Ik heb niet het idee dat de noodrem vaak wordt gebruikt om legitieme redenen. Ik heb het tijdens mijn reizen nog nooit meegemaakt, en dat zijn toch al heel wat treinritten geweest.
Transport for London had over dit onderwerp een paar jaar geleden deze poster gemaakt:
AlexNL schreef: ↑07 nov 2017, 22:12
Maar een bestuurder zal niet twintig minuten blijven doorrijden hè! Er zal zo spoedig mogelijk op een geschikte plek worden gestopt.
Als er herhaaldelijk aan de noodrem wordt getrokken zal er ook wel gestopt worden op een minder geschikte plek (al is er dan hopelijk al wel contact geweest tussen TB en TBG).
Allemaal maar een wankele uitleg voor een systeem dat m.i. niet helemaal goed in mekaar zit.
Maar een perfect noodremsysteemkan je niet maken, je kan onmogelijk voor elke situatie een juiste reactie van de noodrem voorzien. Laat het er insop houden dat het vooral belangrijk is om de noodremming te kunnen opheffen als je op een niet gunstige plaats bent zoals een brug, tunnel of weiland om zomaar de trein daar tot stilstand te laten komen en daar is de treinbestuurder op zijn plaats om daarover te beslissen.
Enkele jaren geleden heb ik meegemaakt dat de treinbestuurder van de trein Sint-Niklaas - Mechelen vergeten was de panto naar beneden te laten aan de brug van Willebroek (dat was daar toen nodig vanwege werken aan de brug). Gevolg: panto half afgerukt en bovenleiding beschadigd. De TB heeft toen zijn trein laten uitbollen tot op de eerstvolgende overweg in Blaasveld. Ik weet niet of dat volgens het reglement was (misschien had hij direct moeten stoppen?), maar alle reizigers waren hem zeer dankbaar want op die plek was evacuatie en vervangend busvervoer gemakkelijk te organiseren. Op de hoge spoorwegberm voorbij de brug van Willebroek zou dat zo goed als onmogelijk zijn geweest.
Steven schreef: ↑08 nov 2017, 13:28
Laat het er insop houden dat het vooral belangrijk is om de noodremming te kunnen opheffen als je op een niet gunstige plaats bent zoals een brug, tunnel of weiland om zomaar de trein daar tot stilstand te laten komen en daar is de treinbestuurder op zijn plaats om daarover te beslissen.
Maar als de trein aan het ontsporen is of in brand staat is het juist wel belangrijk om direct te stoppen.
Kortom : Perfectie bestaat niet.
Maar hoe groot is de kans dat dat gebeurt terwijl de trein juist ergens rijdt waar het onhandig zou zijn om te stoppen? De kans dat je morgen de loterij wint is aanzienlijk groter.
Overigens, bij een brand wil je sowieso nietin een tunneltot stilstand komen. Je overlevingskansen zijn aanzienlijk kleiner dan wanneer de trein coûte que coûte doorrijdt tot deze de tunnel geheel verlaten heeft.
AlexNL schreef: ↑08 nov 2017, 17:51
Maar hoe groot is de kans dat dat gebeurt terwijl de trein juist ergens rijdt waar het onhandig zou zijn om te stoppen? De kans dat je morgen de loterij wint is aanzienlijk groter.
Laat ons bij elke vorm van incident- of rampenplanning de kansberekening achterwege laten. Anders kan je het geheel aan calamiteitenbeheer in de vuilnisbak gooien.
Portbou schreef: ↑08 nov 2017, 16:12
Maar als de trein aan het ontsporen is of in brand staat is het juist wel belangrijk om direct te stoppen.
Kortom : Perfectie bestaat niet.
Daarvoor zijn nieuwe treinen dan weer uitgerust met een brandalarm. Voor ontsporingen heb je geen noodrem nodig. De leiding automatische rem breekt dan wel uit zichzelf door waardoor er een niet overbrugbare noodremming ontstaat. Voor het geval er iemand tussen een deur zou zitten kan je met de sandwich Benelux niet vertrekken, alle deuren moeten perfect dicht zijn voor de machinist kan aanzetten. Dit laatste is zelfs tien keer beter dan de volledig afgevoerde Dice procedure voor mij.
Laat me zeggen dat ze niet veel nodig hebben om storing te geven. De deur moet perfect in haar slot vallen. Een vinger is waarschijnlijk te dun omdat je natuurlijk ook nog moet rekening hondenmeisje de deurrubbers. Maar een arm is al te dik om de deur normaal te doen sluiten.