Wordt het al een beetje warm onder de voeten Laurette ?
bron : http://www.demorgen.be/telex/index.html?newsrss=B343974VLD kaatst bal terug naar Onkelinx
Nadat minister van Justitie Laurette Onkelinx de bal in het kamp van premier Guy Verhofstadt heeft gelegd, kaatst de VLD donderdag de bal terug.
"Zij kan het probleem oplossen in vijf seconden", zegt VLD-voorzitter Bart Somers, die benadrukt dat het om "een redelijke vraag" gaat.
De Vlaamse liberalen vragen dat de PS-minister uitdrukkelijk verklaart dat ze de komende drie maanden geen zware criminelen meer vrijlaat via de voorwaardelijke invrijheidstelling, tot de strafuitvoeringsrechtbanken van kracht worden.
Volgens Somers is dat een redelijke vraag, die in het belang is van iedereen.
"De bal ligt in haar kamp", luidt het.
(Belga 13:01)
bron : http://www.demorgen.be/telex/index.html ... 1158791671VLD zegt vertrouwen in Onkelinx op
Na de commissie Justitie over de zaak-Hoxha kwam het gisteren tot een openlijke clash tussen VLD en justitieminister Laurette Onkelinx (PS).
Toen de minister niet het afgesproken antwoord gaf op de vragen van de VLD verspreidde voorzitter Bart Somers een mededeling waarin hij het vertrouwen in Onkelinx opschort.
De PS is niet onder de indruk, een regeringscrisis nabij.
Onkelinx moest zich in de Kamer verantwoorden over het dossier van de topgangster Victor Hoxha.
Die werd eind vorig jaar, na de helft van zijn vijftienjarige celstraf, door Onkelinx voorlopig vrijgelaten en uitgewezen naar Kosovo.
Voorwaarde was wel dat hij niet naar België zou terugkeren voor 2013, iets waar Hoxha zich weinig van aantrekt.
Hij werd door de Staatsveiligheid in Antwerpen gesignaleerd.
De VLD tilt zeer zwaar aan het feit dat Onkelinx Hoxha liet gaan, ondanks een negatief advies van het parket van Brussel en Antwerpen.
In een permanente opbouw sinds de affaire vorige week uitlekte, eisten de VLD én premier Verhofstadt een duidelijk signaal van Onkelinx.
Concreet willen de liberalen dat Onkelinx geen dergelijke vrijlatingen voor zware criminelen meer goedkeurt, tot de nieuwe strafuitvoeringsrechtbanken die taak van haar overnemen op 1 januari.
Verhofstadt en PS-voorzitter Elio Di Rupo sloten daarover ook een akkoord, om het sluimerende conflict niet in een openlijke regeringscrisis te laten ontaarden.
Ze spraken af dat Onkelinx zou instemmen met een onderzoek door het Hof van Cassatie over de hele procedure, zonder dat ze expliciet zou moeten toegeven dat ze een inschattingsfout gemaakt had.
Zolang het onderzoek van Cassatie liep, zou Onkelinx geen soortgelijke vrijlatingen meer ondertekenen.
Met dat akkoord in het achterhoofd leverde VLD-Kamerlid Claude Marinower enkel een voorzichtige vraag af in de commissie.
Maar Onkelinx antwoordde niet zoals afgesproken en schoof alle verantwoordelijkheid door naar het Antwerpse parket.
Voor de VLD goed en wel doorhad wat er gebeurd was, was de discussie afgerond en de vertrouwensmotie van de meerderheid, ondertekend door de liberalen, ingediend.
De VLD leed daarmee ernstig gezichtsverlies.
Na enige bedenktijd sloeg de partij terug met een mededeling van voorzitter Bart Somers, gedicteerd vanuit de Wetstraat 16.
"De VLD zal geen vertrouwen geven aan minister van Justitie Onkelinx als ze niet uitdrukkelijk verklaart dat ze geen voorlopige invrijheidstellingen meer zal toestaan aan zware delinquenten, zolang het Hof van Cassatie geen advies heeft gegeven over de toepassing van het systeem van voorlopige invrijheidstellingen", staat er te lezen.
Onkelinx heeft daarvoor de tijd tot 12 oktober, wanneer er over de moties gestemd wordt.
De VLD trekt trouwens haar handtekening onder de motie van de meerderheid terug, zo liet fractieleider Fons Borginon per brief weten aan Kamervoorzitter Herman De Croo.
De VLD kiest daarmee voor de openlijke clash met Onkelinx.
Die reageerde gisteren "verwonderd” op de dreigende VLD-taal.
"De VLD ondertekent de eenvoudige motie en verandert binnen een uur van mening.
Dat is verwonderlijk.
We schrijven dat toe aan de verkiezingskoorts die de VLD blijkbaar zenuwachtig maakt", zei haar woordvoerster.
Ook PS-woordvoerster Florence Coppenolle zegt niets te weten van een akkoord. Beiden verwijzen jennend naar de "hele slechte interne peilingen van de VLD".
In VLD-kringen wordt gerepliceerd dat "de peilingen van de PS anders ook niet fantastisch zijn" en dat de Franstalige socialisten "wat electorale spelletjes betreft niets te leren hebben".
Alvast Ecolo wil binnen 48 uur in een debat vaststellen of de regering nog wel een meerderheid heeft.
Vandaag moet duidelijk worden of de crisis helemaal ontspoort.
Het ochtendlijke kernberaad werd alvast afgelast, pas na de ministerraad zit de regeringstop rond het middaguur samen. Officieel voor de derde begrotingscontrole, na de blunder op het departement Financiën. Maar op het programma staat vooral de crisis en hoe eruit te geraken.
Meer in de krant van vandaag
(Eigen berichtgeving 05:25)
bron : http://www.standaard.be/Artikel/Detail. ... 092006_026PS wacht op initiatief van Verhofstadt
BRUSSEL - De regering zal zich pas over de begroting buigen wanneer het vertrouwen tussen de coalitiepartijen hersteld is.
De komende dagen vindt een gesprek plaats tussen premier Guy Verhofstadt en PS-vice-premier en minister van Justitie Laurette Onkelinx.
Ondertussen raakte ook bekend dat minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael vervroegd terugkeert uit Finland, waar hij de Europese raad voor Binnenlandse Zaken en Justitie bijwoonde.
PS-vice-premier Laurette Onkelinx blijft erbij dat premier Guy Verhofstadt een initiatief moet nemen om het conflict binnen de regering op te lossen.
,,Hoe kunnen we aan de begroting 2007 werken zonder vertrouwen onder de vier partijen?'' Ondanks de zware aanvaring tussen PS en VLD over het dossier-Hoxha begon de ministerraad zoals gepland rond 10 uur.
,,Zware criminelen mogen niet voorwaardelijk vrijkomen"
Woensdagavond, na afloop van het kamerdebat, eisten de Vlaamse liberalen dat er geen zware criminelen meer voorwaardelijk worden vrijgelaten.
Tenminste toch tot de strafuitvoeringsrechtbanken begin volgend jaar uit de startblokken schieten. Vanaf dan dient de bevoegde minister zich niet meer uit te spreken over VI-dossiers.
Volgens de VLD was op voorhand met de PS een akkoord hierover en zou minister van Justitie Laurette Onkelinx dat ook in de Kamer aankondigen. Dat gebeurde echter niet.
Onkelinx zei enkel dat ze alleen nog dossiers zou goedkeuren waarover eensluidende adviezen werden afgeleverd. Bij de PS ontkent men echter dat zo’n akkoord werd afgesloten. Enkel over wat in de commissie werd gezegd, bestond er een consensus, luidt het bij de Franstalige socialisten.
,,Politiek probleem bij VLD''
De VLD wil in elk geval niet het vertrouwen schenken in Onkelinx zo lang ze niet belooft dat er geen zware criminelen meer vervroegd worden vrijgelaten.
Voor de aanvang van de ministerraad herhaalde Onkelinx wat ze woensdagavond al verklaarde: dat ze nu wacht op een initiatief van de eerste minister.
Volgens de PS-minister is er geen probleem over de grond van de zaak. ,,Er bestaat wel een politiek probleem bij de VLD. Dus wacht ik op een voorstel van de VLD", zei Onkelinx.
,,Hoe kunnen we aan de begroting 2007 werken zonder vertrouwen onder de vier partijen?'', besloot Onkelinx.
Een gelijkaardig geluid viel te horen bij vice-premier en minister van Begroting Freya Van den Bossche. Het is noodzakelijk dat er vertrouwen is alvorens de begrotingswerkzaamheden kunnen worden voortgezet.
,,Er moet vertrouwen zijn, anders is de opdracht dubbel zo moeilijk'', stelde ze.
Over de inhoud van het conflict wilde Van den Bossche geen commentaar kwijt.
,,Ik wil geen olie op het vuur gooien'', zei ze. ,,Ik vind vooral dat we het conflict moeten oplossen. Ik hoop dat de crisis snel opgelost raakt zodat we snel kunnen starten met de opmaak van de begroting'', aldus de vice-premier.
Ze benadrukte dat de begroting niet op een drafje kan worden afgehandeld.
Op twee dagen kan je geen begroting maken. Daar zijn twee weken voor nodig, luidde het.
Van den Bossche voegde er aan toe dat de begrotingsopmaak iets moeilijker zal verlopen dan voorgaande jaren. Ditmaal moet er immers een overschot op de begroting zijn.
Reynders: ,,Geen crisis''
MR-vice-premier Didier Reynders ontkende dat het crisis is binnen de regering.
"Er is geen crisis, want ik ga nu naar de ministerraad'', zei hij laconiek. Reynders wees erop dat het politieke klimaat in verkiezingsperiode altijd gespannen is.
,,Maar dat zal ons niet tegenhouden in een sereen klimaat aan de begroting te werken'', voegde hij eraan toe.
Reynders vindt wel dat de regering naast de begroting ook werk moet maken van strengere regels rond voorwaardelijke invrijheidstellingen, zoals de VLD vraagt.
,,Het is een oud debat dat al meegaat van Marc Dutroux. Er komen strafuitvoeringsrechtbanken, maar misschien moeten we de regels nog preciseren.
Misschien is het voor zware criminelen een goede zaak om te wachten op het verslag van het hof van cassatie'', aldus de MR-vice-premier.
Ook bij de andere PS-ministers Rudy Demotte, André Flahaut en Christian Dupont viel te horen dat er vooral een politiek probleem binnen de VLD bestaat en dat dit te wijten is aan electorale perikelen.
,,Misschien zijn er meer problemen binnen de VLD dan tussen VLD en PS'', zei Demotte.
,,De Franstalige ministers krijgen regelmatig kritiek. Wij gaan dus wat weerstand bieden'', verklaarde Defensieminister Flahaut.
Dewael keert terug
Veel VLD-ministers waren niet aanwezig op de ministerraad. Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht zit momenteel in New York voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties en zijn partijgenoot.
Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael woonde in het Finse Tampere de Europese raad voor Binnenlandse Zaken en Justitie bij, maar hij keert vroeger dan verwacht terug naar België.
rbo
Rare situatie.
De PS maakt een aantal zware fouten de laatste jaren, waaronder een hele hoop door Mevr Onkelinx. Al die tijd steunt de VLD, via Verhofstad, haar.
Na de zoveelste blunder van Mevr Onkelinx zegt de VLD dat ze geen vertrouwen meer heeft in haar.
En wat blijkt nu:
Vanuit de franstalige kant (PS) wordt een super offensief gestart om ervoor te zorgen dat alle fouten die de socialisten gemaakt hebben plots op naam van de VLD komen te staan.
De kranten vliegen hier natuurlijk meteen op. Sensatie sensatie sensatie, maar totaal geen waarheden.
Geweldig.
Enig minpuntje: Verhofstad had beter gewacht tot na de begroting.
Maar ik steun hem
De PS maakt een aantal zware fouten de laatste jaren, waaronder een hele hoop door Mevr Onkelinx. Al die tijd steunt de VLD, via Verhofstad, haar.
Na de zoveelste blunder van Mevr Onkelinx zegt de VLD dat ze geen vertrouwen meer heeft in haar.
En wat blijkt nu:
Vanuit de franstalige kant (PS) wordt een super offensief gestart om ervoor te zorgen dat alle fouten die de socialisten gemaakt hebben plots op naam van de VLD komen te staan.
De kranten vliegen hier natuurlijk meteen op. Sensatie sensatie sensatie, maar totaal geen waarheden.
Geweldig.
Enig minpuntje: Verhofstad had beter gewacht tot na de begroting.
Maar ik steun hem
Is de PS en minister Onkelinckx dan schuldig aan de ontsnappingen in Dendermonde? De niet aflatende berg werk die zich maar traag laat wegwerken? Justitie die zich maar moeilijk laat hervormen om het slagkrachtiger te maken? Dat er te weinig cipiers zijn?
Ik geloof niet meteen in een complot tegen Onkelinckx, maar Justitie is een zware portefeuille. Dat er zoveel problemen zijn op Justitie zal niemand ontkennen, maar homaar, als je durft te raken aan de geplogendheden bij parket en magistratuur. Politiek is minister Onkelinckx verantwoordelijk voor wat er misgaat bij Justitie, maar in realiteit is er heel erg veel waar ze maar weinig aan kan doen.
Kijk, Onkelinckx valt maar 1 ding te verwijten, en dat is dat ze ook nog vicepremier is, en daardoor niet voltijds minister van Justitie kan zijn. Maar de reacties van zowel VLD als CD&V zijn ook maar gratuit, hoor. Alsof Tony Van Parys, Stefaan De Clerck en Marc Verwilghen er wel in geslaagd waren om het tij radicaal te keren bij Justitie...
Ik geloof niet meteen in een complot tegen Onkelinckx, maar Justitie is een zware portefeuille. Dat er zoveel problemen zijn op Justitie zal niemand ontkennen, maar homaar, als je durft te raken aan de geplogendheden bij parket en magistratuur. Politiek is minister Onkelinckx verantwoordelijk voor wat er misgaat bij Justitie, maar in realiteit is er heel erg veel waar ze maar weinig aan kan doen.
Kijk, Onkelinckx valt maar 1 ding te verwijten, en dat is dat ze ook nog vicepremier is, en daardoor niet voltijds minister van Justitie kan zijn. Maar de reacties van zowel VLD als CD&V zijn ook maar gratuit, hoor. Alsof Tony Van Parys, Stefaan De Clerck en Marc Verwilghen er wel in geslaagd waren om het tij radicaal te keren bij Justitie...
bron : http://www.standaard.be/Artikel/Detail. ... =G9L122SIDOntspoord conflict verlamt Verhofstadt
Guy Verhofstadt (VLD) en Laurette Onkelinx (PS) plannen ,,de komende dagen'' een ,,onderhoud'' om de open vertrouwensbreuk te lijmen.
De crisis verhinderde de start van de begrotingsopmaak.
Het ziet er niet naar uit dat de vertrouwenscrisis tussen de VLD en de minister van Justitie, Laurette Onkelinx, eerstdaags van de baan is.
Woensdag kwam het in de kamercommissie van Justitie tot een open breuk nadat Onkelinx een liberale eis om geen voorlopige invrijheidstellingen meer toe te staan naast zich neergelegd had.
Vanaf 1 januari nemen strafuitvoeringsrechtbanken die taak over.
De patstelling is totaal. De VLD heeft geen vertrouwen in de manier waarop Onkelinx strafuitvoeringsdossiers regelt.
Onkelinx zelf pikt het niet dat aan haar bevoegdheden wordt geprutst. Zij kreeg gisteren de onvoorwaardelijke steun van haar voorzitter, Elio Di Rupo.
Niemand weet hoe het verder moet. De zaak is behoorlijk zwart-wit.
Dat bemoeilijkt het vinden van een oplossing zonder dat een van de partijen gezichtsverlies lijdt. Verhofstadt zal de komende dagen overleggen met zijn vice-premier.
Maar waarnemers verwachtten gisteren niet meteen een doorbraak. Vandaag trekt de premier naar Berlijn voor een bezoek aan zijn ambtsgenoot, Angela Merkel.
De VLD stak vorige week het vuur aan de lont.
De partij maakte bezwaar tegen de vervroegde vrijlating van de Albanese gangster Victor Hoxha.
Onkelinx gaf hiervoor de toestemming. Eind vorige week vroeg Verhofstadt zijn vice-premier al om meer uitleg.
Maar de minister van Justitie vindt dat haar niets te verwijten viel.
Naar aanleiding van de kamercommissie dokterde Verhofstadt met Di Rupo een compromis uit. Opnieuw weigerde Onkelinx zich te schikken.
,,Dit is een intern PS-probleem'', zo klonk het in liberale regeringskringen.
,,Dit is een probleem binnen de VLD'', zei minister van Sociale Zaken Rudi Demotte (PS).
Gisteren werd alvast duidelijk dat de VLD eigenlijk niet uit was op een echte crisis.
Maar de liberalen gingen bepaald slordig te werk bij de afhandeling van de zaak-Hoxha. Zo overschatte Verhofstadt de autoriteit van Elio Di Rupo.
Ook verzuimde de premier om het gedrag van VLD-leden van de commissie van Justitie fatsoenlijk te regisseren. Dat veroorzaakte een gênante vertoning.
De ontspoorde crisis verhindert de start van de begrotingsopmaak. ,,Hoe kunnen we aan de begroting 2007 werken zonder vertrouwen onder de vier partijen?'', vroeg Onkelinx zich af.
Freya Van den Bossche (SP.A), de minister van Begroting, beaamde dat. Die begrotingsoperatie wordt sowieso een heikele klus.
De regering moet op zoek naar minstens vier tot vijf miljard euro om een begroting af te sluiten met een batig saldo.
De kans dat Verhofstadt die klus voor de gemeenteraadsverkiezingen klaart, wordt meteen een stuk kleiner.
Niemand lijkt iets te kunnen winnen met een fatale breuk op een zucht van de gemeenteraadsverkiezingen.
Toch lijken de liberalen extra kwetsbaar. Zij worden opgejaagd door de Vlaamse oppositie die het criminaliteitsbeleid van de regering hekelt.
De PS laat niet na om dat beeld uit te buiten.
Van onze redacteur Bart Brinckman
bron : http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_26 ... t.bron=RSSGeen begroting zonder vertrouwen
De regering gaat zich pas over de begrotingscijfers buigen wanneer het vertrouwen tussen de coalitiepartijen hersteld is.
De vergadering van het kernkabinet is dan ook afgelast.
De komende dagen vindt een gesprek plaats tussen premier Guy Verhofstadt en PS-vice-premier en minister van Justitie Laurette Onkelinx.
De ministerraad was donderdag rond 12.30 uur afgelopen.
Er stond een twintigtal dossiers op de agenda.
Volgens minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Rudy Demotte werd tijdens de vergadering niet gesproken over het conflict tussen PS en VLD.
Demotte stelde naar eigen zeggen vast dat er nog vertrouwen heerst binnen de regering en dat de wil blijft bestaan om voort te werken.
Van een crisis is dan ook geen sprake, besloot de PS'er.
Spanning voelbaar
Minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (sp.a) was minder positief.
Volgens hem weegt het dossier wel degelijk op de sfeer binnen de regering en was de spanning op de ministerraad voelbaar.
Sp.a-vice-premier Freya Van den Bossche had naar eigen zeggen een rustige ministerraad bijgewoond.
De minister van Begroting kondigde aan dat de vergadering van het kernkabinet - dat zich normaal had moeten buigen over de begroting 2006 en 2007 - afgelast was.
Onkelinx zelf was na afloop van de ministerraad weinig van zeg.
Ze liet wel weten dat er de komende dagen een onderhoud komt met de eerste minister. (belga/hln)
Bron : http://www.demorgen.be/telex/index.html?newsrss=B344126"Sereen gesprek" Verhofstadt-Onkelinx
![]()
Minister van Justitie Laurette Onkelinx en premier Guy Verhofstadt hebben vrijdagochtend in de marge van een overleg tussen de federale regering en de deelstaten omtrent begrotingszaken een "sereen en constructief gesprek" gehad over het conflict rond de affaire-Hoxha.
"Er is een kort en sereen gesprek geweest.
Dat gesprek verliep constructief, maar over de grond van de zaak is er nog geen oplossing bereikt.
Daarvoor wordt in de komende dagen nieuw overleg gepleegd", luidt het.
Het kwam de afgelopen dagen tot een vertrouwensbreuk in de regering rond de zaak-Hoxha.
De VLD wilde dat minister Onkelinx, na de voorlopig vrijlating van de topgangster Victor Hoxha, beloofde om geen zware criminelen meer voorlopig in vrijheid te stellen tot begin volgend jaar wanneer een nieuwe regeling (via de strafuitvoeringsrechtbanken) van start gaat.
Onkelinx verwacht echter een initiatief van de premier om de crisis in de regering op te lossen.
(Belga 11:18)
Hadden ze nu de regering eens laten vallen , konden we misschien ineens ook daarvoor verkiezing houden op 8 oktober , dat had dan moeite en geld uitgespaard ipv 2 afzonderlijke verkiezingzingen

http://www.demorgen.be/telex/index.html?newsrss=B344306Topgangster al sinds 11 augustus spoorloos
De gevaarlijke én gewelddadige gangster Mohamed El Azzouzi (25) is al sinds elf augustus spoorloos.
Hij keerde na zijn penitentiair verlof niet terug naar de gevangenis van Hasselt.
El Azzouzi zat sinds 2002 een celstraf van tien jaar uit, onder meer voor home- en carjackings en hold-ups.
Hij werd ook veroordeeld voor de homejacking op ex-Zillionbaas Frank Verstraeten en ex-Miss België Brigitta Callens in 2000.
Minister van Justitie Laurette Onkelinx laat weten dat het dossier over het penitentiair verlof van El Azzouzi niet behandeld werd door haar kabinet.
Het is de administratie van de penitentiaire instellingen die het dossier behandelde, aldus Onkelinx.
Ze laat ook weten dat die procedure zeer vaak voorkomt, gezien het hoge aantal penitentiaire verloven.
Alleen de zwaarste gevallen worden behandeld door het kabinet Justitie.
(lim) (Belga 15:37)
bron : http://www.standaard.be/Artikel/Detail. ... =GB0124PFOANALYSE. De virtuele realiteit rond gangster Victor Hoxha
Nieuwsanalyse.
De PS en VLD staan lijnrecht tegenover elkaar in de zaak-Hoxha. ,,Onkelinx mag geen zware gangsters meer vrijlaten'', klinkt het.
Maar wat is er echt gebeurd?
HET is te veel eer voor de Antwerps-Kosovaarse portierskoning Victor Hoxha. Maar als het een beetje tegenzit, kan hij een van de volgende dagen vanuit zijn huis in de Kosovaarse hoofdstad Pristina de Belgische regering doen vallen.
De politieke heisa rond de (virtuele) aanwezigheid van Hoxha in ons land heeft de feiten ondertussen naar de achtergrond verdrongen. Een reconstructie.
Is Victor Hoxha afgelopen zomer echt in Antwerpen geweest ?
Het is mogelijk, maar het is lang niet zeker. De Staatsveiligheid heeft het vernomen van een informant. De dienst vond de informatie betrouwbaar genoeg om ze op 16 juni en 7 augustus door te spelen aan politie en parket. Hoxha mag niet in België zijn.
Hij werd in december vorig jaar naar Kosovo uitgewezen nadat hij in ons land de helft van zijn 15-jarige straf had uitgezeten.
Hoxha zelf ontkent in alle toonaarden dat hij hier was.
En, belangrijker, bij de lokale noch bij de federale politie beschikt men tot op vandaag over harde elementen die erop wijzen dat hij effectief in België is geweest. Vreemd, want voor iemand als Victor Hoxha is het bijna onmogelijk onopgemerkt in Antwerpen rond te lopen: het nieuws zou in het milieu als een lopend vuurtje rondgaan.
Wat was het probleem van het Antwerpse parket in het dossier-Hoxha? Om zekerheid te hebben of Hoxha al dan niet in Antwerpen was, wilde het parket speciale opsporingstechnieken gebruiken.
Telefoontap, schaduwen, enzovoort. Het gaat om arbeidsintensieve, dure technieken. Het Antwerpse parket had geen zin om de belastingbetaler voor niks op kosten te jagen.
Bovendien wilde het parket aan de informanten die hen eventueel op het spoor zouden kunnen zetten van Hoxha, de garantie geven dat de portierskoning in de cel zou vliegen en dat zij zelf niet voor hun veiligheid moesten vrezen.
Daarom deed Antwerpen iets wat nog geen enkel parket in dit land hen ooit heeft voorgedaan.
Het parket vroeg in een brief van 8 augustus letterlijk aan de ,,Dienst Individuele Gevallen'' van de federale overheidsdienst Justitie: ,,Kunt u mij meedelen welk gedeelte van de resterende straf hij ( Hoxha, nvdr. ) effectief zal dienen te ondergaan alvorens hij opnieuw in aanmerking komt voor een voorlopige invrijheidstelling.''
Bij de Dienst Individuele Gevallen dachten ze naar eigen zeggen dat het om een theoretische vraag ging. Het parket zei er niet bij dat Hoxha in Antwerpen gesignaleerd was.
De verantwoordelijke ambtenaar schreef op 21 augustus een antwoord aan het parket dat keurig en netjes volgens de wet was ( zie brief hiernaast ) . ,,Als Hoxha terug opgesloten is, komt hij terug in aanmerking voor voorlopige invrijheidstelling. (...) Hij kwam er reeds voor in aanmerking sedert 18 maart 2003'' , klinkt het.
Puur theoretisch had de ambtenaar gelijk, klinkt het in gerechtelijke kringen. Eenmaal gearresteerd, kwam Hoxha opnieuw in aanmerking om voorlopig vrij te komen. Hij had al een derde van zijn straf uitgezeten.
Op de vraag hoelang Hoxha in de cel moet blijven, kan de ambtenaar volgens de wet niet antwoorden. ,,Eenmaal Hoxha weer opgepakt is, moet het personeelscollege van de gevangenis hem eerst opnieuw voordragen om vrij te komen. Pas dan kan de minister hem al dan niet vrijlaten'', klinkt het in gerechtelijke kringen.
Laurette Onkelinx PS), die niet op de hoogte was van de briefwisseling tussen het parket en haar administratie, zegt dat er geen sprake van was dat zij Hoxha meteen op het vliegtuig terug zou hebben gezet. Bij het parket van Antwerpen interpreteerde men het antwoord van haar administratie anders.
Daar dacht men dat Hoxha geen dag gevangenis meer zou moeten doen en meteen naar Kosovo terug zou worden gevlogen. Gevolg: het Antwerpse parket deed niets om Hoxha op te sporen. Het sop was de kool niet waard.
Pas op 12 september was er een telefonisch contact tussen de administratie van Onkelinx en het Antwerpse parket-generaal. Toen werd de situatie verduidelijkt en bleek iedereen plots te begrijpen wat de andere bedoelde.
Maar toen was het te laat. Op 13 september bracht CD&V'er Tony Van Parys het verhaal uit. Toen klonk het nog dat Hoxha zeker in ons land was geweest en dat Onkelinx hem meteen naar Kosovo terug wilde sturen. De VLD steigerde meteen. Het verhaal is ondertussen zwaar genuanceerd, maar de politieke discussie is enkel verder geëscaleerd.
Onkelinx viseert nu het Antwerpse parket en meer bepaald procureur van Bart Van Lijsebeth, die ze ervan verdenkt de bron van Van Parys te zijn. Maar in Antwerpen is er niemand die dat gelooft.
Van Lijsebeth zou graag zichzelf opvolgen als procureur in Antwerpen. Zijn benoeming komt onder meer op 7 oktober ter sprake op de Hoge Raad voor Justitie. De procureur zou gek zijn op die manier zijn kansen te verknoeien, klink het.
Was het fout om Hoxha vervroegd vrij te laten en uit te wijzen naar het buitenland?
Dat zegt de VLD nu. De praktijk om buitenlandse criminelen uit te wijzen naar hun land van herkomst als ze minstens een derde van hun straf hebben uitgezeten, is nochtans zo oud als de straat.
Het is een vorm van Realpolitik die er gekomen is om de overbevolking in de gevangenissen tegen te gaan. Het principe wordt al toegepast sinds 1978. De meest recente cijfers over uitgewezen criminelen dateren uit 1999.
Ze spreken voor zich: in 1995 werden 168 buitenlandse criminelen uitgewezen. In 1996 waren het er 204. In 1997 waren het er 195, in 1998 205 en in 1999 164.
Vaak waren daar zware criminelen bij. De ministers van Justitie waren in die periode respectievelijk Stefaan De Clerck (CD&V), Tony Van Parys (CD&V) en Marc Verwilghen (VLD).
In de meeste gevallen lopen de uitwijzingen goed af, dat wil zeggen dat de criminelen niet meer naar ons land terugkeren. Maar er zijn ook voorbeelden van buitenlanders die gewoon terugkeren nadat ze het land zijn uitgezet.
Bij de Oost-Europese dievenbendes bijvoorbeeld is dat een groot probleem. De politiediensten pakken in dat milieu vaak daders op die eerder al werden veroordeeld en vervolgens het land werden uitgezet.
Peraj Konto, de organisator van de ontsnapping uit Dendermonde, is een recent voorbeeld.
Hij werd in 2001 het land uitgezet maar keerde gewoon terug om verder te stelen.
Bij het parket en de politiediensten zetten die zaken kwaad bloed. Zij hebben vaak de indruk dat hun werk nutteloos is en dat Justitie alles doet om veroordeelde criminelen zo snel mogelijk vrij te laten.
Van onze redacteur Mark Eeckhaut
bron : http://www.standaard.be/Artikel/Detail. ... =GAT129GP7Ruzie in regering naar ontknoping
Vanochtend is het buigen of barsten voor premier Guy Verhofstadt (VLD) en PS-minister van Justitie Laurette Onkelinx.
Premier Verhofstadt stelt vanochtend een ,,allesomvattend globaal voorstel'' over de strafuitvoering voor aan de federale topministers en de partijvoorzitters van de meerderheid.
Daarmee hoopt hij de crisis tussen VLD en PS, die de federale regering al meer dan een week verlamt, te bezweren.
Wordt het voorstel aanvaard, dan kunnen de gemoederen bedaren en kan de regering eindelijk aan de begrotingsopmaak beginnen. Mocht het toch niet lukken, dan lijkt paars te barsten. SP.A-voorzitter Johan Vande Lanotte verklaarde gisteravond dat ,,als men wil, men er in twee uur uit kan geraken.
Ik kan me niet inbeelden dat de VLD of de PS aan de bevolking kan gaan uitleggen dat de regering hierover valt zonder oplossing voor dit probleem (van strafuitvoeringen) ''.
De demarche van de eerste minister volgde na een nieuw hoogtepunt, gisteren, in het conflict tussen de Vlaamse liberalen en Franstalige socialisten. VLD-voorzitter Bart Somers opende dinsdag de vijandelijkheden na een bericht in Het Belang Van Limburg .
Volgens de krant eiste de PS uiterlijk woensdagavond een oplossing voor de discussie over de voorwaardelijke invrijheidsstellingen.
Na een overleg met Verhofstadt, Karel De Gucht en Patrick Dewael fulmineerde Somers dat ,,de PS beter mevrouw Onkelinx zou overtuigen haar beleid bij te sturen inzake zware criminelen in plaats van ultimatums te stellen.'' VLD'ers bestempelden het ,,ultimatum'' als een bewuste oorlogsstrategie van de PS.
Op het PS-hoofdkwartier werd furieus gereageerd. PS-voorzitter Elio Di Rupo liet weten dat ,,de surrealistische crisis die door de VLD in gang is gezet, lang genoeg heeft geduurd''.
,,Zonder ooit een ultimatum te stellen hebben ikzelf en minister van Justitie Laurette Onkelinx de voorbije dagen een positieve oplossing gezocht voor de moeilijkheden die de VLD heeft uitgelokt. Bij de Vlaamse liberalen is dezelfde wil duidelijk niet aanwezig.''
De houding van de VLD omschreef Di Rupo als ,,demagogisch en onverantwoord''. Onkelinx lanceerde naar eigen zeggen het voorstel om voor ernstige misdrijven geen voorwaardelijke invrijheidstellingen met uitwijzingen meer toe te staan zonder rekening te houden met de mening van de slachtoffers of hun familie.
Volgens de minister van Justitie weigerde de VLD tot dusver te reageren op haar voorstel. Dat werd dan weer formeel ontkend in liberale kringen. Die zeggen net dat het voorstel een van de denksporen van de premier was om uit de impasse te geraken.
Na een dag verwijten liet Verhofstadt iets voor 19 uur - net op tijd voor de televisiejournaals - een mededeling verspreiden waarin hij iedereen vroeg het hoofd koel te houden.
,,De eerste minister heeft een allesomvattend globaal voorstel uitgewerkt inzake de strafuitvoering.'' Het voorstel heeft volgens de premier betrekking op een versterking en versnelling van het uitgestippelde beleid inzake strafuitvoering.
Van onze redacteurs Steven Samyn en Isabel Albers
BRUSSEL - Minister van Justitie en kandidaat-burgemeester van Schaarbeek Laurette Onkelinx heeft vrijdagavond tijdens een verkiezingsbijeenkomst in haar gemeente een taart in het gezicht gekregen.
De dader is Benito Franscesconi, een 78-jarige man die bekend staat als procesverstoorder
De nu 78-jarige Italiaan maakte de afgelopen jaren naam door zich in processen te mengen waar hij helemaal geen belang in heeft. Zo stelde hij zich zonder succes burgerlijke partij tijdens het proces Dutroux.
Franscesconi, een zonderlinge wijnhandelaar uit Anderlecht, duwde vrijdag een taart in het gezicht van Onkelinx tijdens een verkiezingsbal in het station van Schaarbeek.
Volgens het Brusselse parket kon hij de taart binnensmokkelen en op een onbewaakt moment in het gezicht van de kandidaat-burgemeester duwen.
,,De Brusselse burgemeester Freddy Thielemans kon hem daarna meteen wegduwen'', aldus het parket.
De man werd opgepakt en ter beschikking gesteld van het parket. ,
,Ik laat hem nu onderzoeken door een psychiater'', aldus parketmagistraat France Ruchard. ,,Als die besluit om de man niet te laten interneren, komt hij waarschijnlijk terug vrij''.
Volgens het parket verklaarde Francesconi zijn daad met de boodschap dat ,,in een rechtsstaat de rechten van ieder individu gerespecteerd moeten worden''.
Benito Francesconi is een bekende voor media en gerecht. Hij probeert zich voortdurend burgerlijke partij te stellen in rechtszaken waarmee hij niets te maken heeft, of de voorzitter te wraken wegens partijdigheid. De man voert ook al jarenlang een kruistocht tegen Belgische holdings.
In 1994 verstoorde hij de persconferentie van Willy Claes over de Augusta-affaire om zijn eigen theoriën te verkondigen en eind 2003 belemmerde hij het proces Cools door verschillende wrakingen van de voorzitter van de rechtbank. Hij stelde zich ook burgerlijke partij tijdens het proces Dutroux.
Nadat het proces Cools een aantal keer werd stilgelegd door Francesconi, veranderde minister van Justitie Onkelinx de wet.
Een proces moet sindsdien volgens de wet niet meer stilgelegd worden als het wrakingsverzoek niet uitgaat van een van de partijen.
Het verzoek moet bovendien ondertekend zijn door een advocaat met tien jaar ervaring aan de balie. Mogelijk houdt de actie van Francesconi daarmee verband.
De procesverstoringen hebben Francesconi al verscheidene veroordelingen gekost.
Hij betaalt de boetes echter niet omdat hij naar eigen zeggen onvermogend is.
wle
http://www.standaard.be/Artikel/Detail. ... 102006_006
Man in Antwerpen tweemaal opgepakt op dezelfde dag
ANTWERPEN - Een 25-jarige man uit Antwerpen is zaterdag tot twee keer toe opgepakt en voorgeleid bij de onderzoeksrechter.
De eerste keer werd hij opgepakt voor een winkeldiefstal en een tweede keer voor vernielingen en het toebrengen van zware slagen. Hij werd twee keer vrijgelaten.
De man werd een eerste keer opgepakt omdat hij verdacht werd van een winkeldiefstal.
Hij verscheen voor de onderzoeksrechter die hem vrijliet.
Daarop keerde de man terug naar zijn woning in de Landbouwstraat.
Daar zijn de stoppen van de man blijkbaar doorgeslagen, want hij sloeg zijn moeder en een broer en gooide zelfs een tafel door het raam.
De man werd dus opnieuw opgepakt door de politie en een tweede keer voorgeleid bij de onderzoeksrechter.
Die liet de man opnieuw vrij, maar deze keer wel onder voorwaarden.
Hij kreeg een straatverbod opgelegd zodat hij op zoek moet naar een andere woonplaats.
bvb (belga)
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail ... 102006_048
http://www.demorgen.be/telex/index.html?newsrss=B348995Comité P moet broekriem aanhalen
Het Comité P, dat toezicht houdt op de politiediensten, verliest een kwart van zijn middelen.
Dat bericht De Standaard vrijdag.
Het budget van het Comité voor 2006 bedroeg 8,3 miljoen euro. Dat zou terugvallen tot minder dan zes miljoen euro.
Het Comité ziet zijn middelen dalen op een moment dat er steeds meer werk is.
Vorig jaar steeg het aantal klachten tegen politiediensten en individuele politieambtenaren met zestien procent.
Het was al het vijfde jaar op rij dat het aantal klachten steeg.
(Belga 08:25)
