Suikerbieten weer met trein naar Moerbeke
Campagne duurt tot het einde van het jaar
23.09.2006 - POPERINGE - De bietencampagne is gisteren van start gegaan. Vanuit de regio Poperinge worden de suikerbieten met de trein naar de fabriek in Moerbeke gebracht. Vorig jaar gingen nog alle bieten via de weg naar de fabriek in Veurne, maar die is nu gesloten.
Al jaren werden de suikerbieten uit de streek van Poperinge met vrachtwagens en tractoren naar de overslagmachine achter het Poperingse station gebracht. Daar werden ze, via de gigantische installatie, overgeladen op treinwagons. Maar vorig jaar fuseerden enkele suikerfabrieken tot de groep Iscal Sugar. Dit had als gevolg dat alle suikerbieten uit de regio Poperinge niet langer naar Moerbeke, maar wel naar Veurne moesten worden gebracht.
Dat gebeurde met vrachtwagens via de weg en veroorzaakte overlast op de zo al drukke N8 tussen Oostvleteren en Veurne. De grote installatie achter het station stond er een jaar werkloos bij. Eind december besloot Iscal Sugar echter de suikerfabriek in Veurne te sluiten.
Robert Van Gaever, directielid van Iscal Sugar: ,,Nu werken we dus weer met het bietenstation. Dat geldt voor de bieten uit groot-Poperinge, Woesten, Oost- en Westvleteren, Dikkebus, Elverdinge, De Klytte, Westouter en een deel Franse bieten. In het totaal gaat het over zowat 2.000 hectare. De campagne duurt vermoedelijk tot tussen Kerstmis en nieuwjaar. Dagelijks worden twee treinen geladen, met telkens duizend ton. Over 77 dagen campagne gaat het dus om 154 miljoen kilogram. We hebben plannen om op lange termijn verder het spoor te gebruiken.''
Verantwoordelijken Tom Cappon en Gery Demeulenaere: ,,Het overslagstation zorgt voor een tijdelijke tewerkstelling van zes man aan de machine en twee in het bureautje. Bieten die afkomstig zijn uit verder gelegen gemeenten dan de geciteerde, kunnen hier niet terecht. Die moeten met vrachtwagens rechtstreeks naar Moerbeke. Onze overslagcapaciteit is immers beperkt, net als het tijdsbestek. Bij een te vroege of een te late levering lijden de telers verlies. Wij werken elke dag van 7 tot 19 uur en dat gedurende vijf en een halve dag per week.''
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail ... =G8B124TNT