Inderdaad, zoals ik het lees, gaat Tongeren flink achteruit: er is kennelijk geen trein Antwerpen - Luik meer (huidige IR), de rechtstreekse IC naar Brussel en de kust verdwijnt, en in de plaats komt enkel een verbinding Hasselt - Luik - Maastricht. Die wordt hier "IC" genoemd, maar zal in de praktijk wellicht veeleer een stoptrein zijn: zowel tussen Hasselt en Luik, als tussen Luik en Visé/Maastricht blijkt uit de lijst met "omnirails" niet dat er nog iets anders zou rijden. En Tongeren - Maastricht zal niemand interesseren, de bus zal daar wellicht sneller blijven.ronny schreef:Nog bijzonder :
Een IC Hasselt-Luik-Maastricht maar geen L verbinding tussen Hasselt en Tongeren, dus zal die IC als stoptrein rijden tot Tongeren en vanaf daar als IC.
Geen rechtstreekse verbinding tussen luchthaven en Luik ? Dit is toch een belangrijk station voor de luchthaven.
RER F vanaf Oudenaarde ipv Zottegem
Dienstregeling december 2014
Re: Dienstregeling 2014
Re: Dienstregeling 2014
Dit zou me alleszins logisch lijken aangezien Heist-op-den-Berg een kleinstedelijk gebied is met meer dan 40 000 inwonerscarlos schreef:Steven schreef:Er zou enkel nog spraken zijn van IC treinen en Omnirail trein waarbij je de laatste kan opsplitsen in de huidige L en GEN treinen.
IC treinen
4 Antwerpen - Lier - Aarschot - Leuven
zal deze in Heist stoppen?

-
- Berichten: 402
- Lid geworden op: 23 apr 2010, 21:50
Re: Dienstregeling 2014
de rechtstreekse trein vanuit limburg naar Antwerpen gaat ook een flinke omweg maken via leuven en luchthaven , dat wordt ook overstappen in Aarschot zo te zien , De huidige IR Luik-Aarschot-Antwerpen is toch een drukke trein tussen Hasselt en AntwerpenSteven schreef:3 Antwerpen - Luchthaven - Leuven - Hasselt
4 Antwerpen - Lier - Aarschot - Leuven
Re: Dienstregeling 2014
IC33: Schaarbeek - Namur - Dinant. Voor reizigers komende uit het noorden en het westen van het land die op deze trein willen overstappen, is het te hopen dat men ook nog enkele andere IC's in Schaarbeek laat stoppen (dat zijn er nu niet zo heel veel).
L'union fait la force.
Re: Dienstregeling 2014
Jammer, maar als de overstap betrouwbaar is en de totale reistijd er niet door verlengd wordt, is het geen ramp. En voor wie niet van overstappen houdt, is er nog altijd die verbinding via Leuven en de Luchthaven of de verbinding via Mol.ijzeren rijn 82 schreef:de rechtstreekse trein vanuit limburg naar Antwerpen gaat ook een flinke omweg maken via leuven en luchthaven , dat wordt ook overstappen in Aarschot zo te zien , De huidige IR Luik-Aarschot-Antwerpen is toch een drukke trein tussen Hasselt en AntwerpenSteven schreef:3 Antwerpen - Luchthaven - Leuven - Hasselt
4 Antwerpen - Lier - Aarschot - Leuven
L'union fait la force.
Re: Dienstregeling 2014
Welke van deze vier stopt er straks in Aalter?Steven schreef: 8 Antwerpen - Gent - Oostende
12 Brugge - Brussel - luchthaven - Brussel - Kortrijk - Oostende
25 Knokke/ Blankenberge - Brussel - Landen - Hasselt - Genk
31 Oostende - Brussel - Eupen
Re: Dienstregeling 2014
De Gent Genk over Aarschot zal wel de bocht nemen zeker. Gaat die dan ook in het weekend rijden? Als hij over Aalst gaat rijden is de snelheidswinst van de bocht wel verloren.
Re: Dienstregeling 2014
ijzeren rijn 82 schreef: De huidige IR Luik-Aarschot-Antwerpen is toch een drukke trein tussen Hasselt en Antwerpen
oorspronkelijk (zo'n 30 jaar geleden) reed deze ir ook naar Leuven (en verde naar Landen) en niet naar Hasselt.
Deze trein gaf in Leuven aansluiting met de IC naar Luik en Keulen/Eupen.
In die tijd was er een super-IC Antwerpen(centraal &Berchem)-Hasselt-Luik (dit waren de enige haltes!), en deze was meestal quasi leeg...
ergens eind jaren 80 heeft men die super ic afgeschaft en moest die ir naar Hasselt en Luik. Hierdoor moesten de mensen uit Lier & Heist die naar Leuven wilden overstappen in Aarschot EN was er in Leuven geen aansluiting meer naar Luik en Keulen/Eupen. Jarenlang is dan de enige directe verbinding tussen Antwerpen en Leuven het stoptreintje via Aarschot geweest.
Dat men nu deze IR opnieuw plant is een terechte keuze. Dat men daarvoor de directe verbinding tussen Antwerpen en Hasselt opoffert is voer voor discussie, zeker gezien er tegenwoordig idd een verkeersstroom Antwerpen -Diest& Hasselt bestaat. Volgens mij had men beter 2 treinen voorzien een van Antwerpen- Lier-Heist-Aarschot-Leuven en een van Antwerpen-Lier-Heist-Diest-Hasselt(en niet verder) en dus geen halte in Aarschot (via driehoek aurodenberg). Waarbij het wenselijk zou zijn dat 1 van de 2 in Antwerpen centraal door de tunnel zou doorrijden tot Luchtbal en Noorderdokken
Re: Dienstregeling 2014
Een station als Aalst moet een IC hebben, de vraag is waarom ineens Aarschot op die IC moet komen.J_Vandereycken schreef:De Gent Genk over Aarschot zal wel de bocht nemen zeker. Gaat die dan ook in het weekend rijden? Als hij over Aalst gaat rijden is de snelheidswinst van de bocht wel verloren.
Re: Dienstregeling 2014
Dat klopt toch niet helemaal hoor.carlos schreef:In die tijd was er een super-IC Antwerpen(centraal &Berchem)-Hasselt-Luik (dit waren de enige haltes!), en deze was meestal quasi leeg...
Die IC reed van Antwerpen naar Hasselt, en niet verder. In Hasselt was er aansluiting met de stoptrein naar Tongeren en Luik.
Die non-stop-IC Antwerpen - Hasselt was best wel een performante verbinding: in 45 minuten van Berchem naar Hasselt, daar kan je nu nog alleen maar van dromen. En zeker concurrentieel met de auto. Het probleem was dat die IC slechts eens in de twee uur reed, daardoor niet het succes kende dat hij verdiende en in 1988 werd afgeschaft.
Tussen Hasselt en Luik heeft er nooit een IC gereden.
Bij de ontwerpen van het IC-IR-plan die men in de jaren '70 maakte, zat er wel een IC Antwerpen-Hasselt-Maastricht-Aken, maar dat mooie plan is jammer genoeg nooit werkelijkheid geworden.
Re: Dienstregeling 2014
Aarschot is ook een belangrijk (en zelfs belangrijker) overstapstation als Aalst. Natuurlijk moeten er ook IC's over de L50 gaan. Je kunt zoals nu, in Brussel overstappen op de IC A als je heel rap van Gent/Hasselt naar Gent-Sint-Pieters moet. De tijdswinst van die bocht is er vooral voor de mensen die naar Brussel moeten.Stijn91 schreef:Een station als Aalst moet een IC hebben, de vraag is waarom ineens Aarschot op die IC moet komen.J_Vandereycken schreef:De Gent Genk over Aarschot zal wel de bocht nemen zeker. Gaat die dan ook in het weekend rijden? Als hij over Aalst gaat rijden is de snelheidswinst van de bocht wel verloren.
Laatst gewijzigd door Retard op 14 dec 2012, 11:39, 1 keer totaal gewijzigd.
Re: Dienstregeling 2014
Akkoord, maar er is wel een IC Knokke/Blankenberge-Maastricht gekomen zodat je rechtstreeks van Brussel naar Maastricht kon, en dat was ook mooiPaul schreef:Bij de ontwerpen van het IC-IR-plan die men in de jaren '70 maakte, zat er wel een IC Antwerpen-Hasselt-Maastricht-Aken, maar dat mooie plan is jammer genoeg nooit werkelijkheid geworden.

Re: Dienstregeling 2014
Ik hoop wel dat men in de praktijk deze verbindingen splitst in voor IC 12 Brugge - Brussel - Luchthaven en Luchthaven - Brussel - Kortrijk - Oostende en voor IC 32 in Doornik - Brussel - Luchthaven en Luchthaven - Brussel - Bergen. Anders lijkt me dat verwarrend voor veel reizigers. Men dan nog altijd de hele verbinding blijven rijden met hetzelde materiaal en hetzelfde personeel.Steven schreef: IC treinen
12 Brugge - Brussel - luchthaven - Brussel - Kortrijk - Oostende
32 Doornik - Brussel - Luchthaven - Brussel - Mons
Laatst gewijzigd door KB op 15 dec 2012, 02:05, 1 keer totaal gewijzigd.
L'union fait la force.
Re: Dienstregeling 2014
8 Antwerpen - Gent - Oostende??K V B schreef:Welke van deze vier stopt er straks in Aalter?Steven schreef: 8 Antwerpen - Gent - Oostende
12 Brugge - Brussel - luchthaven - Brussel - Kortrijk - Oostende
25 Knokke/ Blankenberge - Brussel - Landen - Hasselt - Genk
31 Oostende - Brussel - Eupen
-
- Berichten: 1059
- Lid geworden op: 09 apr 2008, 17:58
Re: Dienstregeling 2014
Dat zal toch wel zeker, misschien dat dat van hetzelfde principe is als de IR f/IC C in Kortrijk, die rijden ook gewoon door als andere trein danKB schreef:Ik hoop wel dat men in de praktijk deze verbindingen splitst in voor IC 12 Brugge - Brussel - Luchthaven en Luchthaven - Brussel - Kortrijk - Oostende en voor IC 32 in Doornik - Brussel - Luchthaven en Luchthaven - Brussel - Bergen. Anders lijkt me dat verwarrend voor veel reizigers. In de praktijk kan men dan nog de hele verbinding blijven rijden met hetzelde materiaal en hetzelfde personeel.Steven schreef: IC treinen
12 Brugge - Brussel - luchthaven - Brussel - Kortrijk - Oostende
32 Doornik - Brussel - Luchthaven - Brussel - Mons