatie: Kalmthout

Re: liberalisering van het spoor

Bericht door dentheo »

Laat ik de discussie even uit de economische sfeer halen met volgend stukje tekst (niet van mij , wel van Adriaan)
Eén aspect, maar goede marktwerking vereist ook concurrentie, zonder
welke er onvoldoende stimulans is het beter te doen dan de concurrent.
Er zijn maar weinig managers die dat ook kunnen zonder die concurrent.
De meeste mensen komen tot betere prestaties als ze worden ingehaald
door een ander of het gevoel hebben een ander in te kunnen halen. Zonder
competitie geen drang tot verbetering.
Dit heeft dus helemaal niets te zien met "hard" werken.....

Nu zijn ambtenaren "getuned" op procedures en stabiliteit, dat is bijna in tegenspraak met "continu verbetering"....
Laatst gewijzigd door dentheo op 28 jul 2012, 09:48, 2 keer totaal gewijzigd.
Theo
Groeten vanop de Heide
neigezug

Re: liberalisering van het spoor

Bericht door neigezug »

Voorbeeld:
In Aachen Hbf een depot oprichten op vanuit Duitsland de Lijn Aachen-Oostende uit te baten met contractueel personeel dat €3 per uur goed koper is dan contractueel personeel in belgië en nog veel goedkoper dan statutairen.Tickets verkopen via internet aan een lagere prijs dan bij de NMBS.
Junkie88

Re: liberalisering van het spoor

Bericht door Junkie88 »

Er mag best wast groei zijn in publiek transport, het is niet zo dat het momenteel al optimaal is qua aanbod en gebruik. Die groei mag gerust ten koste gaan van bvb. auto- of vliegtuiggebruik. Niets mis met VRT afschaffen, niet dat ik het commerciële aanbod zo geweldig vind, integendeel, maar het stimuleren van kunst, culturele experimenten en dergelijke kan prima op andere manieren. Idem met verslaggeving, die is overal abominabel. En ik heb nogal vaak taxi's moeten nemen tussen Maastricht en Luik, toen daar nog een IC naar Brussel verder reed.
Helemaal akkoord met uw eerste zin.
Totaal niet akkoord met die tweede. De Vrt, en zeker de nieuwsdienst, haalt qua verslaggeving toch een hoog niveau zonder in specialistenjargon te vervallen. En er worden ook veel goede, diepgaande reportages gemaakt waar economisch gezien geen winst uit te halen valt (tenzij ge een Jambersapproach hebt natuurlijk). De openbare omroep moet voor mij zeker blijven, zeker als buis van cultuur. Welke andere zender zou bvb de Koningin Elisabethwedstrijd uitzenden?

En het allerbelangrijkste: de sportverslaggeving zonder reclame! De Giro, tour & vuelta & andere koersen, het ek,... allemaal zonder commerciële onderbrekingen. :shock: Het is hier een waar walhalla voor de sportliefhebber.
Magoed, nogmaals offtopic. Sorry.
K V B
Berichten: 3384
Lid geworden op: 30 jun 2006, 13:20
Locatie: Wengwald, Zwitserland

Re: liberalisering van het spoor

Bericht door K V B »

Junkie88 schreef: Totaal niet akkoord met die tweede. De Vrt, en zeker de nieuwsdienst, haalt qua verslaggeving toch een hoog niveau zonder in specialistenjargon te vervallen. En er worden ook veel goede, diepgaande reportages gemaakt waar economisch gezien geen winst uit te halen valt (tenzij ge een Jambersapproach hebt natuurlijk). De openbare omroep moet voor mij zeker blijven, zeker als buis van cultuur. Welke andere zender zou bvb de Koningin Elisabethwedstrijd uitzenden?
Je hebt me bijna van mijn stoel doen vallen. De VRT van een hoog niveau?
Een nadeel van in het "buitenland" wonen is dat je ook blootgesteld wordt aan de media in andere landen. En dan merk je hoe belabberd (en vooral, hoe vooringenomen) de VRT en de rest van de Vlaamse pers is.
De Standaard was ooit een kwaliteitskrant, maar komt tegenwoordig nog niet eens meer tot aan de enkels van een krant als de Neue Zürcher Zeitung.
Nu, ik lees eigenlijk nauwelijks nog kranten, en TV kijken doe ik al helemaal niet meer.
En de VRT is al een hele poos niet meer in staat om neutraal over de VS te berichten.
En waarom moet de Koningin Elisabethwedstrijd overigens uitgezonden worden?
Junkie88

Re: liberalisering van het spoor

Bericht door Junkie88 »

K V B schreef:
Junkie88 schreef: Totaal niet akkoord met die tweede. De Vrt, en zeker de nieuwsdienst, haalt qua verslaggeving toch een hoog niveau zonder in specialistenjargon te vervallen. En er worden ook veel goede, diepgaande reportages gemaakt waar economisch gezien geen winst uit te halen valt (tenzij ge een Jambersapproach hebt natuurlijk). De openbare omroep moet voor mij zeker blijven, zeker als buis van cultuur. Welke andere zender zou bvb de Koningin Elisabethwedstrijd uitzenden?
Je hebt me bijna van mijn stoel doen vallen. De VRT van een hoog niveau?
Een nadeel van in het "buitenland" wonen is dat je ook blootgesteld wordt aan de media in andere landen. En dan merk je hoe belabberd (en vooral, hoe vooringenomen) de VRT en de rest van de Vlaamse pers is.
De Standaard was ooit een kwaliteitskrant, maar komt tegenwoordig nog niet eens meer tot aan de enkels van een krant als de Neue Zürcher Zeitung.
Nu, ik lees eigenlijk nauwelijks nog kranten, en TV kijken doe ik al helemaal niet meer.
En de VRT is al een hele poos niet meer in staat om neutraal over de VS te berichten.
En waarom moet de Koningin Elisabethwedstrijd overigens uitgezonden worden?
Aha, leg me eens uit waarom de VRT over Amerika fout bericht. Persoonlijk vind ik hun nieuwe Amerikakenner ook niet van zo'n hoog niveau.
Hoe kun je trouwens neutraal berichten als het rechtse spectrum al 3 decennia lang zich in de absurditeit aan het werken is. Mitt Romney is een mooi voorbeeld. Zijn vader was een uitstekend republikeins politicus, had veel connecties (ook met zwarte belangengroepen), was ook een succesvol bedrijfsleider, stond op goede voet met bvb Martin Luther King. Op ethisch vlak speelde hij ook veel voor elkaar mbt vrouwenrechten. Dat heet progressie maken, ook al ga ik niet akkoord met zijn blauwe economische visies. Werd door Nixon in 1968 van de presidentsnominatie gehouden enkel en alleen op basis van zijn geloof.
Zijn zoon is een stuk minder briljant, blundert veel en schaart zich achter economische besparingsvisies die intellectueel al lang verworpen zijn. Bakte op politiek vlak er nog niets van. Is niet in staat om zich verzoenend op te stellen. Word niet geroemd Op ethisch vlak is het al helemaal niet te doen. En dan is Romney nog een gematigd kandidaat. Hoe kun je daar nu neutraal over berichten? Om nog maar over die Tea Party te zwijgen. De gematigde vleugel is al maandenlang zich aan het beraadslagen, en sommigen zijn zelfs uit de politiek gestapt. Sen. Olympia Snowe ( iemand waarover in het buitenland wél positief wordt bericht) bijvoorbeeld gaat op vervroegd pensioen omdat ze zich niet door extreem-rechts wil laten gijzelen.

De Standaard haalt wel een hoog niveau, zeker op vlak van politieke verslaggeving. De Morgen ook. Niet voor alles, maar de aangetrokken columnisten & opiniestukken zijn, voor mij toch, zeer aangenaam leesvoer. Die kranten hebben ook een sociale functie want ze zwengelen het debat aan, stellen misbruiken aan de kaak enz... Op financieel vlak is het gene vette, al hebben ze er wel de journalisten voor. De media in andere landen lees ik ook hoor: Le Monde en NRC Handelsblad koop ik regelmatig. Duitse media niet want mijn Duits is helemaal niet goed. Inhoudelijk vind ik nauwelijks een verschil in niveau. Natuurlijk worden Franse en Nederlandse zaken & belangen dieper uitgespit dan in de Standaard. Btw, vooringenomenheid van een journalist is altijd aanwezig.

DE KEW uitzenden is wel noodzakelijk. Het is een wedstrijd met een enorm prestige, het is in België & het stelt cultuur van hoog niveau ten toon aan iedereen die het wil, gratis. Er is al zo weinig plaats voor cultuur met een grote C.
Plaats reactie