De plaatsing van deze locomotief gebeurde op initiatief van de Haven van Brussel in samenspraak met de NMBS en de NMBS Holding en is bedoeld om de 175ste verjaardag te symboliseren van de komst van de trein in ons land. Er werd gekozen voor de spoorwegbrug aan het Redersplein omdat deze plaats slechts op enkele tientallen meters van de Groendreef verwijderd is, uitgerekend de plek vanwaar de allereerste passagierstrein op het Europese vasteland reed in 1835: de lijn Brussel-Mechelen.
De voorzitter Charles Jonet : ” De komst van deze locomotief in het domein van de Haven van Brussel sluit aan bij het beleid van stedelijke integratie die de Haven van Brussel sinds vele jaren voert en waarmee ze het havengebeuren voor de stad en haar bevolking wil openstellen. Transport per waterweg en transport per spoorweg zijn zonder twijfel de twee meest milieuvriendelijke transportwijzen. In een tijd waarin we ons meer en meer bewust worden van de noodzaak om allerlei goederen zo dicht mogelijk bij de consumptieplaats te brengen, en Brussel is een belangrijke consumptieplaats, kijken de actoren uit de transportwereld en de logistiek meer en meer uit naar oplossingen die tegelijk doelmatig zijn maar tevens de bevolking en het levenskader in acht nemen”.
Minister Brigitte Grouwels: “De stoomlocomotief is ongetwijfeld één van de meest in het oog springende projecten van de stadsintegratie die wij met de Haven van Brussel willen bereiken. Vorig jaar heb ik met de Brusselse regering beslist om 1.500.000 euro toe te kennen voor projecten rond stedelijke integratie zoals onder andere de haalbaarheidsstudie van de nieuwe passagiersterminal ter hoogte van Meudon in Neder-Over-Heembeek. Hiermee willen we de faciliteiten en infrastructuur uitbouwen om bezoekers en toeristen zo goed mogelijk op te vangen en hen langs deze stedelijke toegangspoort welkom te heten voor een bezoek aan Brussel. Ook de nieuw te plaatsen Picardbrug zal een enorme meerwaarde bieden, aangezien het een gemakkelijkere verbinding zal creëren tussen de omgeving van Thurn & Taxis en het Noordstation.”
De aanwezigheid van deze locomotief staat tevens symbool voor het spoorweggehalte in de Brusselse havenactiviteiten omdat de Brusselse haven zich van de drie transportmodi bedient: naast de waterweg en het baanverkeer ook de spoorweg. Deze locomotief heeft bovendien tot in 1969 haar diensten bewezen in het Brusselse havendomein.
Technische gegevens van de locomotief :
Industriële stoomlocomotief van het type 4 (0-4-0), 12 bar. Gebouwd in 1923 in de fabriek «Grosses Forges et Usines de la Hestre» te Haine-Saint-Pierre in Wallonië. Eigendom van de NV Cokeries van Willebroek tot de NMBS ze terugkocht in 1970. Ze werd gerenoveerd door de NMBS Holding (historisch erfgoed).
De Haven van Brussel, een publiekrechtelijke vennootschap, beheert 14 km waterweg en 12 km kades binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het havendomein heeft 85 hectare nuttige oppervlakte. Nagenoeg drie honderd bedrijven zijn er gevestigd en de jaarlijkse trafieken bedragen vierentwintig miljoen ton. In 2010 werden er 6,4 miljoen ton langs de waterweg vervoerd, hetzij een equivalent van meer dan 600 000 vrachtwagens.


http://www.editiepajot.com/regios/23/articles/17606