En natuurlijk, in die capaciteit vervingen ze de karakteristieke type 602/serie 42. Ook dat was een aparte 'versie' van een grotere serie, namelijk de 603/43 van 1954-56: "Sabena" serie 602 verschilde van "NMBS" serie 603 door een grotere bagageruimte (4 ton ipv 1.5 ton), waardoor ze 20 reizigers minder kon meenemen (79 ipv 99).LHOON schreef:De afwijkende binneninrichting is toe te schrijven aan het initieel gebruik van deze stellen: ze reden voor rekening van Sabena tussen Brussel-Centraal en de luchthaven. Dit was een dienst met aparte tarificatie, gewone NMBS biljetten waren niet geldig.
Reizigers konden in de Sabena terminus in Brussel-Centraal inchecken en hun geregistreerde bagage afgeven (vandaar de grote bagageruimte!) en stapten in op het bijzondere Sabenaperron 1A (een doodlopend spoortje, dat sindsdien is verdwenen). Op enkele afdelingen (met standaard klassiekjes-interieur) na was er een afwijkende binneninrichting, specifiek gericht op vliegtuigreizigers met veel bagage.
De verbinding met de luchthaven werd nadien een gewone NMBS bediening, maar de Sabena-klassiekjes zijn, tot ze rood werden geschilderd, in hun blauwe outfit blijven rijden, en ook de karakteristieke Sabena publiciteit binnen is lang blijven hangen.
Die stellen verzorgden vanaf 1955 vanuit de (toen) nieuwe Sabena Air Terminal in Brussel Centraal (perron 1A) de connectie met de luchthaven, oorspronkelijk naar het station dat achter de toenmalige burgerluchthaven van Melsbroek lag (deze stationsgebouwen bestaan vandaag nog steeds, maar worden weliswaar gebruikt als kleedkamers van de sportterreinen aan de Bru-Cargo terminal); vanaf april 1958 reden ze dan via de lus rond de luchthaventerreinen naar toen nieuw geopende luchthaventerminal van Zaventem.
Foto toont de situatie op Brussel Luchthaven in 1960.
En voor dat iemand het vraagt: neen, de dieseltreinen die naar de oude terminal reden, kruisten toen nog geen landingsbanen. Baan 07L/25R (de onderste op de tekening) werd pas in gebruik genomen in 1959; en de kruislingse baan 10/30 kwam op haar beurt pas in gebruik in 1961.
