Standaard met treinen van 400m rijden zou het probleem inderdaad deels verhelpen, maar daarvoor heeft Eurostar te weinig rollend materieel, vandaar het capaciteitstekort.dovaere schreef: ↑10 jul 2024, 22:08Een capaciteitsprobleem op de Eurostar? Toch niet om hun vele rijpaden te vullen.Er is een capaciteitsprobleem op de Eurostar
Die weinige "blauwe" Eurostar-treinen tussen Amsterdam - Brussel rijden/reden niet eens volledig gevuld. Het capaciteitsprobleem daar zit vooral bij de grenscontrole-douane-veiligheidscontrole aan beide kanten.
Ook naar Parijs rijdt/reed er op elk treinpad Amsterdam-Brussel slechts één treinhelft. Kan daar opgelost worden met twee treinhelften enkeldeks in plaats van één.
Ik denk niet dat ze minder treinen gaan rijden, de vraag is immers groot genoeg om hetzelfde aantal treinen met meer reizigers per trein te doen. Bovendien zal het gebruik van nieuwe TGV-dubbeldekkers de kostprijs per zetel enorm verlagen, de PBA en PBKA zijn immers geweldig dure treinen in onderhoud, waardoor de prijs van een ticket op de Eurostar een heel stuk lager zal kunnen dan vandaag. Het "economy" gedeelte van de trein zal waarschijnlijk met goedkopere plaatsen kunnen gevuld worden dan wat er op een ICNG mogelijk is.En op de HSL 1 ten zuiden van Brussel-Zuid is er geen groot capaciteitsprobleem.
Het voordeel van dubbeldekkers voor Eurostar en SNCF is iets anders, namelijk dat er zo minder treinen moeten rijden, gezien de dure treinpaden, zeker in Frankrijk.
Wanneer Eurostar dan eindelijk een hoge capaciteit, hoge snelheid en lage prijs-aanbod heeft, zal de ICNG-B een iets lokalere rol kunnen gaan spelen, met eventueel meer haltes en groter binnenlands gebruik.
Dat is voor mij niet de achtergrond. Het totaal van de verplaatsingen op Brussel-Antwerpen-Rotterdam-Amsterdam is heel erg populair, de tariefintegratie op de deeltrajecten is maar een (klein) deel daarvan dat grotendeels door de trage Benelux zal opgevangen worden.De achtergrond van de vraag was toch dat de Benelux- en binnenlandse treinen populair zijn omdat ze volledig geïntegreerd zijn in een binnenlands net, en het was toch ook in België zo dat volledige integratie in het binnenlandse spoornet van een Beneluxtrein enkel kan als die dubbeldek-capaciteit heeft?
Dat zou inderdaad kunnen, maar daar geloof ik niet in als er een HST tickets gaat verkopen aan pakweg 15€ met snellere reistijd, dan nemen de mensen er met plezier 10cm instaphoogte en treinbinding bij.Dus het voordeel van dubbeldekkers is er vooral bij integratie in het binnenlands verkeer (aan beide kanten van de grens). De Belgische en Nederlandse hoofdsteden liggen zo dicht bij elkaar dat ze gewoon binnen twee uur als gewone IC te verbinden zijn, zoals elders op binnenlandse verbindingen.