Na lang het forum gevolgd te hebben heb ik eindelijk de stap gezet om me te registreren.
Helaas komt dit omdat ik mijn (tot dusver) nogal negatieve ervaringen met de nieuwe dienstregeling wou melden.
Ik woon in Mechelen en pendel naar Brussel voor het werk; de start op dinsdag was al niet fameus met vertraging voor de IC 3328 (de vroegere IR Antwerpen-Kortrijk/Geraardsbergen, nu Essen-Brussel Zuid). Ik wou eigenlijk de "echte" IC nemen, de 4529, maar door de vertraging van de IR leek het duidelijk dat de IC ook vertraging zou oplopen, al werd er nog niets aangegeven. Tot mijn verbazing werd dan ook omgeroepen dat de 3328 de eerste trein naar Brussel zou zijn (vroeger was dat vanzelfsprekend maar tegenwoordig is de regel bij vertragingen dat je zelf maar moet gokken welke trein als eerste zal vertrekken). Zoals te verwachten was kwam die trein al bomvol Mechelen binnen (een deel van het volk van de 4529 zal allicht ook deze genomen hebben), en het was dus sardienen-in-blik tot Brussel.De trein moest trouwens, net zoals vroeger, behoorlijk lang wachten voor Brussel-Noord alvorens hij kon binnenrijden (ik vraag me af welke trein er in de weg zat).
Heel af en toe moet ik eens de trein nemen naar Hasselt, en dit was ook woensdag het geval. Hier zou ik eigenlijk moeten profiteren van de nieuwe dienstregeling omdat er nu een rechtstreekse trein is, zei het dat de tijdwinst door de omweg langs de luchthaven beperkt blijft.
Terwijl ik aan het spoor10 aan het wachten was op de IC2607, zag ik opnieuw de IC3328 binnenkomen (weer met vertraging, zij het minder deze keer) en tot mijn teleurstelling kwam deze wederom bomvol binnen. Toen hij vertrok kon ik tellen dat er slechts 6 M5-rijtijgen waren, achter een 21 of 27 (ik heb het nummer niet kunnen lezen). Dit is de samenstelling die al gebruikelijk was voor de oude IR Antwerpen-Brussel, en die toen al krap was in de spits. Nu deze trein al van Essen komt, hij als een IC gelabeld wordt en hij ongeveer op het oude uur van de "echte" IC vertrekt nemen echter veel meer mensen deze trein. 6 M5 rijtijgen is ronduit onvoldoende, en vermits er ook met meer rijtijgen kan gereden worden (zoals op sommige P-treinen vroeger) hoop ik dat dit snel aangepast wordt.
Ik blij dat ik deze keer niet naar Brussel moest, maar dat veranderde in afgrijzen toen ik de 2607 zag binnentuffen (met een niet-aangekondigde vertraging van een 5-tal minuten, overigens). Welgeteld één (1) gemoderniseerde Break/MS80, voor een IC die van Antwerpen via Mechelen naar de luchthaven en Leuven rijdt (en bovendien vlak voor een P trein Mechelen-Leuven die ook later in Leuven aankomt, zodat deze trein ook voor reizigers Mechelen-Leuven in theorie interessant is). De tussengangen waren al aanzienlijk gevuld met reizigers en koffers, ik kon amper nog opstappen. De verwarming bleek dan nog kapot te zijn in dat deel van het rijtuig (de middelste wagon met de aparte zetels), terwijl de treinbegeleider niets meldde over een ongewone samenstelling. Ik had nog geluk dat ik na de luchthaven toch kon zitten (de trein bleef wel vol tot Leuven, daarna veel minder), maar het was ook niet de ontspannende rit die ik me had voorgesteld (onder de oude dienstregeling, zelfs met overstap in Leuven, was het dat wel).
Ik snap niet dat men in het spitsuur op een IC tussen Antwerpen en Mechelen (die dus evengoed kan genomen worden als een trein met 10M6 rijtuigen, door de argeloze pendelaar die dat traject moet doen) één enkele break durft inzetten. Ik hoop dat dit niet de norm wordt.
Aan de andere reacties te horen (en ook ervaringen van collega's) lijkt het wel alsof de NMBS ineens een groot gebrek aan rijtuigen en stellen heeft. Klachten over een te lage capaciteit zijn er alom. En dat terwijl de NMBS ondertussen klassieke 2-tjes (gemoderniseerde) en een aantal locs reeks 21 aan de kant zet omdat ze geen kleine revisie meer willen laten uitvoeren. In Hasselt zag ik trouwens nog behoorlijk wat MS80 en MS96 gestald naast de baan (een MS96 zou ik wel zien zitten op de lijn Antwerpen-Luchthaven-Hasselt, overigens). Misschien komt dat omdat veel materiaal nog in transit is, maar aan de andere kant zijn ze toch al meer dan een week bezig om alles op zijn plaats te krijgen (ik heb tenminste toch ongewone samenstellingen gezien in de laatste dagen van de oude dienstregeling).
Op de terugweg, in de daluren, konden er ineens wel twee Break rijtuigen af. Eén van de twee was hetzelfde exemplaar, met gedeeltelijk kapotte verwarming. Grappig was dat de treinbegeleidster in Aarschot omriep dat reizigers voor Antwerpen beter konden overstappen op de L-trein die later zou vertrekken uit Aarschot, omdat die eerder in Antwerpen zou aankomen.

Tja, de IC maakt nogal een omweg voor iemand die naar Antwerpen wil.
Soms is de samenstelling van de treinen echt onlogisch, ik herinner me dat in begin januari 2014, tijdens het hoogtepunt van de solden, er een IC trein was van Antwerpen naar Brussel rond 18u00 op een zaterdag die ook slechts uit één enkele break bestond (op die trein kon letterlijk niemand meer bij, ik heb hem moeten laten rijden) terwijl de L trein van enkele minuten later uit een hele sliert Breaks bestond. Begrijpe wie kan.
Al bij al ben ik tot nu erg teleurgesteld in de nieuwe dienstregeling. Het kennelijk nogal weid verbreide gebrek aan zitplaatsen, of zelfs aan staanplaatsen bij momenten, is het ergste (ik hoop trouwens dat ze er bij de NMBS niet vanuit gaan dat een trein pas succesvol is als mensen rechtstaan; zo veel meer zal het wel niet kosten om 9 M5's in te zetten voor een trein in plaats van 6, terwijl het comfort aanzienlijk zou verhogen). Van de grote principes van het plan blijft voorlopig echter weinig overeind: overstappen zouden niet erg meer zijn omdat grote vertragingen veel minder zouden voorkomen (weinig van te merken voorlopig, de NMBS woordvoerder vindt het al goed dat het niet erger is dan voorheen) en er zouden slechts 2 materiaaltypes per "lijn" gebruikt worden. Het lijkt echter dat alles evenveel door elkaar gebruikt wordt als vroeger, en Desiro's zijn ook alomtegenwoordig op IC diensten.
Ik hoop dat de NMBS de komende dagen/weken het materiaal terugvindt dat kennelijk recent zoekgeraakt is.