Even wat korte informatie afkomstig van Infrabel zelf mbt de verschillende categorieën overwegen:
Hier wat informatie van Infrabel zelf met een fotootje:
Overweg 1e categorie (aantal : 16)
Het hoofdkenmerk van een overweg 1e categorie is het feit dat hij is uitgerust met twee volledige slagbomen of vier halve slagbomen die bij het naderen van een trein de volledige breedte van de openbare weg afsluiten en zo het verkeer op de overweg verhinderen. Ze zijn ook uitgerust met lichtseinen met twee rode lichten die beurtelings knipperen bij het naderen van een trein én optioneel een maanwit licht dat knippert als de overweg in alle veiligheid kan worden overschreden.
Het naderen van de overweg wordt verplicht aangegeven met een verkeersbord op een afstand van ongeveer 150 meter. Een belsignaal kan eveneens de uitrusting van de overweg vervolledigen. Het sluiten van de overweg vereist de zekerheid dat geen enkel voertuig of persoon opgesloten geraakt tussen de slagbomen. Een detectiesysteem dat hinder kan signaleren is dus nodig in deze categorie. Dit resulteert in een langere sluitingstijd van de overweg.

De overwegen 2e categorie zijn verplicht uitgerust met lichtseinen met twee rode lichten die om beurten knipperen bij het naderen van een trein en een maanwit licht dat knippert als de overweg in alle veiligheid mag worden bereden. De overweguitrusting bevat verder twee halve slagbomen die zigzag zijn geplaatst zodat alleen de rechterhelft van de openbare rijweg in de rijrichting wordt afgesloten.
Een belsignaal – optioneel bij overweg 2e categorie – wordt geactiveerd voordat de slagbomen naar beneden gaan en het blijft rinkelen tot de slagboom helemaal naar beneden is. De weggebruikers worden door een verkeersbord verwittigd op ongeveer 150 meter voor de overweg.

Overweg 3e categorie (aantal : 301)
De overwegen 3e categorie hebben geen slagbomen maar wel lichtseinen waarvan de rode lichten beurtelings knipperen wanneer een trein nadert. Net als alle categorieën van overwegen worden ook deze overwegen op ongeveer 150 meter afstand aangekondigd door een verkeersbord.
Optioneel worden deze overwegen uitgerust met een belsignaal dat blijft rinkelen zolang de rode lichten knipperen en/of met een maanwit licht dat knippert als de overweg in alle veiligheid kan worden voorbijgereden.

Overweg 4e categorie (aantal : 144)
Deze categorie van overweg beschikt niet over slagbomen noch over lichten. Een traditioneel Sint-Andrieskruis aan de overweg signaleert de aanwezigheid van één of meer sporen die de openbare weg kruisen. De weggebruiker, die eveneens door een verkeersbord wordt verwittigd, moet zeer waakzaam zijn bij het kruisen van de overweg en goed uitkijken of er geen trein nadert uit beide richtingen.
Deze overwegen bevinden zich hoofdzakelijk op spoorlijnen waar de snelheid beperkt is en waar er geen druk trein- en wegverkeer is.

Overweg 5e categorie (aantal : 7)
Overwegen van de 5e categorie beschikken niet over slagbomen, lichten noch Sint-Andrieskruis en bevinden zich alleen op niet-reizigerslijnen. Een verkeersbord met de afbeelding van een locomotief signaleert de overweg op ongeveer 150 meter.

Ter info :
Overwegen van 1e, 2e en 3e categorie zijn overwegen met actieve signalisatie (slagbomen en/of verkeerslichten); overwegen 4e en 5e categorie zijn overwegen met passieve signalisatie (Sint-Andrieskruis en/of verkeersbord).
De statistieken zijn van enkele jaren geleden. Inmiddels zijn er een tweehonderdtal overwegen gesloten. In de laatste categorie blijven er maar 6 meer over. Het betreft enkel goederenspoorlijnen.